Connect with us

Antarabangsa

Islamofobia antara isu dibincang Wakil Tetap Pakistan, Setiausaha Agung OIC

Wakil Tetap Pakistan ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Duta Syed Mohammad Fawad Sher pada Selasa mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha di Sekretariat Agung OIC di Jeddah. 

Wartawan TMT

Published

on

Islamofobia antara isu dibincang Wakil Tetap Pakistan, Setiausaha Agung OIC menjelang mesyuarat tahunan 21 Sept
Foto: Wakil Tetap Pakistan ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Duta Syed Mohammad Fawad Sher (kiri) & Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha di Sekretariat Agung OIC.
  • Wakil Tetap Pakistan ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Duta Syed Mohammad Fawad Sher pada Selasa mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha di Sekretariat Agung OIC di Jeddah. 
  • Kedutaan Pakistan di Jeddah dalam kenyataan berkata, pertemuan kedua-dua tokoh diplomat itu bagi membincangkan isu Islamofobia dihadapi masyarakat Islam di serata dunia.
  • Pertemuan itu berlaku beberapa hari sebelum mesyuarat penyelarasan tahunan OIC pada 21 September depan yang akan diadakan di luar sesi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di New York, Amerika Syarikat. 
  • “Duta dan Setiausaha Agung bertukar pandangan mengenai isu-isu yang akan dibincangkan semasa Mesyuarat Penyelarasan Tahunan (ACM) OIC Sidang Kemuncak Islam, termasuk isu pertikaian Jammu dan Kashmir, Palestin, Afghanistan, insiden Islamofobia mencemarkan al-Quran dan COMSTECH Islamabad (Jawatankuasa Tetap Menteri OIC mengenai Kerjasama Saintifik dan Teknologi),” kata kenyataan Kedutaan Pakistan di Jeddah.

Wakil Tetap Pakistan ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Duta Syed Mohammad Fawad Sher pada Selasa mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha di Sekretariat Agung OIC di Jeddah. 

Kedutaan Pakistan di Jeddah dalam kenyataan berkata, pertemuan kedua-dua tokoh diplomat itu bagi membincangkan isu Islamofobia dihadapi masyarakat Islam di serata dunia.

Pertemuan itu berlaku beberapa hari sebelum mesyuarat penyelarasan tahunan OIC pada 21 September depan yang akan diadakan di luar sesi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di New York, Amerika Syarikat. 

“Duta dan Setiausaha Agung bertukar pandangan mengenai isu-isu yang akan dibincangkan semasa Mesyuarat Penyelarasan Tahunan (ACM) OIC Sidang Kemuncak Islam, termasuk isu pertikaian Jammu dan Kashmir, Palestin, Afghanistan, insiden Islamofobia mencemarkan al-Quran dan COMSTECH Islamabad (Jawatankuasa Tetap Menteri OIC mengenai Kerjasama Saintifik dan Teknologi),” kata kenyataan Kedutaan Pakistan di Jeddah.

Fawad Sher memaklumkan yang Pakistan sejak lama memainkan peranan yang penting dalam semua isu berkaitan dengan OIC, terutama berkaitan insiden Islamofobia, penghinaan al-Quran dan menegaskan Pakistan mengecam keras semua insiden Islamofobia. 

Beliau juga berterima kasih kepada Setiausaha Agung OIC atas sokongan teguh badan dunia terbabit terhadap isu Jammu dan Kashmir serta menyeru pelaksanaan penuh pelan tindakan OIC dalam sesi ke-48 Majlis Menteri Luar Negeri (CFM) OIC diadakan di Islamabad pada Mac tahun lalu.

Sumber: Arab News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Apa berlaku di Gaza ‘bukan genosid’ – Biden

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden pada Isnin berusaha untuk meyakinkan pengundi Yahudi bahawa dia berdiri teguh dengan Israel, menyeru kekalahan Hamas dan mengecam dakwaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) bahawa pemimpin Israel bersalah atas jenayah perang untuk kempen mereka di Gaza.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden.
  • Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden pada Isnin berusaha untuk meyakinkan pengundi Yahudi bahawa dia berdiri teguh dengan Israel, menyeru kekalahan Hamas dan mengecam dakwaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) bahawa pemimpin Israel bersalah atas jenayah perang untuk kempen mereka di Gaza.
  • “Apa yang berlaku bukan genosid (pembunuhan beramai-ramai). Kami menolaknya,” kata Biden dipetik Politico semasa berucap di Rose Garden di Rumah Putih, Washington.
  • Bersumpah untuk terus bekerja “sepanjang masa” untuk membebaskan saki baki tebusan Israel ditahan Hamas, Biden mengelak sebarang kritikan masa lalu terhadap rancangan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk melancarkan pencerobohan berskala lebih besar ke atas Rafah, sebaliknya menekankan sokongan berterusannya terhadap rejim Israel.

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden pada Isnin berusaha untuk meyakinkan pengundi Yahudi bahawa dia berdiri teguh dengan Israel, menyeru kekalahan Hamas dan mengecam dakwaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) bahawa pemimpin Israel bersalah atas jenayah perang untuk kempen mereka di Gaza.

“Apa yang berlaku bukan genosid (pembunuhan beramai-ramai). Kami menolaknya,” kata Biden dipetik Politico semasa berucap di Rose Garden di Rumah Putih, Washington.

Bersumpah untuk terus bekerja “sepanjang masa” untuk membebaskan saki baki tebusan Israel ditahan Hamas, Biden mengelak sebarang kritikan masa lalu terhadap rancangan Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu untuk melancarkan pencerobohan berskala lebih besar ke atas Rafah, sebaliknya menekankan sokongan berterusannya terhadap rejim Israel.

“Saya akan sentiasa memastikan Israel mempunyai semua yang diperlukan untuk mempertahankan diri terhadap Hamas dan semua musuh mereka,” kata Biden yang turut menyatakan persetujuan pentadbirannya terhadap bantuan kemanusiaan untuk rakyat Palestin tidak bersalah.

“Kami berdiri bersama Israel untuk mengeluarkan (pemimpin Hamas) Yahya Sinwar dan seluruh penyembelih Hamas. Kami mahu Hamas dikalahkan, kami akan bekerjasama dengan Israel untuk mewujudkannya,” kata Presiden AS itu.

Ucapan menghormati Bulan Warisan Yahudi menandakan usaha yang jelas Biden untuk membaiki hubungannya yang semakin tegang dengan masyarakat Yahudi.

Selama berbulan-bulan, Biden dilaporkan bergelut untuk mengemudi politik domestik berduri dalam isu perang Israel-Hamas, menyinggung perasaan progresif atas sokongan teguh terhadap Netanyahu sebelum menimbulkan kemarahan Demokrat pro-Israel dengan menahan penghantaran bom ke Israel, yang menurutnya, hanya akan memburukkan lagi malapetaka kemanusiaan di Gaza. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending