Connect with us

Antarabangsa

Akta Pindaan Kewarganegaraan India kecualikan orang Islam

Kerajaan India mengumumkan rancangan untuk menggubal undang-undang kewarganegaraan kontroversi yang dikritik dan dilabel sebagai anti-Islam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan India mengumumkan rancangan untuk menggubal undang-undang kewarganegaraan kontroversi yang dikritik dan dilabel sebagai anti-Islam.
  • Akta Pindaan Kewarganegaraan (CAA) itu bakal membolehkan kumpulan minoriti bukan Islam dari Pakistan, Bangladesh dan Afghanistan mendapat kewarganegaraan India.
  • Pihak berkuasa berpendapat ia akan membantu mereka yang mengalami penganiayaan.
  • Undang-undang yang sebelum ini diluluskan pada 2019 itu mencetuskan bantahan ramai sehingga puluhan dilaporkan mati dan ramai ditangkap.

Kerajaan India mengumumkan rancangan untuk menggubal undang-undang kewarganegaraan kontroversi yang dikritik dan dilabel sebagai anti-Islam.

Akta Pindaan Kewarganegaraan (CAA) itu bakal membolehkan kumpulan minoriti bukan Islam dari Pakistan, Bangladesh dan Afghanistan mendapat kewarganegaraan India.

Pihak berkuasa berpendapat ia akan membantu mereka yang mengalami penganiayaan.

Undang-undang yang sebelum ini diluluskan pada 2019 itu mencetuskan bantahan ramai sehingga puluhan dilaporkan mati dan ramai ditangkap.

Peraturan-peraturannya tidak dirangka berikutan pergolakan pada ketika itu tetapi kini ia telah dilengkapkan, menurut Menteri Dalam Negeri India, Amit Shah.

Beliau mengumumkan perkara itu pada Isnin di media sosial bahawa Perdana Menteri Narendra Modi “menyampaikan satu lagi komitmen dan realisasi janji pembuat perlembagaan kita kepada Hindu, Sikh, Buddha, Jain, Parsis dan Kristian yang tinggal di negara-negara tersebut”.

Kementerian Dalam Negeri India dalam satu kenyataan berkata mereka yang layak kini boleh memohon kewarganegaraan India itu dalam talian.

Kementerian itu berkata terdapat “banyak salah faham” terhadap undang-undang tersebut dan pelaksanaannya ditangguhkan sebelum ini disebabkan pandemik Covid-19.

“Perbuatan ini hanya untuk mereka yang bertahun-tahun mengalami penganiayaan dan tidak mempunyai tempat perlindungan lain di dunia kecuali di India,” kata kementerian itu dipetik BBC.

Pelaksanaan CAA merupakan salah satu janji utama parti nasionalis Hindu pimpinan Modi, Bharatiya Janata Party (BJP) menjelang pilihan raya umum tahun ini. – The Merdeka Times

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Jordan pintas dron Iran demi keselamatan rakyat – Kabinet Jordan

Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.
  • Menurut dua sumber keselamatan serantau, Jordan yang terletak di antara Iran dan Israel, telah bersiap siaga dengan pertahanan udara bagi memintas mana-mana dron atau peluru berpandu yang menceroboh ruang udaranya.

Setiap objek yang terbang memasuki ruang udara Jordan pada lewat malam Sabtu lalu dipintas negara itu demi keselamatan rakyatnya.

Itu kenyataan yang dikeluarkan kabinet negara tersebut semalam selepas masyarakat dunia mempersoalkan mengapa Jordan memintas dron Iran yang disasarkan ke wilayah jajahan haram Israel.

Iran melancarkan dron letupan dan melepaskan peluru berpandu ke Israel pada lewat malam Sabtu. Menurut dua sumber keselamatan serantau, Jordan yang terletak di antara Iran dan Israel, telah bersiap siaga dengan pertahanan udara bagi memintas mana-mana dron atau peluru berpandu yang menceroboh ruang udaranya.

“Beberapa serpihan jatuh di beberapa tempat pada masa itu tanpa menyebabkan sebarang kerosakan besar atau kecederaan kepada rakyat,” tambah kenyataan kabinet Jordan.

Pesawat pejuang A.S. dan British turut terlibat dalam menembak jatuh beberapa dron milik Iran di kawasan sempadan Iraq-Syria, lapor Saluran 12 Israel.

– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending