Connect with us

Antarabangsa

Islamofobia antara isu dibincang Wakil Tetap Pakistan, Setiausaha Agung OIC

Wakil Tetap Pakistan ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Duta Syed Mohammad Fawad Sher pada Selasa mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha di Sekretariat Agung OIC di Jeddah. 

Wartawan TMT

Published

on

Islamofobia antara isu dibincang Wakil Tetap Pakistan, Setiausaha Agung OIC menjelang mesyuarat tahunan 21 Sept
Foto: Wakil Tetap Pakistan ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Duta Syed Mohammad Fawad Sher (kiri) & Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha di Sekretariat Agung OIC.
  • Wakil Tetap Pakistan ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Duta Syed Mohammad Fawad Sher pada Selasa mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha di Sekretariat Agung OIC di Jeddah. 
  • Kedutaan Pakistan di Jeddah dalam kenyataan berkata, pertemuan kedua-dua tokoh diplomat itu bagi membincangkan isu Islamofobia dihadapi masyarakat Islam di serata dunia.
  • Pertemuan itu berlaku beberapa hari sebelum mesyuarat penyelarasan tahunan OIC pada 21 September depan yang akan diadakan di luar sesi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di New York, Amerika Syarikat. 
  • “Duta dan Setiausaha Agung bertukar pandangan mengenai isu-isu yang akan dibincangkan semasa Mesyuarat Penyelarasan Tahunan (ACM) OIC Sidang Kemuncak Islam, termasuk isu pertikaian Jammu dan Kashmir, Palestin, Afghanistan, insiden Islamofobia mencemarkan al-Quran dan COMSTECH Islamabad (Jawatankuasa Tetap Menteri OIC mengenai Kerjasama Saintifik dan Teknologi),” kata kenyataan Kedutaan Pakistan di Jeddah.

Wakil Tetap Pakistan ke Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC), Duta Syed Mohammad Fawad Sher pada Selasa mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Agung OIC, Hissein Brahim Taha di Sekretariat Agung OIC di Jeddah. 

Kedutaan Pakistan di Jeddah dalam kenyataan berkata, pertemuan kedua-dua tokoh diplomat itu bagi membincangkan isu Islamofobia dihadapi masyarakat Islam di serata dunia.

Pertemuan itu berlaku beberapa hari sebelum mesyuarat penyelarasan tahunan OIC pada 21 September depan yang akan diadakan di luar sesi Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di New York, Amerika Syarikat. 

“Duta dan Setiausaha Agung bertukar pandangan mengenai isu-isu yang akan dibincangkan semasa Mesyuarat Penyelarasan Tahunan (ACM) OIC Sidang Kemuncak Islam, termasuk isu pertikaian Jammu dan Kashmir, Palestin, Afghanistan, insiden Islamofobia mencemarkan al-Quran dan COMSTECH Islamabad (Jawatankuasa Tetap Menteri OIC mengenai Kerjasama Saintifik dan Teknologi),” kata kenyataan Kedutaan Pakistan di Jeddah.

Fawad Sher memaklumkan yang Pakistan sejak lama memainkan peranan yang penting dalam semua isu berkaitan dengan OIC, terutama berkaitan insiden Islamofobia, penghinaan al-Quran dan menegaskan Pakistan mengecam keras semua insiden Islamofobia. 

Beliau juga berterima kasih kepada Setiausaha Agung OIC atas sokongan teguh badan dunia terbabit terhadap isu Jammu dan Kashmir serta menyeru pelaksanaan penuh pelan tindakan OIC dalam sesi ke-48 Majlis Menteri Luar Negeri (CFM) OIC diadakan di Islamabad pada Mac tahun lalu.

Sumber: Arab News

Advertisement

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending