Connect with us

Terkini

‘Ini Kerajaan NATO, No Action Talk Only’ – Syed Saddiq

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini menyifatkan Kerajaan Madani diterajui Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) sebagai ‘Kerajaan NATO atau No Action Talk Only’. 

Wartawan TMT

Published

on

Ini Kerajaan NATO, No Action Talk Only – Syed Saddiq
Foto: Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.
  • Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini menyifatkan Kerajaan Madani diterajui Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) sebagai ‘Kerajaan NATO atau No Action Talk Only.’
  • Syed Saddiq yang juga Presiden MUDA berkata, Kerajaan Madani bukanlah kerajaan ‘walk the talk’  atau kerajaan yang melaksanakan apa diperkatakan atau dijanjikan kepada rakyat sepertimana didakwa Menteri Undang-Undang, Datuk Seri Azalina Othman Said di Dewan Rakyat.
  • “Tidak perlu bicarakan soal reformasi baru seperti pemisahan peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya. Pada bulan Mac, YAB Perdana Menteri sendiri telah menjanjikan bahawa setiap parlimen tanpa mengira sama ada kerajaan atau pembangkang akan mendapat peruntukan yang sama. Tetapi hari ini, kawasan ahli parlimen kerajaan mendapat RM3.8 juta hingga RM4.5 juta, manakala kawasan pembangkang mendapat kosong Ringgit Malaysia. 
  • “Ini bermaksud sekolah-sekolah yang tidak diselenggara di kawasan pembangkang akan dibiarkan, ia bermaksud orang-orang susah yang mendaftar di bawah sistem e-Kasih tidak akan dapat pembelaan yang sewajarnya kerana lazimnya mereka memerlukan bantuan dari parlimen yang sedia ada. Hanya kerana berbeza warna politik, orang-orang susah di kawasan tersebut yang bakal diseksa dan diambil tindakan,” kata Syed Saddiq dalam kenyataan media reaksi kepada ucapan menteri undang-undang di Dewan Rakyat di sini hari ini.
  • Azalina dalam ucapan penggulungannya di Dewan Rakyat hari ini menyatakan bahawa “Kerajaan MADANI adalah kerajaan yang akan walk the talk” dan akan membawa pelbagai reformasi, salah satu darinya adalah pemisahan peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya.

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini menyifatkan Kerajaan Madani diterajui Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN) sebagai ‘Kerajaan NATO atau No Action Talk Only.’

Syed Saddiq yang juga Presiden MUDA berkata, Kerajaan Madani bukanlah kerajaan ‘walk the talk’  atau kerajaan yang melaksanakan apa diperkatakan atau dijanjikan kepada rakyat sepertimana didakwa Menteri Undang-Undang, Datuk Seri Azalina Othman Said di Dewan Rakyat.

Katanya, beliau melabelkan kerajaan hari ini sebagai Kerajaan NATO kerana pelbagai janji reformasi tertangguh atau kerajaan terus menangguhkan perkara itu.

“Tidak perlu bicarakan soal reformasi baru seperti pemisahan peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya.

“Pada bulan Mac, YAB Perdana Menteri sendiri telah menjanjikan bahawa setiap parlimen tanpa mengira sama ada kerajaan atau pembangkang akan mendapat peruntukan yang sama. Tetapi hari ini, kawasan ahli parlimen kerajaan mendapat RM3.8 juta hingga RM4.5 juta, manakala kawasan pembangkang mendapat kosong Ringgit Malaysia. 

“Ini bermaksud sekolah-sekolah yang tidak diselenggara di kawasan pembangkang akan dibiarkan, ia bermaksud orang-orang susah yang mendaftar di bawah sistem e-Kasih tidak akan dapat pembelaan yang sewajarnya kerana lazimnya mereka memerlukan bantuan dari parlimen yang sedia ada. Hanya kerana berbeza warna politik, orang-orang susah di kawasan tersebut yang bakal diseksa dan diambil tindakan,” kata Syed Saddiq dalam kenyataan media reaksi kepada ucapan menteri undang-undang di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Azalina dalam ucapan penggulungannya di Dewan Rakyat hari ini menyatakan bahawa “Kerajaan MADANI adalah kerajaan yang akan walk the talk” dan akan membawa pelbagai reformasi, antaranya adalah pemisahan peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya.

Advertisement

Mengulas lanjut, Syed Saddiq berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Januari lalu menjanjikan bahawa semua ahli kabinet wajib mengisytiharkan harta, namun sehingga pertengahan September, tiada lagi ahli kabinet berbuat demikian.

“Tahun lepas pula dijanjikan juga bahawa kes rasuah tidak akan digugurkan sekiranya beliau menjadi Perdana Menteri, kini kita lihat kes rasuah besar terlepas begitu saja. Ini dari kata-kata beliau sendiri,” katanya.

Sebelum ini, Syed Saddiq memilih menjadi pembangkang kuasa ketiga dalam Dewan Rakyat selepas tidak berpuas hati dengan keputusan Peguam Negara melepaskan tanpa membebaskan Timbalan Perdana Menteri yang juga Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi daripada 47 kes pertuduhan rasuah, pecah amanah dan penggubahan wang haram membabitkan dana Yayasan Akalbudi, ketika prosiding berada di peringkat bela diri.

Mengulas tentang janji-janji reformasi dan tatakelola pihak kerajaan, Syed Saddiq menegaskan beliau tidak mahu mengungkapkan perkara seperti, “hari ini kita menang, esok minyak turun harga”.

“Saya bangkitkan perkara yang berada di dalam kawalan, within your control. Perkara-perkara inilah yang saya katakan apabila mendengar perkataan “tatakelola” yang disebut berulang kali, ia merupakan penipuan,” kata Ahli Parlimen Muar itu.

Syed Saddiq menyatakan akan memberi komitmen sepenuhnya jika Kerajaan Persekutuan memerlukan undi dua pertiga majoriti di dalam Dewan Rakyat sekiranya ingin melaksanakan janji-janji reformasi. 

Advertisement

“Saya sarankan kerajaan jangan berselindung di sebalik alasan tidak cukup 2/3 majoriti, tidak ada kestabilan dan tidak ada sokongan politik kerana saya merasakan kerajaan ini merupakan kerajaan yang paling stabil sejak berdekad, sejak zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi kerana mendapat majoriti 147 kerusi,” katanya. – The Merdeka Times

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending