Connect with us

Antarabangsa

Penentangan bersenjata rakyat Palestin adalah sah, bukan tindakan keganasan – China

China menyokong hak rakyat Palestin menggunakan penentangan bersenjata untuk memerangi pendudukan Israel di tanah mereka, lapor MEE.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Wakil tetap China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun.
  • China menyokong hak rakyat Palestin menggunakan penentangan bersenjata untuk memerangi pendudukan Israel di tanah mereka, lapor MEE.
  • China menyebut perkara itu sebagai “hak yang tidak dapat diabaikan, jelas termaktub dalam undang-undang antarabangsa”.
  • Komen demikian dibuat pada Khamis oleh  Wakil tetap China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun semasa perbicaraan awam hari keempat yang diadakan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda.
  • Utusan dari Beijing itu berkata penentangan bersenjata rakyat Palestin adalah sah dari segi undang-undang dan bukan satu tindakan keganasan.
  • Wakil 52 negara sedang berucap kepada ICJ berkenaan pendudukan Israel selama beberapa dekad di bumi Palestin.

China menyokong hak rakyat Palestin menggunakan penentangan bersenjata untuk memerangi pendudukan Israel di tanah mereka, lapor MEE.

China menyebut perkara itu sebagai “hak yang tidak dapat diabaikan, jelas termaktub dalam undang-undang antarabangsa.”

Komen demikian dibuat pada Khamis oleh  Wakil tetap China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Zhang Jun semasa perbicaraan awam hari keempat yang diadakan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) di The Hague, Belanda.

Wakil 52 negara sedang berucap kepada ICJ berkenaan pendudukan Israel selama beberapa dekad di bumi Palestin.

Utusan Beijing itu berkata beberapa individu yang bertindak membebaskan diri mereka daripada cengkaman pemerintahan penjajah didapati boleh menggunakan “semua cara yang ada, termasuk melibatkan perjuangan bersenjata”.

Jun berkata penentangan bersenjata warga Palestin adalah sah dari segi undang-undang dan bukan satu tindakan keganasan.

“Perjuangan yang dilancarkan rakyatnya untuk pembebasan, hak untuk menentukan nasib mereka sendiri, termasuk perjuangan bersenjata menentang penjajahan, pendudukan, pencerobohan, penguasaan melawan kuasa asing tidak boleh dianggap sebagai tindakan keganasan,” kata Zhang Jun kepada ICJ semalam.

Dalam ucapannya, Jun mengkritik dasar Israel dengan menyifatkannya sebagai “penindasan yang menjejaskan dengan teruk dan menghalang usaha dan pelaksanaan penuh hak rakyat Palestin untuk menentukan nasib mereka sendiri”.

Perbicaraan awam ICJ yang akan berlangsung sehingga 26 Februari berlaku setelah satu resolusi Perhimpunan Agung PBB meminta khidmat nasihat ICJ.

Bilangan negeri yang terlibat dalam prosiding lisan kali ini merupakan yang tertinggi berbanding dengan apa sahaja kes sejak tertubuhnya ICJ pada 1945 dan ia berasingan daripada kes pembunuhan beramai-ramai yang dibawakan Afrika Selatan sebelum ini. — The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

Tiada tanda gencatan senjata dicapai di Gaza, perantara masih optimistik

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.
  • Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.
  • Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Pengantara iaitu Amerika Syarikat (AS) dan Mesir kekal optimistik mengenai kemungkinan berlakunya gencatan senjata di Gaza tetapi adanya beberapa isu penting yang masih menghalang kedua-dua pihak mencapai persetujuan.

Hamas berkata ia mahu melihat gencatan senjata menyeluruh yang bermaksud perang ditamatkan sepenuhnya, lapor wartawan Al Jazeera, Hamdah Salhut.

Israel pula berkata berulang kali walaupun jeda pertempuran dicapai, selepas itu perang akan diteruskan, malah sehingga semua objektif perangnya tercapai.

Tiada komen rasmi daripada Israel mengenai rundingan itu setakat ini selain fakta bahawa Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu diberi taklimat mengenainya dan delegasi Israel hadir untuk pusingan rundingan kali ini.

Mandat diberikan kepada perunding Israel oleh Netanyahu juga tidak diketahui sepenuhnya kerana butiran mengenai rundingan itu tidak didedahkan kepada umum.

Walaupun pengantara kekal optimistik, masih tiada tanda bahawa kesepakatan hampir tercapai. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Trending