Connect with us

Terkini

‘Isu beras takkan selesai dalam waktu terdekat’ – Ali Mydin

Isu kekurangan stok beras putih tempatan di pasaran didakwa tidak akan dapat diselesaikan dalam waktu terdekat jika kerajaan hanya bergantung kepada Jualan Rahmah Beras tanpa memikirkan penyelesaian holistik.

Wartawan TMT

Published

on

‘Isu beras takkan selesai dalam waktu terdekat’ - Ali Mydin
Foto: Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera (BRO), Datuk Ameer Ali Mydin.
  • Isu kekurangan stok beras putih tempatan tidak akan dapat diselesaikan dalam waktu terdekat jika kerajaan hanya bergantung kepada Jualan Rahmah Beras tanpa memikirkan penyelesaian holistik.
  • Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera (BRO), Datuk Ameer Ali Mydin berkata, walaupun kerajaan memberi jaminan bekalan beras di pasaran akan kembali stabil minggu ini, hakikatnya ia hanya langkah keluar jangka pendek.
  • “Kalau menteri kata dalam satu dua bulan ini akan selesai (beras subsidi) saya rasa tidak. Sebabnya jalan penyelesaian dilakukan tidak holistik kerana akhirnya kerajaan masih beri subsidi.
  • “Pembelian panik itu tak ada (cuma) kadang-kadang pengguna kalau dulu beli sekampit, kini beli dua, dulu dua sekarang tiga sebab takut harga beras akan naik itu sahaja,” katanya.

MELAKA – Isu kekurangan stok beras putih tempatan di pasaran didakwa tidak akan dapat diselesaikan dalam waktu terdekat jika kerajaan hanya bergantung kepada Jualan Rahmah Beras tanpa memikirkan penyelesaian holistik.

Presiden Persatuan Peruncit Bumiputera (BRO), Datuk Ameer Ali Mydin berkata, walaupun kerajaan memberi jaminan bekalan beras di pasaran akan kembali stabil minggu ini, hakikatnya ia hanya langkah keluar jangka pendek.

“Kalau menteri kata dalam satu dua bulan ini akan selesai (beras subsidi) saya rasa tidak. Sebabnya jalan penyelesaian dilakukan tidak holistik kerana akhirnya kerajaan masih beri subsidi.

“Pembelian panik itu tak ada (cuma) kadang-kadang pengguna kalau dulu beli sekampit, kini beli dua, dulu dua sekarang tiga sebab takut harga beras akan naik itu sahaja,” katanya.

Beliau yang juga Pengarah Urusan Mydin berkata demikian ketika ditemui pemberita pada majlis perasmian pembukaan Emas Fazil Group di Pasar Raya Mydin MITC, Ayer Keroh di sini semalam.

Ameer Ali berkata demikian ketika diminta mengulas jaminan Timbalan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Chan Foong Hin hari ini mengenai stok beras putih tempatan akan kembali stabil pada minggu ini berbanding minggu lalu.

Keadaan positif itu katanya, susulan kurangnya pembelian panik oleh pengguna dan peniaga.

Advertisement

Mengulas lanjut beliau berkata, langkah kerajaan mengadakan skim Jualan Rahmah Beras pula hanyalah sekadar penyelesaian jangka pendek.

Ini kerana, jualan itu pula diadakan cuma sebulan sekali mengikut kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), itu pun bukan semua orang dapat datang pada satu hari jualan sahaja.

“Untuk langkah jangka panjang, kerajaan kena ada ada political will (kehendak politik) kerana ini bukan isu (subsidi) beras semata-mata tapi minyak masak, gula dan telur ayam,” katanya.

Sumber: Malaysia Gazette

Author

Advertisement

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending