Connect with us

Antarabangsa

Ibu Muslim diserang lelaki ‘Islamofobik’ dalam bas, Datuk Bandar sekadar melihat

Datuk Bandar Brent, kawasan di utara London, dikecam kerana ‘mengabaikan’ insiden Islamofobia di atas bas membabitkan seorang lelaki melontarkan kata-kata kesat kepada seorang ibu beragama Islam ketika penumpang, termasuk datuk bandar itu, hanya melihat perbuatan itu.

Wartawan TMT

Published

on

Ibu Muslim diserang lelaki ‘Islamofobik’ dalam bas, Datuk Bandar sekadar melihat
Foto: Mangsa (ibu beragama Islam).
  • Datuk Bandar Brent, kawasan di utara London, dikecam kerana ‘mengabaikan’ insiden Islamofobia di atas bas membabitkan seorang lelaki melontarkan kata-kata kesat kepada seorang ibu beragama Islam ketika penumpang, termasuk datuk bandar itu, hanya melihat perbuatan itu.
  • Cllr Orleen Hylton berkata beliau ‘merasa terganggu’ dengan insiden itu tetapi saksi yang berada di tempat kejadian mempersoalkan mengapa Datuk Bandar Brent itu gagal melaporkan insiden tersebut.
  • Wartawan Shamim Chowdhury pada 5 September lalu menulis di Twitter mengenai insiden itu yang berlaku di dalam Bas 260, berdekatan Harlesden High Street di mana dia menggambarkan melihat seorang wanita memakai hijab dengan bayinya diserang seorang lelaki yang mengenakan jaket biru dan bertopi hitam.
  • “Dia (lelaki itu) merujuk wanita tersebut sebagai jihadis yang mengaitkan dengan Muslim, mengeluarkan kata-kata kesat dan mengabaikan fakta yang wanita itu bersama seorang bayi,” kata Chowdhury dalam ciapan di Twitter dipetik portal Harrow Online
  • Didapati wanita yang memakai baju berbunga di dalam foto yang turut dimuat naik di platform media sosial itu adalah Datuk Bandar kawasan itu (Brent), Cllr Orleen Hylton, di mana Tweet asal itu dilihat lebih 600,000 kali dan ramai menggesa Datuk Bandar dan Majlis Brent memberi maklum balas terhadap insiden itu.

Datuk Bandar Brent, kawasan di utara London, dikecam kerana ‘mengabaikan’ insiden Islamofobia di atas bas membabitkan seorang lelaki melontarkan kata-kata kesat kepada seorang ibu beragama Islam ketika penumpang, termasuk datuk bandar itu, hanya melihat perbuatan itu.

Cllr Orleen Hylton berkata beliau ‘merasa terganggu’ dengan insiden itu tetapi saksi yang berada di tempat kejadian mempersoalkan mengapa Datuk Bandar Brent itu gagal melaporkan insiden tersebut.

Wartawan Shamim Chowdhury pada 5 September lalu menulis di Twitter mengenai insiden itu yang berlaku di dalam Bas 260, berdekatan Harlesden High Street di mana dia menggambarkan melihat seorang wanita memakai hijab dengan bayinya diserang seorang lelaki yang mengenakan jaket biru dan bertopi hitam.

“Dia (lelaki itu) merujuk wanita tersebut sebagai jihadis yang mengaitkan dengan Muslim, mengeluarkan kata-kata kesat dan mengabaikan fakta yang wanita itu bersama seorang bayi. 

“Apabila saya memberi nombor telefon kepada wanita itu, dia (lelaki itu) beralih dan berkata: ‘Adakah anda pasti? Saya akan berhati-hati jika saya adalah anda,” kata Chowdhury dalam ciapan di Twitter dipetik portal Harrow Online

Tiada siapa yang berada di atas bas terbabit membela wanita itu ketika dia diserang dengan kata-kata kesat. 

Chowdhury menggambarkan insiden yang berlaku itu sebagai sangat memilukan dan beliau kemudiannya memberitahu pemandu bas sebelum membuat laporan polis.

Didapati wanita yang memakai baju berbunga di dalam foto yang turut dimuat naik di platform media sosial itu adalah Datuk Bandar kawasan itu (Brent), Cllr Orleen Hylton. 

Tweet asal dilihat lebih 600,000 kali dan ramai menggesa Datuk Bandar dan Majlis Brent memberi maklum balas terhadap insiden itu.

“Saya tidak menyaksikan keseluruhan situasi walaupun saya mendengar suara-suara yang ditinggikan ketika berada di hadapan bas. Ia berlaku di hentian sebelum hentian saya, semasa saya bersedia untuk turun dan bergerak ke pintu keluar,” kata Datuk Bandar Brent dalam kenyataan pada Isnin lalu.

Chowdhury mempersoalkan tindakan datuk bandar wanita itu dan mengatakan itu adalah tanggungjawabnya untuk menyelesaikan dan memberi respon dengan sewajarnya.

Persatuan An-Nisa, sebuah badan amal yang berpangkalan di Brent, tidak percaya dengan dakwaan datuk bandar wanita itu yang mengatakan dia tidak melihat insiden itu, selain menyifatkan tindakannya sebagai penjawat awam ‘membimbangkan’. 

Sumber: Harrow Online

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending