Connect with us

Terkini

Mahkamah tolak permohonan kumpulan anti-Tembakau halang penyahklasifikasian Nikotin sebagai racun

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 7 September lalu menolak permohonan kumpulan anti-tembakau dan hak kanak-kanak untuk menghalang penyahklasifikasian nikotin cecair sebagai racun berjadual. 

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah tolak permohonan kumpulan anti-Tembakau halang penyahklasifikasian Nikotin sebagai racun
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 7 September lalu menolak permohonan kumpulan anti-tembakau dan hak kanak-kanak untuk menghalang penyahklasifikasian nikotin cecair sebagai racun berjadual.
  • Majlis Kawalan Tembakau Malaysia (MCTC), Persatuan Green Lung Malaysia (MGLA), dan Voice of the Children (VoC) sebelum ini meminta semakan kehakiman bagi membatalkan tindakan penyingkiran cecair dan gel nikotin daripada kawalan Akta Racun 1952, yang diwartakan Menteri Kesihatan dalam perintah pengecualian pada 31 Mac lalu.
  • Dalam penghakimannya, Hakim Wan Ahmad Farid Wan Salleh berkata pemohon perlu menunjukkan keadaan istimewa bagi mewajarkan penangguhan perintah pengecualian 31 Mac lalu yang dilakukan Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa itu

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 7 September lalu menolak permohonan kumpulan anti-tembakau dan hak kanak-kanak untuk menghalang penyahklasifikasian nikotin cecair sebagai racun berjadual. 

Majlis Kawalan Tembakau Malaysia (MCTC), Persatuan Green Lung Malaysia (MGLA), dan Voice of the Children (VoC) sebelum ini meminta semakan kehakiman bagi membatalkan tindakan penyingkiran cecair dan gel nikotin daripada kawalan Akta Racun 1952, yang diwartakan Menteri Kesihatan dalam perintah pengecualian pada 31 Mac lalu.

Dalam penghakimannya, Hakim Wan Ahmad Farid Wan Salleh berkata pemohon perlu menunjukkan keadaan istimewa bagi mewajarkan penangguhan perintah pengecualian 31 Mac lalu yang dilakukan Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa itu

“Sebelum keputusan boleh dilaksanakan memihak kepada pemohon, mahkamah mesti mempunyai beberapa bahan di hadapannya.

“Alasannya mesti dijelaskan dalam afidavit sokongan, dan ia mesti menunjukkan mahkamah kewujudan keadaan istimewa yang akan mewajarkan pemberian penangguhan pengecualian yang disangkal itu,” kata Hakim Wan Ahmad Farid dalam perbicaraan mahkamah secara maya itu yang dipetik portal CodeBlue.

Bulan lalu, Mahkamah Tinggi membenarkan MCTC, MGLA dan VoC untuk memulakan semakan kehakiman berhubung penyingkiran cecair dan nikotin gel daripada Akta Racun 1952.

Keputusan itu dibuat selepas Jabatan Peguam Negara (AGC) memilih untuk tidak menentang permohonan yang dibuat kumpulan anti-tembakau dan hak kanak-kanak itu.

Advertisement

Bagaimanapun, AGC menentang permohonan penangguhan perintah pengecualian menteri kesihatan dengan alasan tiada keadaan istimewa yang mewajarkan prosiding penangguhan dan menyamakannya dengan injunksi.

Pemohon yang diwakili peguam Edmund Bon, antara lain berhujah adanya “bahaya yang jelas, serius dan jelas kepada kesihatan awam, terutamanya kesihatan kanak-kanak,” jika perintah pengecualian itu dibenarkan.

Sumber: Codeblue

Author

Terkini

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat

Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Wartawan TMT

Published

on

Kerajaan jamin kenaikan cukai, cukai baharu tidak bebankan rakyat
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata cukai itu tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.
  • Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.
  • “Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang,” katanya ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

KUALA LUMPUR – Kerajaan memberi jaminan bahawa kenaikan cukai serta cukai-cukai baharu yang akan diperkenalkan tidak akan membebankan rakyat.

Malah kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, cukai tersebut tidak melibatkan beberapa perkhidmatan seperti makanan dan minuman, telekomunikasi dan logistik.

Beliau berkata, antara cukai baharu kerajaan ialah cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham yang tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih dan ia akan berkuatkuasa pada 1 Mac 2024 pada kadar 10 peratus.

“Beberapa cukai baharu akan diperkenalkan dan skop perkhidmatan bercukai akan diperluas antaranya cukai perkhidmatan kepada lapan peratus berbanding enam peratus sekarang.

“Namun, ia tidak membebankan rakyat kerana kenaikan ini tidak melibatkan perkhidmatan seperti makan minum, telekomunikasi, parkir kereta dan logistik,” katanya di Dewan Negara hari ini.

Anwar berkata demikian ketika menyampaikan ucapan Belanjawan 2024 dalam pembentangan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024.

Mengulas lanjut, Anwar berkata, kerajaan juga akan mengenakan cukai barangan bernilai tinggi pada kadar lima hingga 10 peratus ke atas barang nilai tinggi tertentu berdasarkan nilai ambang harga barangan. 

Advertisement

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending