Connect with us

Antarabangsa

IMF beri amaran kesan ekonomi berpanjangan akibat perang Gaza

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) beri amaran peningkatan ketidakstabilan serantau susulan perang Israel-Hamas berkemungkinan mempunyai kesan ekonomi berpanjangan di Timur Tengah dan Afrika Utara.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) beri amaran peningkatan ketidakstabilan serantau susulan perang Israel-Hamas berkemungkinan mempunyai kesan ekonomi berpanjangan di Timur Tengah dan Afrika Utara.
  • Dalam penilaian ekonomi serantau terbarunya, IMF dipetik Financial Times sebagai berkata ia menjangkakan pertumbuhan di Timur Tengah, Afrika Utara dan Pakistan menjadi “kurang semangat” pada 2.6 peratus pada 2024, turun daripada 3.3 peratus dalam jangkaan sebelumnya.
  • Pengarah Urusan IMF, Kristalina Georgieva berkata “ketidakpastian” yang dicetuskan oleh perang Israel terhadap Hamas di Gaza dan ancaman perang serantau yang hebat dengan Iran dan pasukan proksinya, semakin membelenggu wilayah itu.
  • Pelancongan juga terjejas teruk, dengan pelancong membatalkan perjalanan ke negara jiran seperti Jordan dan Lubnan.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) beri amaran peningkatan ketidakstabilan serantau susulan perang Israel-Hamas berkemungkinan mempunyai kesan ekonomi berpanjangan di Timur Tengah dan Afrika Utara.

Dalam penilaian ekonomi serantau terbarunya, IMF dipetik Financial Times sebagai berkata ia menjangkakan pertumbuhan di Timur Tengah, Afrika Utara dan Pakistan menjadi “kurang semangat” pada 2.6 peratus pada 2024, turun daripada 3.3 peratus dalam jangkaan sebelumnya.

Pengarah Urusan IMF, Kristalina Georgieva berkata “ketidakpastian” yang dicetuskan oleh perang Israel terhadap Hamas di Gaza dan ancaman perang serantau yang hebat dengan Iran dan pasukan proksinya, semakin membelenggu wilayah itu.

“Ekonomi Gaza musnah, lebih 80 peratus hilang. Tebing Barat juga terjejas teruk,” katanya.

Konflik melanda rantau itu dengan Iran melancarkan serangan langsung pertamanya ke atas Israel hujung minggu lalu sebagai tindakan balas terhadap serangan Israel ke atas konsulat Iran di Syria.

Risiko geopolitik meningkat mengaburkan keputusan pelaburan di rantau yang lebih luas, manakala serangan Houthi di Yaman ke atas kapal di Laut Merah mengganggu laluan perdagangan maritim. 

Trafik melalui Terusan Suez, sumber pendapatan penting bagi Mesir juga dilaporkan menjunam.

Pelancongan turut terjejas teruk dengan pelancong membatalkan perjalanan ke negara jiran seperti Jordan dan Lubnan.

Georgieva berkata ekonomi Jordan dan Mesir terbukti berdaya tahan, walaupun IMF bersetuju dengan pakej pinjaman A$8 bilion (RM38 bilion) lagi untuk Kaherah bulan lalu.

Penderma dan sekutu juga komited untuk menyelamatkan AS$55 bilion (RM262 bilion) untuk menyokong ekonominya. – The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tentera Mesir dan Israel bertempur di sempadan Rafah

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.
  • Berita yang belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh orang Israel cedera, dan seorang askar Mesir terbunuh, di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.
  • Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini.

Tentera Mesir dan rejim Israel dilaporkan bertempur di sempadan Rafah pada Isnin dengan askar Mesir yang ditempatkan di bandar Rafah, Palestin, dilapor melepaskan tembakan ke arah tentera-tentera Israel.

Berita belum disahkan memberitahu sekurang-kurangnya tujuh tentera Israel cedera dan seorang askar Mesir terbunuh di tengah-tengah ketegangan meningkat di antara Mesir dan Israel.

Sumber keselamatan memberitahu The New Arab bahawa tentera Mesir, susulan insiden itu meningkatkan kawalan keselamatan di dalam dan sekitar lintasan sempadan di wilayah Sinai Utara Mesir, yang dirampas Israel awal bulan ini. 

Sumber peringkat tinggi itu, yang bercakap dengan TNA dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana tidak diberi kuasa memberi taklimat kepada media, tidak menjelaskan lebih lanjut tetapi berkata “askar Israel membalas tembakan dan kemudian melepaskan tembakan amaran sebelum melarikan diri dari tempat kejadian.”

Tiada butiran lanjut tersedia serta-merta pada masa penerbitan, tetapi laporan yang tidak disahkan mengatakan tentera Israel dilaporkan berundur dari sempadan Palestin di sempadan Rafah.

Sementara itu, tentera Mesir tidak mengesahkan atau menafikan kejadian itu secara rasmi.

Walaupun secara teknikalnya keamanan dengan Israel wujud sejak 1970-an, warga Mesir bertelagah dengan rejim zionis secara berturut-turut mengenai normalisasi.

Secara diplomatik dan komersial, Kaherah menganggap Israel sebagai sebuah negara mempunyai hubungan kukuh di beberapa kawasan tetapi ketegangan semakin memuncak selepas Israel melancarkan perangnya ke atas Gaza Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending