Connect with us

Antarabangsa

Penentangan bersenjata rakyat Palestin adalah sah, bukan tindakan keganasan – China

China menyokong hak rakyat Palestin menggunakan penentangan bersenjata untuk memerangi pendudukan Israel di tanah mereka, lapor MEE.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Wakil tetap China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun.
  • China menyokong hak rakyat Palestin menggunakan penentangan bersenjata untuk memerangi pendudukan Israel di tanah mereka, lapor MEE.
  • China menyebut perkara itu sebagai “hak yang tidak dapat diabaikan, jelas termaktub dalam undang-undang antarabangsa”.
  • Komen demikian dibuat pada Khamis oleh  Wakil tetap China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun semasa perbicaraan awam hari keempat yang diadakan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda.
  • Utusan dari Beijing itu berkata penentangan bersenjata rakyat Palestin adalah sah dari segi undang-undang dan bukan satu tindakan keganasan.
  • Wakil 52 negara sedang berucap kepada ICJ berkenaan pendudukan Israel selama beberapa dekad di bumi Palestin.

China menyokong hak rakyat Palestin menggunakan penentangan bersenjata untuk memerangi pendudukan Israel di tanah mereka, lapor MEE.

China menyebut perkara itu sebagai “hak yang tidak dapat diabaikan, jelas termaktub dalam undang-undang antarabangsa.”

Komen demikian dibuat pada Khamis oleh  Wakil tetap China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun semasa perbicaraan awam hari keempat yang diadakan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda.

Wakil 52 negara sedang berucap kepada ICJ berkenaan pendudukan Israel selama beberapa dekad di bumi Palestin.

Utusan Beijing itu berkata beberapa individu yang bertindak membebaskan diri mereka daripada cengkaman pemerintahan penjajah didapati boleh menggunakan “semua cara yang ada, termasuk melibatkan perjuangan bersenjata”.

Jun berkata penentangan bersenjata warga Palestin adalah sah dari segi undang-undang dan bukan satu tindakan keganasan.

“Perjuangan yang dilancarkan rakyatnya untuk pembebasan, hak untuk menentukan nasib mereka sendiri, termasuk perjuangan bersenjata menentang penjajahan, pendudukan, pencerobohan, penguasaan melawan kuasa asing tidak boleh dianggap sebagai tindakan keganasan,” kata Zhang Jun kepada ICJ semalam.

Dalam ucapannya, Jun mengkritik dasar Israel dengan menyifatkannya sebagai “penindasan yang menjejaskan dengan teruk dan menghalang usaha dan pelaksanaan penuh hak rakyat Palestin untuk menentukan nasib mereka sendiri”.

Perbicaraan awam ICJ yang akan berlangsung sehingga 26 Februari berlaku setelah satu resolusi Perhimpunan Agung PBB meminta khidmat nasihat ICJ.

Bilangan negeri yang terlibat dalam prosiding lisan kali ini merupakan yang tertinggi berbanding dengan apa sahaja kes sejak tertubuhnya ICJ pada 1945 dan ia berasingan daripada kes pembunuhan beramai-ramai yang dibawakan Afrika Selatan sebelum ini. — The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Pengawal penjara Israel masukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur warga Palestin sebelum mengaktifkannya – Peguam

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Peguam Palestin, Khaled Mhajne.

Pengawal penjara rejim zionis Israel telah memasukkan muncung alat pemadam api ke dalam dubur seorang warga Palestin yang ditahan sebelum mengaktifkan alat pemadam api itu.

Itu pendedahan Peguam Palestin, Khaled Mhajne mengenai seksaan dilalui tahanan di penjara Israel selepas beliau melawat dua rakyat Palestin yang diculik Israel dari Gaza.

Quds News Network melaporkan tawanan Palestin dalam tahanan Israel berdepan pelbagai bentuk penderaan, termasuk rogol, di tangan tentera Israel di hadapan semua orang, kata Suruhanjaya Hal Ehwal Tahanan Palestin pada Isnin.

Dalam sidang akhbar diadakan suruhanjaya itu di Ramallah, Khaled Mhajne yang juga peguam suruhanjaya berkenaan, melaporkan perbualannya dengan wartawan Gaza Al-Araby TV, Mohammed Arab, yang diculik tentera Israel semasa serbuan ke atas Hospital al-Shifa pada 18 Mac lalu.

“Mohammed Arab, wartawan TV Al-Araby, memaklumkan kepada saya tentang kes rogol banduan, termasuk penyeksaan yang dilakukan di hadapan semua orang,” kata Mhajne.

Dalam temu bual dengan TV Al-Araby, Mhajne menceritakan kes Mohammed memaklumkan kepadanya membabitkan seorang tahanan berusia 27 tahun yang dirogol, dipaksa tidur meniarap, diserang anjing polis “dan kemudian dirogol menggunakan alat pemadam api dengan tiubnya dimasukkan ke dalam duburnya”.

Alat pemadam api itu kemudiannya diaktifkan untuk melepaskan bahan kimia ke dalam badan lelaki malang itu, kata Mhajne.

Mohammed turut melaporkan mengenai seorang tahanan yang baru-baru ini meninggal dunia disebabkan tidak mendapat rawatan perubatan mencukupi.

Mhajne berkata adalah mustahil untuk mengetahui berapa ramai rakyat Palestin dari Gaza telah mati dalam tahanan kerana maklumat itu disembunyikan rejim Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending