Connect with us

Antarabangsa

Polis Sweden tahan dua suspek rusuhan protes membakar al-Quran

Polis Sweden semalam menahan dua perusuh dan kira-kira 10 yang lain selepas rusuhan ganas tercetus ketika protes membabitkan pembakaran al-Quran.

Wartawan TMT

Published

on

Polis Sweden tahan dua suspek rusuhan protes membakar al-Quran-01(resize)
Foto: Rasmus Paludan, pembakar al-Quran di Sweden.
  • Polis Sweden semalam menahan dua perusuh dan kira-kira 10 yang lain selepas rusuhan ganas tercetus ketika protes membabitkan pembakaran al-Quran.
  • Menurut polis, protes yang dianjurkan oleh pelarian Iraq, Salwan Momika, yang bantahannya termasuk pencemaran awam terhadap kitab suci umat Islam telah mencetuskan kemarahan di seluruh Asia Barat.
  • Bantahan diadakan di dataran di selatan bandar Malmo yang mempunyai populasi pendatang yang besar, dan menurut penyiar awam SVT kira-kira 200 orang hadir untuk menonton.
  • Melalui beberapa siri tunjuk perasaan, Momika telah mencetuskan kemarahan yang ditujukan kepada Sweden dan ketegangan diplomatik di antara Sweden dan beberapa negara Timur Tengah.

STOCKHOLM: Polis Sweden semalam menahan dua perusuh dan kira-kira 10 yang lain selepas rusuhan ganas tercetus ketika protes membabitkan pembakaran al-Quran.

Menurut polis, protes yang dianjurkan oleh pelarian Iraq, Salwan Momika, yang bantahannya termasuk pencemaran awam terhadap kitab suci umat Islam telah mencetuskan kemarahan di seluruh Asia Barat.

Bantahan diadakan di dataran di selatan bandar Malmo yang mempunyai populasi pendatang yang besar, dan menurut penyiar awam SVT kira-kira 200 orang hadir untuk menonton.

“Sesetengah penonton telah menunjukkan perasaan kecewa, selepas penganjur membakar tulisan,” kata polis dalam satu kenyataan.

“Suasana semakin hangat dan rusuhan mula mengganas pada jam 1.45 petang (1145 GMT),” katanya.

Menurut polis, acara itu berakhir selepas penganjur beredar tetapi sekumpulan penonton kekal di tempat kejadian.

Kira-kira 10 orang ditahan kerana mengganggu ketenteraman awam dan dua lagi ditahan kerana disyaki melakukan rusuhan ganas.

Advertisement

Media tempatan melaporkan beberapa orang dilihat melemparkan batu ke arah Momika, dan video dari tempat kejadian menunjukkan beberapa orang cuba menembusi pagar sebelum dihalang oleh polis.

Dalam video lain seorang lelaki dilihat cuba menghalang kereta polis yang membawa Momika dari lokasi dengan berdiri di hadapannya.

Melalui beberapa siri tunjuk perasaan, Momika telah mencetuskan kemarahan yang ditujukan kepada Sweden dan ketegangan diplomatik di antara Sweden dan beberapa negara Timur Tengah.

Kerajaan Sweden mengecam penghinaan al-Quran sambil menyatakan kebebasan bersuara dan undang-undang perhimpunan yang dilindungi oleh perlembagaan negara itu.

Penunjuk perasaan Iraq menyerbu Kedutaan Sweden di Baghdad dua kali pada Julai, dan memulakan kebakaran di dalam kawasan itu untuk kali kedua.

Wakil Sweden juga dipanggil di beberapa negara Asia Barat.

Advertisement

Pada pertengahan Ogos, agensi perisikan Sweden meningkatkan tahap amaran keganasannya kepada empat pada skala lima, dengan menyatakan bahawa Sweden telah dianggap sebagai sasaran sah untuk serangan pengganas kepada sasaran utama.

Sweden juga memutuskan untuk meningkatkan kawalan sempadan pada awal Ogos. – AFP

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

Lelaki Israel rayu Netanyahu terima, kebumi jasad keluarganya terbunuh di Gaza

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Tawanan Israel, Yarden Peepas.
  • Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim Israel.
  • Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.
  • “Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.
  • Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.
  • Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

Briged al-Qassam menyiarkan video seorang tawanan Israel merayu Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk mengambil jasad isteri dan dua anaknya yang terkorban di Gaza disebabkan pengeboman rejim zionis Israel.

Video yang turut disiarkan saluran Telegram Shehab News itu menunjukkan tawanan Israel, Yarden Peepas, bercakap dengan pantas dan sebak menyampaikan mesejnya kepada Netanyahu.

“Kamu mengebom dan membunuh isteri serta kedua anak saya, yang merupakan perkara paling penting dalam hidup saya, tolong (ambil) pulang jasad mereka untuk dikebumikan di Tel Aviv,” katanya.

Menurut Roya News, Hamas sebelum ini menawarkan untuk menyerah tiga jasad ahli keluarga Yarden itu untuk dibawa keluar dari Gaza.

Tetapi kerajaan negara haram Israel menolak untuk menerima tawaran itu dan meneruskan rundingan, demikian kenyataan rasmi Briged al-Qassam.

The Times Of Israel melaporkan kononnya kumpulan pembebasan Palestin, Hamas membuat dakwaan itu yang menurut mereka sebahagian kempen peperangan psikologi. – The Merdeka Times

Sumber: Shehab News, Roya News, The Times Of Israel

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending