Connect with us

Terkini

Didakwa ada mesej tersembunyi, filem Maryam Pagi Ke Malam perlu lalui penapisan LPF

Penggiat filem pendek patuh syariah menggesa filem Maryam Pagi Ke Malam, yang bakal ditayangkan sempena Pesta Filem Kota Bharu di Dewan Persatuan Hokkien Kota Bharu Kelantan pada 8 dan 9 September ini, dinilai dan melalui penapisan Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPF).

Hidayah Sani

Published

on

Didakwa ada mesej tersembunyi, filem Maryam Pagi Ke Malam perlu lalui penapisan LPF
Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Penggiat filem pendek patuh syariah menggesa filem Maryam Pagi Ke Malam, yang bakal ditayangkan sempena Pesta Filem Kota Bharu di Dewan Persatuan Hokkien Kota Bharu Kelantan pada 8 dan 9 September ini, dinilai dan melalui penapisan Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPF).
 • Gesaan itu dibuat Zabidi Mohamed berikutan filem diterbitkan Anomalous Films arahan Badrul Hisham Ismail yang juga penulis skripnya itu dilihat seakan-akan ingin menyembunyikan sesuatu berkenaan kandungan filem terbabit.
 • “Saya percaya Mycreative Ventures sebagai penyalur dana kerajaan tersebut ada menyimpan satu salinan filem tersebut. Dapat dana kerajaan tapi tidak mahu hantar ke KDN untuk dinilai dan dapat kelulusan LPF adalah sesuatu yang sangat pelik.
 • “Dana kerajaan adalah duit dari pembayar cukai. Kita yang bayar cukai di Malaysia berhak minta agar Maryam Pagi ke Petang dihantar untuk dinilai oleh LPF. Pelik. Sangat pelik!,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Sabtu lalu
 • Zabidi berkata hujah penerbit dan pengarah filem itu bahawa ia diterbitkan hanya untuk penyertaan ke festival antarabangsa dan tidak memerlukan kelulusan LPF juga tidak boleh diguna pakai mahupun diterima.

KUALA LUMPUR — Penggiat filem pendek patuh syariah menggesa filem Maryam Pagi Ke Malam, yang bakal ditayangkan sempena Pesta Filem Kota Bharu di Dewan Persatuan Hokkien Kota Bharu Kelantan pada 8 dan 9 September ini, dinilai dan melalui penapisan Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPF).

Gesaan itu dibuat Zabidi Mohamed berikutan filem diterbitkan Anomalous Films arahan Badrul Hisham Ismail yang juga penulis skripnya itu dilihat seakan-akan ingin menyembunyikan sesuatu berkenaan kandungan filem terbabit.

“Di sini saya mencadangkan Mycreative Ventures sebagai agensi yang duduk di bawah Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) menyerahkan salinan filem Maryam tersebut kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk dinilai isi kandungannya oleh LPF. 

“Saya percaya Mycreative Ventures sebagai penyalur dana kerajaan tersebut ada menyimpan satu salinan filem tersebut. Dapat dana kerajaan tapi tidak mahu hantar ke KDN untuk dinilai dan dapat kelulusan LPF adalah sesuatu yang sangat pelik.

“Dana kerajaan adalah duit dari pembayar cukai. Kita yang bayar cukai di Malaysia berhak minta agar Maryam Pagi ke Petang dihantar untuk dinilai oleh LPF. Pelik. Sangat pelik!,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Sabtu lalu

Zabidi berkata filem itu tidak melalui penapisan KDN dan kelulusan LPF sedangkan ia mendapat dana daripada MyCreative Ventures sebuah agensi seperti FINAS (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia) dan MDEC (Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia) yang berada di bawah KKD.

Zabidi berkata hujah penerbit dan pengarah filem itu bahawa ia diterbitkan hanya untuk penyertaan ke festival antarabangsa dan tidak memerlukan kelulusan LPF juga tidak boleh diguna pakai mahupun diterima.

Katanya, niat untuk tidak menghantar filem terbabit ke KDN untuk ditapis LPF juga menimbulkan syak seakan ada sesuatu yang ingin disembunyikan penerbit dan pengarah filem tersebut.

“Dua rakan penulis skrip yang telah menonton keseluruhan filem tersebut di Wayang Budiman Shah Alam ada menyenaraikan pada saya beberapa dialog dan babak-babak dalam filem tersebut yang menurut mereka mempunyai subtext yang menyembunyikan ‘belief system’ yang cuba diterapkan oleh pengarahnya kepada khalayak penonton.

“Tapi saya tidak boleh menyenaraikan di sini apa dialog dan babak-babak yang dikongsi dua rakan penulis skrip adalah keterangan dengar cakap (hearsay) kerana saya sendiri belum berkesempatan menontonnya. Saya mesti menontonnya sendiri untuk membuat penilaian yang adil.

“Mengetahui skripnya juga ditulis pengarah bersama Faizal Tehrani saya makin syak kandungan filem tersebut bukan sebuah text dari skrip yang tertulis atas kertas semata tapi ada mesej tersembunyi di sebalik subtextnya,” kata Zabidi yang juga merupakan penulis skrip dan buku.

Beliau memetik laporan akhbar online Malaymail bertarikh pada 3 Jan 2023 di mana Faizal Tehrani dilaporkan berkata: ‘When asked what the film’s themes are, screenwriter Faisal Tehrani said that it touches on several hot-button topics in Malaysia, ranging from feminism, xenophobia, and sexual orientation, to class struggle, the monarchy, and racism’. (Apabila ditanya apakah tema filem itu, penulis skrip Faisal Tehrani berkata ia menyentuh beberapa topik hangat di Malaysia, daripada feminisme, xenofobia dan orientasi seksual, kepada perjuangan kelas, monarki dan perkauman.)

Maryam Pagi Ke Malam berkisarkan watak utama — seorang pemilik galeri berusia 50-an daripada keluarga bangsawan Melayu — lakonan Sofia Jane, yang ingin mengahwini Damien, pasangan mudanya dari Sierra Leone, tetapi menghadapi tentangan daripada bapanya (Omar Abdullah).

Tajuk Maryam Dari Pagi Hingga Malam, merujuk kepada perjalanannya dalam sehari “mengatasi cabaran birokrasi yang menghalang wanita sepertinya memilih pasangan sendiri”. — The Merdeka Times

Sumber : Facebook Zabidi Mohamed

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam – MP PKR

Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim (kanan).
 • Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.
 • Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.
 • Justeru PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya diminta supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.
 • “Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.
 • “Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh,” kata Hassan kepada The Merdeka Times di sini hari ini.
 • Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

KUALA LUMPUR — Kerajaan Madani perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama ini berdekad-dekad dipinggirkan, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang dari Pakatan Keadilan Rakyat (PKR), Hassan Abdul Karim.

Hassan berkata jika tanpa sokongan kelompok reformasi Islam yang setia kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini, Presiden PKR itu juga mungkin tidak akan menjadi Perdana Menteri ke-10 (PMX) hari ini.

Justeru, beliau meminta PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya supaya mengenangkan jasa individu yang berjuang untuk Islam demi membina negara yang adil dan bersifat Madani.

“Gerakan Islam adalah satu komponen penting dalam gerakan reformasi di Malaysia. 

“Gerakan Islam adalah pendukung utama Datuk Seri Anwar Ibrahim sejak beliau menjadi Presiden ABIM kemudian Timbalan Perdana Menteri Malaysia sehingga dipecat pada September 1998.

“Gerakan Islam antara golongan yang setia kepada perjuangan reformasi yang dipimpin oleh Anwar Ibrahim. 

“Kini Anwar Ibrahim sudah jadi Perdana Menteri Malaysia, justeru Kerajaan Madani sekarang perlu setia kepada aspirasi gerakan Islam yang selama berdekad-dekad dipinggirkan,” katanya kepada The Merdeka Times di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Ahmad Fahmi Samsudin di Kongres BERSIH pada Sabtu yang mengingatkan kerajaan bahawa sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini tidak boleh dianggap sebagai agenda picisan.

Sebaliknya, kerajaan perlu mengutamakan agenda dibawakan gerakan Islam ataupun Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) supaya ia dapat dijadikan rujukan dalam tampuk pemerintahan hari ini.

Ahmad Fahmi berkata ini kerana gerakan Islam mempunyai kedudukan dan peranan signifikan untuk ke hadapan, bukan sesuatu yang boleh dianggap sebagai ‘serpihan’ atau ‘ditepi-tepian’.

Kenyataan beliau itu turut disambut baik kelompok bukan Muslim daripada pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyokong bahawa kerajaan tidak boleh menganggap sebarang agenda reformasi dibawakan kelompok gerakan Islam hari ini sebagai agenda picisan.

Hassan menyatakan beliau senada dengan Presiden ABIM bahawa pandangan, tuntutan dan aspirasi reformasi dibawakan gerakan Islam mesti diberi tempat oleh kerajaan yang berkuasa ketika ini.

“Pandangan golongan Islam yang membawa idea reformasi tidak patut dipandang ringan atau dianggap picisan.

“Jika tiada sokongan golongan reformasi Islam yang setia kepada Anwar Ibrahim selama ini rasanya, ikut hukum adat, Anwar mungkin tak sampai jadi Perdana Menteri kesepuluh.

“Lalu PMX dan pendukung kerajaan Madani di Putrajaya sekarang kenangkanlah jasa orang yang selama ini berjuang untuk Islam demi membina sebuah negara yang adil yang bersifat Madani,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending