Connect with us

Terkini

GERAKAN gesa KWSP pertimbang pemberian dividen tambahan

Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) menggesa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mempertimbangkan pemberian tambahan 0.5 peratus hingga satu peratus dividen kepada ahli dalam usaha menggalakkan mereka terus menabung dengan agensi berkenaan.

Wartawan TMT

Published

on

GERAKAN gesa KWSP pertimbang pemberian dividen tambahan
Foto: Timbalan Presidennya, Oh Tong Keong.
  • Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) menggesa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mempertimbangkan pemberian tambahan 0.5 peratus hingga satu peratus dividen kepada ahli dalam usaha menggalakkan mereka terus menabung dengan agensi berkenaan.
  • “Kali ini, mereka mengumumkan 5.5 peratus dividen untuk simpanan konvensional untuk 2023, peningkatan hanya 0.15 peratus.
  • “Ini paling mengecewakan. Ramai ahli KWSP berharap agensi itu akan mengumumkan dividen lebih daripada enam peratus.
  • “Justeru, bagi menggalakkan ahli menambah simpanan dan mengurangkan pengeluaran awal, kerajaan dan KWSP perlu lebih bermurah hati dalam pemberian dividen bagi menstabilkan simpanan ahli untuk masa hadapan,” katanya dipetik NST pada Rabu.

KUALA LUMPUR – Parti Gerakan Rakyat Malaysia (GERAKAN) menggesa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mempertimbangkan pemberian tambahan 0.5 peratus hingga satu peratus dividen kepada ahli dalam usaha menggalakkan mereka terus menabung dengan agensi berkenaan.

Timbalan Presidennya, Oh Tong Keong berkata ekonomi merosot di bawah Kerajaan Perpaduan dan beliau mendakwa kelompok pekerja, yang mengharapkan dividen lebih tinggi, kecewa dengan pengumuman dividen KWSP baru-baru ini.

Tong Keong berkata KWSP tahun lalu mengumumkan dividen 5.35 peratus untuk 2022, terendah dalam tempoh 14 tahun.

“Kali ini, mereka mengumumkan 5.5 peratus dividen untuk simpanan konvensional untuk 2023, peningkatan hanya 0.15 peratus.

“Ini paling mengecewakan. Ramai ahli KWSP berharap agensi itu akan mengumumkan dividen lebih daripada enam peratus.

“Justeru, bagi menggalakkan ahli menambah simpanan dan mengurangkan pengeluaran awal, kerajaan dan KWSP perlu lebih bermurah hati dalam pemberian dividen bagi menstabilkan simpanan ahli untuk masa hadapan,” katanya dipetik NST pada Rabu.

Tong Keong berkata lebih ramai ahli, terutama warga emas yang mencapai umur disyaratkan untuk mengeluarkan simpanan mereka, mungkin sanggup terus menyimpan di KWSP dengan menjangkakan dividen lebih tinggi berbanding agensi kewangan lain seperti simpanan tetap bank dan pelaburan dalam dana amanah.

“Dengan itu, kami berharap KWSP dapat mempertimbangkan faktor yang dibangkitkan, yang akan mempengaruhi ahli untuk terus menyimpan dalam dana.

“KWSP perlu mempertimbangkan pemberian dividen tambahan 0.5 peratus atau satu peratus kepada ahlinya jika mereka memperoleh keuntungan besar daripada pelaburan asing dan tempatan,” katanya. 

KWSP pada Ahad mengumumkan agihan dividen 2023 sebanyak 5.5 peratus untuk simpanan konvensional dan 5.4 peratus untuk simpanan syariah.

Ketua Pegawai Eksekutif KWSP, Ahmad Zulqarnain Onn berkata ia membabitkan agihan sejumlah RM50.3 billion bagi simpanan konvensional, manakala RM7.48 billion untuk simpanan syariah. — The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Israel negara zionis, bukannya negara Yahudi – Rabbi Yisroel Dovid Weiss

Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Rabbi Yahudi, Yisroel Dovid Weiss (kiri) & Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kanan).

KUALA LUMPUR – Israel adalah negara zionis dan bukannya sebuah negara Yahudi, kata Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

Rabbi Yahudi itu yang juga Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta berkata, ini kerana penubuhan negara haram itu adalah tindakan jahat gerakan zionis dan sebenarnya tiada kaitan dengan agama Yahudi.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Berhati-hati, jangan panggil ia satu negara Yahudi, jangan kata ia Yahudi, kerana itulah apa yang Netanyahu dan negara jahat mereka mahukan, panggil ia zionisme negara Israel. Dan bezakan dengan jelas antara agama Yahudi dan negara (zionis itu),” katanya ketika berucap di Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini semalam.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Ditanya pandangannya mengenai kumpulan Palestin sama ada ia adalah gerakan berasaskan politik atau agama, Rabbi Yahudi itu menjawab apa sahaja tujuan mereka, tindakan menghukum dan mengganggu urusan kumpulan Palestin tidak sepatutnya berlaku.

Beliau berkata kumpulan Palestin tidak membenci Yahudi tetapi yang menentang Yahudi dan penduduk Palestin adalah kerajaan pendudukan haram zionis.

“Rakyat Palestin, itu tanah mereka dan apa sahaja yang mereka lakukan, kamu tidak pergi gali ke dalam hati dan jiwa negara lain, tanya apa yang mereka lakukan, mengapa mereka melakukannya, mengapa dilakukan? apa kerajaannya? itu bukan urusan kita.

“Itu Palestin (yang merupakan) milik rakyat Palestin. Dan orang Yahudi sejak hari pertama, saya boleh tunjukkan kepada kamu, apabila mereka melantik presiden PLO (Yasser Arafat) yang menubuhkan Pihak Berkuasa Palestin.

“Salah seorang Rabbi kami adalah wakil Yahudi di dalam Pihak Berkuasa Palestin. Kamu perlu tahu zionis tuang asid ke wajahnya, butakan sebelah matanya. 

“Ini ketika kami di Gaza, kami bertemu Ismail Haniyeh ketika dia Perdana Menteri, dan dia juga menyambut kami, dia berkata, “Kami tidak menentang Yahudi,” dan mereka juga berhati-hati kerana mereka harus membezakan, mereka tidak menentang Yahudi atau agama Yahudi, tetapi hanya menentang pendudukan (haram zionis),” kata Yisroel.

Dalam penjelasannya, Rabbi Yahudi itu turut menunjukkan gambar aktiviti dan protes ribuan ahli organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis di sekitar Washington dan Jerusalem.

Organisasi itu turut menegaskan bahawa negara haram Israel tidak layak mentadbir tanah suci Baitulmaqdis dan Netanyahu serta kerajaan Israel tidak sama sekali mewakili dunia Yahudi secara keseluruhannya. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending