Connect with us

Terkini

‘Isu beras takkan selesai dalam waktu terdekat’ – Ali Mydin

Isu kekurangan stok beras putih tempatan di pasaran didakwa tidak akan dapat diselesaikan dalam waktu terdekat jika kerajaan hanya bergantung kepada Jualan Rahmah Beras tanpa memikirkan penyelesaian holistik.

Wartawan TMT

Published

on

‘Isu beras takkan selesai dalam waktu terdekat’ - Ali Mydin
Foto: Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera (BRO), Datuk Ameer Ali Mydin.
  • Isu kekurangan stok beras putih tempatan tidak akan dapat diselesaikan dalam waktu terdekat jika kerajaan hanya bergantung kepada Jualan Rahmah Beras tanpa memikirkan penyelesaian holistik.
  • Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera (BRO), Datuk Ameer Ali Mydin berkata, walaupun kerajaan memberi jaminan bekalan beras di pasaran akan kembali stabil minggu ini, hakikatnya ia hanya langkah keluar jangka pendek.
  • “Kalau menteri kata dalam satu dua bulan ini akan selesai (beras subsidi) saya rasa tidak. Sebabnya jalan penyelesaian dilakukan tidak holistik kerana akhirnya kerajaan masih beri subsidi.
  • “Pembelian panik itu tak ada (cuma) kadang-kadang pengguna kalau dulu beli sekampit, kini beli dua, dulu dua sekarang tiga sebab takut harga beras akan naik itu sahaja,” katanya.

MELAKA – Isu kekurangan stok beras putih tempatan di pasaran didakwa tidak akan dapat diselesaikan dalam waktu terdekat jika kerajaan hanya bergantung kepada Jualan Rahmah Beras tanpa memikirkan penyelesaian holistik.

Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera (BRO), Datuk Ameer Ali Mydin berkata, walaupun kerajaan memberi jaminan bekalan beras di pasaran akan kembali stabil minggu ini, hakikatnya ia hanya langkah keluar jangka pendek.

“Kalau menteri kata dalam satu dua bulan ini akan selesai (beras subsidi) saya rasa tidak. Sebabnya jalan penyelesaian dilakukan tidak holistik kerana akhirnya kerajaan masih beri subsidi.

“Pembelian panik itu tak ada (cuma) kadang-kadang pengguna kalau dulu beli sekampit, kini beli dua, dulu dua sekarang tiga sebab takut harga beras akan naik itu sahaja,” katanya.

Beliau yang juga Pengarah Urusan Mydin berkata demikian ketika ditemui pemberita pada majlis perasmian pembukaan Emas Fazil Group di Pasar Raya Mydin MITC, Ayer Keroh di sini semalam.

Ameer Ali berkata demikian ketika diminta mengulas jaminan Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Chan Foong Hin hari ini mengenai stok beras putih tempatan akan kembali stabil pada minggu ini berbanding minggu lalu.

Keadaan positif itu katanya, susulan kurangnya pembelian panik oleh pengguna dan peniaga.

Mengulas lanjut beliau berkata, langkah kerajaan mengadakan skim Jualan Rahmah Beras pula hanyalah sekadar penyelesaian jangka pendek.

Ini kerana, jualan itu pula diadakan cuma sebulan sekali mengikut kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), itu pun bukan semua orang dapat datang pada satu hari jualan sahaja.

“Untuk langkah jangka panjang, kerajaan kena ada ada political will (kehendak politik) kerana ini bukan isu (subsidi) beras semata-mata tapi minyak masak, gula dan telur ayam,” katanya.

Sumber: Malaysia Gazette

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending