Connect with us

Antarabangsa

Ibu Muslim diserang lelaki ‘Islamofobik’ dalam bas, Datuk Bandar sekadar melihat

Datuk Bandar Brent, kawasan di utara London, dikecam kerana ‘mengabaikan’ insiden Islamofobia di atas bas membabitkan seorang lelaki melontarkan kata-kata kesat kepada seorang ibu beragama Islam ketika penumpang, termasuk datuk bandar itu, hanya melihat perbuatan itu.

Wartawan TMT

Published

on

Ibu Muslim diserang lelaki ‘Islamofobik’ dalam bas, Datuk Bandar sekadar melihat
Foto: Mangsa (ibu beragama Islam).
  • Datuk Bandar Brent, kawasan di utara London, dikecam kerana ‘mengabaikan’ insiden Islamofobia di atas bas membabitkan seorang lelaki melontarkan kata-kata kesat kepada seorang ibu beragama Islam ketika penumpang, termasuk datuk bandar itu, hanya melihat perbuatan itu.
  • Cllr Orleen Hylton berkata beliau ‘merasa terganggu’ dengan insiden itu tetapi saksi yang berada di tempat kejadian mempersoalkan mengapa Datuk Bandar Brent itu gagal melaporkan insiden tersebut.
  • Wartawan Shamim Chowdhury pada 5 September lalu menulis di Twitter mengenai insiden itu yang berlaku di dalam Bas 260, berdekatan Harlesden High Street di mana dia menggambarkan melihat seorang wanita memakai hijab dengan bayinya diserang seorang lelaki yang mengenakan jaket biru dan bertopi hitam.
  • “Dia (lelaki itu) merujuk wanita tersebut sebagai jihadis yang mengaitkan dengan Muslim, mengeluarkan kata-kata kesat dan mengabaikan fakta yang wanita itu bersama seorang bayi,” kata Chowdhury dalam ciapan di Twitter dipetik portal Harrow Online
  • Didapati wanita yang memakai baju berbunga di dalam foto yang turut dimuat naik di platform media sosial itu adalah Datuk Bandar kawasan itu (Brent), Cllr Orleen Hylton, di mana Tweet asal itu dilihat lebih 600,000 kali dan ramai menggesa Datuk Bandar dan Majlis Brent memberi maklum balas terhadap insiden itu.

Datuk Bandar Brent, kawasan di utara London, dikecam kerana ‘mengabaikan’ insiden Islamofobia di atas bas membabitkan seorang lelaki melontarkan kata-kata kesat kepada seorang ibu beragama Islam ketika penumpang, termasuk datuk bandar itu, hanya melihat perbuatan itu.

Cllr Orleen Hylton berkata beliau ‘merasa terganggu’ dengan insiden itu tetapi saksi yang berada di tempat kejadian mempersoalkan mengapa Datuk Bandar Brent itu gagal melaporkan insiden tersebut.

Wartawan Shamim Chowdhury pada 5 September lalu menulis di Twitter mengenai insiden itu yang berlaku di dalam Bas 260, berdekatan Harlesden High Street di mana dia menggambarkan melihat seorang wanita memakai hijab dengan bayinya diserang seorang lelaki yang mengenakan jaket biru dan bertopi hitam.

“Dia (lelaki itu) merujuk wanita tersebut sebagai jihadis yang mengaitkan dengan Muslim, mengeluarkan kata-kata kesat dan mengabaikan fakta yang wanita itu bersama seorang bayi. 

“Apabila saya memberi nombor telefon kepada wanita itu, dia (lelaki itu) beralih dan berkata: ‘Adakah anda pasti? Saya akan berhati-hati jika saya adalah anda,” kata Chowdhury dalam ciapan di Twitter dipetik portal Harrow Online

Tiada siapa yang berada di atas bas terbabit membela wanita itu ketika dia diserang dengan kata-kata kesat. 

Chowdhury menggambarkan insiden yang berlaku itu sebagai sangat memilukan dan beliau kemudiannya memberitahu pemandu bas sebelum membuat laporan polis.

Advertisement

Didapati wanita yang memakai baju berbunga di dalam foto yang turut dimuat naik di platform media sosial itu adalah Datuk Bandar kawasan itu (Brent), Cllr Orleen Hylton. 

Tweet asal dilihat lebih 600,000 kali dan ramai menggesa Datuk Bandar dan Majlis Brent memberi maklum balas terhadap insiden itu.

“Saya tidak menyaksikan keseluruhan situasi walaupun saya mendengar suara-suara yang ditinggikan ketika berada di hadapan bas. Ia berlaku di hentian sebelum hentian saya, semasa saya bersedia untuk turun dan bergerak ke pintu keluar,” kata Datuk Bandar Brent dalam kenyataan pada Isnin lalu.

Chowdhury mempersoalkan tindakan datuk bandar wanita itu dan mengatakan itu adalah tanggungjawabnya untuk menyelesaikan dan memberi respon dengan sewajarnya.

Persatuan An-Nisa, sebuah badan amal yang berpangkalan di Brent, tidak percaya dengan dakwaan datuk bandar wanita itu yang mengatakan dia tidak melihat insiden itu, selain menyifatkan tindakannya sebagai penjawat awam ‘membimbangkan’. 

Sumber: Harrow Online

Advertisement

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending