Connect with us

Antarabangsa

Israel batal permit, Hampir 400,000 rakyat Palestin di Tebing Barat hilang kerja

Beratus-ratus ribu rakyat Palestin di Tebing Barat hilang pekerjaan atau dibekukan gaji selepas pihak berkuasa Israel membatalkan permit kerja mereka dan mengenakan sekatan ketat ke atas lintasan sempadan berikutan serangan pada 7 Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Beratus-ratus ribu rakyat Palestin di Tebing Barat hilang kerja atau dibekukan gaji selepas pihak berkuasa Israel batalkan permit kerja mereka dan mengenakan sekatan ketat ke atas lintasan sempadan berikutan serangan pada 7 Oktober lalu.
  • Menurut anggaran awal Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), lebih 182,000 penduduk Gaza bekerja di Israel ditamatkan perkhidmatan serta-merta.
  • Kira-kira 24 peratus atau bersamaan 208,000 pekerjaan di Tebing Barat lenyap akibat perang Israel-Hamas.
  • Menurut ILO, 160,000 pekerja dari Tebing Barat hilang pekerjaan sekurang-kurangnya buat sementara waktu akibat sekatan ke atas akses rakyat Palestin kepada pasaran buruh selain penutupan sempadan di Israel.

TEBING BARAT – Beratus-ratus ribu rakyat Palestin di Tebing Barat hilang pekerjaan atau dibekukan gaji selepas pihak berkuasa Israel membatalkan permit kerja mereka dan mengenakan sekatan ketat ke atas lintasan sempadan berikutan serangan pada 7 Oktober lalu.

Menurut anggaran awal oleh Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO), lebih 182,000 penduduk Gaza yang bekerja di Israel ditamatkan perkhidmatan serta-merta.

Kira-kira 24 peratus atau bersamaan 208,000 pekerjaan di Tebing Barat juga lenyap akibat perang Israel-Hamas.

Menurut ILO, 160,000 lagi pekerja dari Tebing Barat hilang pekerjaan sekurang-kurangnya buat sementara waktu akibat sekatan yang dikenakan ke atas akses rakyat Palestin kepada pasaran buruh selain penutupan sempadan di Israel.

Alaa Mousa dari Ramallah di Tebing Barat menabung selama lebih 12 tahun untuk membina rumah keluarganya dan akhirnya berjaya merealisasikan impian itu.

Semasa perjalanan yang panjang dan membosankan setiap hari ketika melalui beberapa pusat pemeriksaan untuk sampai ke tempat kerjanya di Israel, bapa kepada dua anak itu sering memikirkan tentang bagaimana rupa tingkat bawah rumahnya apabila siap.

Tetapi sejak lebih 40 hari lalu, semua kerja-kerja pembinaan rumah idamannya itu sudah terbengkalai

“Saya perlu membayar ansuran bulanan berjumlah $3,000 (RM13,979) untuk menyiapkan rumah ini. Saya melakukan kerja di Israel, tetapi kini hutang saya bertimbun, keluarga saya kelaparan dan saya tidak tahu bila semua ini akan berakhir,” kata pekerja pembinaan berusia 35 tahun itu.

Penolong Profesor Sains Politik Universiti Birzeit di Tebing Barat, Hani Mous berkata, keadaan itu adalah sebahagian daripada hukuman kolektif Israel terhadap rakyat Palestin, yang turut melibatkan pekerja dalam kawasan Pihak Berkuasa Palestin (PA).

Menurut Hani, gaji mereka tidak dibayar kerana Israel enggan memindahkan wang yang diperlukan.

“Di bawah perjanjian damai sementara, menteri kewangan Israel mempunyai kata putus dalam pemindahan wang bulanan yang dibuat kepada PA daripada cukai yang dikutipnya bagi pihak Palestin.

“PA biasanya boleh membayar pekerjanya, tetapi tidak dapat melakukannya sejak bulan Oktober kerana Israel enggan membuat pemindahan penuh,” jelasnya.

Hani adalah antara beribu-ribu pekerja Palestin yang memegang permit membenarkan mereka masuk ke Israel untuk bekerja, menjana pendapatan anggaran kira-kira $3 bilion (RM13.97 bilion) setahun.

Tetapi permit itu sudah digantung sejak 8 Oktober lalu.

“Tidak pernah ada penutupan yang ketat terhadap pekerja sebelum ini.

“Keluar masuk Israel sentiasa menjadi ujian yang berisiko, tetapi wang yang diperoleh menjadikannya berbaloi, termasuk beberapa langkah keselamatan apabila kemalangan menimpa pekerja.

“Tetapi hari ini, kami tidak mempunyai apa-apa, kami ditinggalkan dalam keadaan yang langsung tidak pernah saya jangkakan,” katanya.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), perang itu menambah tekanan yang besar pada ekonomi Palestin yang sudah nazak.

Masalah yang dihadapi peminjam untuk membayar hutang bulanan mereka dijangka meningkatkan risiko kepada sektor perbankan Gaza dan seluruh wilayah Palestin yang diduduki selain mengancam kestabilan kewangannya .

Di sebalik ketegangan, Israel dilaporkan mengeluarkan permit sementara kepada 8,000 pekerja dari Tebing Barat untuk menyeberang sempadan kerana sektor pembinaan, pertanian dan perkhidmatannya sangat bergantung kepada tenaga buruh Palestin.

Namun mereka sering dipaksa memakai gelang yang boleh dijejaki semasa mereka melintasi pusat pemeriksaan yang akan serahkan setiap hari apabila mereka keluar dari Israel.

Sumber : Utusan Malaysia

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending