Connect with us

Antarabangsa

Konflik Palestin-Israel: EU sokong gencatan kemanusiaan, 3 negara anggota bangkang

Kesatuan Eropah (EU) secara konsensus berharap tempoh gencatan kemanusiaan disegerakan supaya bantuan keperluan asas boleh disalurkan kepada penduduk Gaza dalam perang Palestin-Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Konflik Palestin-Israel: EU sokong gencatan kemanusiaan, 3 negara anggota bangkang
Foto: Ketua Dasar Luar EU, Josep Borell.
  • Kesatuan Eropah (EU) secara konsensus berharap tempoh gencatan kemanusiaan disegerakan supaya bantuan keperluan asas boleh disalurkan kepada penduduk Gaza dalam perang Palestin-Israel.
  • Bagaimanapun tiga negara tidak menyatakan pendirian dalam hal ini.
  • Menurut Ketua Dasar Luar EU, Josep Borell, agenda bantuan kemanusiaan perlu dibuat segera atas seruan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), membantu rakyat Gaza yang berdepan kepungan oleh Israel.
  • “Situasi kemanusiaan sangat mengerikan dan satu-satunya perkara yang boleh kami lakukan ialah meminta gencatan kemanusiaan dan meningkatkan akses kepada pihak kemanusiaan. Inilah yang ada di tangan kami dan itulah yang kami lakukan,” katanya.

LUXEMBOURG: Kesatuan Eropah (EU) secara konsensus berharap tempoh gencatan kemanusiaan disegerakan supaya bantuan keperluan asas boleh disalurkan kepada penduduk Gaza dalam perang Palestin-Israel.

Bagaimanapun tiga negara tidak menyatakan pendirian dalam hal ini.

Menurut Ketua Dasar Luar EU, Josep Borell, agenda bantuan kemanusiaan perlu dibuat segera atas seruan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), membantu rakyat Gaza yang berdepan kepungan oleh Israel.

“Situasi kemanusiaan sangat mengerikan dan satu-satunya perkara yang boleh kami lakukan ialah meminta gencatan kemanusiaan dan meningkatkan akses kepada pihak kemanusiaan. Inilah yang ada di tangan kami dan itulah yang kami lakukan.

“Semua kapasiti politik akan dilibatkan termasuk sumber kewangan, kapasiti logistik kami untuk membuat sokongan kemanusiaan sampai ke sempadan, pergi ke Gaza dan membuat tekanan dalam perintah untuk hormati undang-undang perang. Ini yang ada di tangan kami dan itulah yang kami lakukan,” katanya.

Menurut EU, mereka sedang merangka kenyataan menyokong saranan PBB untuk dikemukakan dalam Sidang Kemuncak EU yang akan diadakan pada 26 hingga 27 Oktober ini.

Meskipun terdapat negara anggotanya menentang, Borell memberitahu akan menggunakan konsensus sebulat suara dan proses bantuan kemanusiaan dapat disalurkan tanpa ada sebarang halangan dari mana-mana pihak.

“Memang benar tidak ada banyak undian mengenai isu ini gencatan kemanusiaan. Terdapat perbincangan dan sejak perkataan konsensus telah digunakan, saya fikir saya boleh merujuknya.

“Saya fikir konsensus asas untuk memahami bahawa gencatan perlu dilakukan atas sebab kemanusiaan sangat diperlukan supaya bantuan kemanusiaan boleh disalurkan tanpa risiko peperangan yang berterusan,” katanya.

Jelasnya EU tetap berpandangan bahawa perang berlanjutan lebih dua minggu ini akan membawa lebih kemusnahan.

Sehubungan itu, EU akan melakukan apa sahaja untuk menyokong saranan PBB, selain menuntut Israel menghormati undang-undang perang.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Waran tangkap Netanyahu, era pemimpin Israel bertindak sewenang-wenangnya berakhir – B’Tselem

B’Tselem, kumpulan hak asasi manusia Israel, mengalu-alukan tindakan Pendakwa Raya Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) memohon waran tangkap untuk Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanannya, Yoav Gallant.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri Pertahanan Israel, Yoav Gallant (kiri) dan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kanan).
  • B’Tselem, kumpulan hak asasi manusia Israel, mengalu-alukan tindakan Pendakwa Raya ICC memohon waran tangkap untuk Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanannya, Yoav Gallant.
  • “Era impunity (melakukan sesuatu dengan sewenang-wenangnya tanpa hukuman) bagi pembuat keputusan Israel sudah berakhir,” kata kumpulan hak asasi itu dalam satu kenyataan dipetik Al Jazeera hari ini.
  • “Komuniti antarabangsa memberi isyarat kepada Israel bahawa ia tidak lagi boleh mengekalkan dasar keganasan, pembunuhan dan pemusnahan tanpa akauntabiliti,” kata B’Tselem.
  • Ketua Pendakwa Raya Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC), Karim Khan semalam menyerahkan notis permohonan waran tangkap ke atas Netanyahu dan Gallant atas dakwaan jenayah perang di Gaza.

B’Tselem, kumpulan hak asasi manusia Israel, mengalu-alukan tindakan Pendakwa Raya Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) memohon waran tangkap untuk Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Pertahanannya, Yoav Gallant.

“Era impunity (melakukan sesuatu dengan sewenang-wenangnya tanpa hukuman) bagi pembuat keputusan Israel sudah berakhir,” kata kumpulan hak asasi itu dalam satu kenyataan dipetik Al Jazeera hari ini.

“Komuniti antarabangsa memberi isyarat kepada Israel bahawa ia tidak lagi boleh mengekalkan dasar keganasan, pembunuhan dan pemusnahan tanpa akauntabiliti. 

“Begitu juga, permintaan untuk waran tangkap terhadap pemimpin Hamas bagi jenayah 7 Oktober tahun lalu adalah penting dan memberi garis merah di mana bahaya kepada orang awam berkenaan,” kata kumpulan itu.

B’Tselem berkata campur tangan ICC dan keputusan ICJ adalah peluang bagi warga Israel menyedari bahawa menegakkan rejim ketuanan, keganasan dan penindasan tentunya akan melibatkan jenayah dan pencabulan hak asasi manusia yang teruk. 

Ketua Pendakwa Raya ICC, Karim Khan semalam menyerahkan notis permohonan waran tangkap ke atas Netanyahu dan Gallant atas dakwaan jenayah perang di Gaza.

Turut disenaraikan dalam notis permohonan waran tangkap itu adalah pimpinan Hamas iaitu Yahya Sinwar, Mohammed Deif dan Ismail Haniyeh.

Agensi berita AP melaporkan permohonan itu susulan kedua-dua pihak terbabit dipercayai melakukan jenayah perang dan jenayah kemanusiaan di Gaza dan Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending