Connect with us

Antarabangsa

Konflik Palestin-Israel: EU sokong gencatan kemanusiaan, 3 negara anggota bangkang

Kesatuan Eropah (EU) secara konsensus berharap tempoh gencatan kemanusiaan disegerakan supaya bantuan keperluan asas boleh disalurkan kepada penduduk Gaza dalam perang Palestin-Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Konflik Palestin-Israel: EU sokong gencatan kemanusiaan, 3 negara anggota bangkang
Foto: Ketua Dasar Luar EU, Josep Borell.
  • Kesatuan Eropah (EU) secara konsensus berharap tempoh gencatan kemanusiaan disegerakan supaya bantuan keperluan asas boleh disalurkan kepada penduduk Gaza dalam perang Palestin-Israel.
  • Bagaimanapun tiga negara tidak menyatakan pendirian dalam hal ini.
  • Menurut Ketua Dasar Luar EU, Josep Borell, agenda bantuan kemanusiaan perlu dibuat segera atas seruan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), membantu rakyat Gaza yang berdepan kepungan oleh Israel.
  • “Situasi kemanusiaan sangat mengerikan dan satu-satunya perkara yang boleh kami lakukan ialah meminta gencatan kemanusiaan dan meningkatkan akses kepada pihak kemanusiaan. Inilah yang ada di tangan kami dan itulah yang kami lakukan,” katanya.

LUXEMBOURG: Kesatuan Eropah (EU) secara konsensus berharap tempoh gencatan kemanusiaan disegerakan supaya bantuan keperluan asas boleh disalurkan kepada penduduk Gaza dalam perang Palestin-Israel.

Bagaimanapun tiga negara tidak menyatakan pendirian dalam hal ini.

Menurut Ketua Dasar Luar EU, Josep Borell, agenda bantuan kemanusiaan perlu dibuat segera atas seruan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), membantu rakyat Gaza yang berdepan kepungan oleh Israel.

“Situasi kemanusiaan sangat mengerikan dan satu-satunya perkara yang boleh kami lakukan ialah meminta gencatan kemanusiaan dan meningkatkan akses kepada pihak kemanusiaan. Inilah yang ada di tangan kami dan itulah yang kami lakukan.

“Semua kapasiti politik akan dilibatkan termasuk sumber kewangan, kapasiti logistik kami untuk membuat sokongan kemanusiaan sampai ke sempadan, pergi ke Gaza dan membuat tekanan dalam perintah untuk hormati undang-undang perang. Ini yang ada di tangan kami dan itulah yang kami lakukan,” katanya.

Menurut EU, mereka sedang merangka kenyataan menyokong saranan PBB untuk dikemukakan dalam Sidang Kemuncak EU yang akan diadakan pada 26 hingga 27 Oktober ini.

Meskipun terdapat negara anggotanya menentang, Borell memberitahu akan menggunakan konsensus sebulat suara dan proses bantuan kemanusiaan dapat disalurkan tanpa ada sebarang halangan dari mana-mana pihak.

Advertisement

“Memang benar tidak ada banyak undian mengenai isu ini gencatan kemanusiaan. Terdapat perbincangan dan sejak perkataan konsensus telah digunakan, saya fikir saya boleh merujuknya.

“Saya fikir konsensus asas untuk memahami bahawa gencatan perlu dilakukan atas sebab kemanusiaan sangat diperlukan supaya bantuan kemanusiaan boleh disalurkan tanpa risiko peperangan yang berterusan,” katanya.

Jelasnya EU tetap berpandangan bahawa perang berlanjutan lebih dua minggu ini akan membawa lebih kemusnahan.

Sehubungan itu, EU akan melakukan apa sahaja untuk menyokong saranan PBB, selain menuntut Israel menghormati undang-undang perang.

Sumber: Astro Awani

Author

Antarabangsa

Lelaki Israel rayu Netanyahu terima, kebumi jasad keluarganya terbunuh di Gaza

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Tawanan Israel, Yarden Peepas.
  • Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim Israel.
  • Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.
  • “Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.
  • Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.
  • Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.

“Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.

Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.

Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

The Times Of Israel melaporkan kononnya kumpulan pembebasan Palestin, Hamas membuat dakwaan itu yang menurut mereka sebahagian kempen peperangan psikologi. – The Merdeka Times

Sumber: Shehab News, Roya News, The Times Of Israel

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending