Connect with us

Terkini

Kes Enakmen Jenayah Syariah Kelantan: Komentar boleh diklasifikasi sub-judice – Menteri Agama

Sebarang komentar berkaitan kes cabaran Enakmen Jenayah Syariah Kelantan membabitkan Nik Elin Zurina dan Tengku Yasmin Nastasha Tengku Abdul Rahman lawan Kerajaan Negeri Kelantan boleh diklasifikasikan sebagai sub-judice, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Na’im Mokhtar.

Hanani Zulkifli

Published

on

Kes Enakmen Jenayah Syariah Kelantan: Komentar boleh diklasifikasi sub-judice – Menteri Agama
Foto: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Na’im Mokhtar.
 • Sebarang komentar berkaitan kes cabaran Enakmen Jenayah Syariah Kelantan membabitkan Nik Elin Zurina dan Tengku Yasmin Nastasha Tengku Abdul Rahman lawan Kerajaan Negeri Kelantan boleh diklasifikasikan sebagai sub-judice, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Na’im Mokhtar.
 • Menteri agama itu berkata kes terbabit masih dalam pertimbangan mahkamah dan tidak boleh diperkatakan di khalayak ramai.  
 • “Kenyataan di dalam video tersebut berkenaan kedudukan undang-undang jenayah Syariah yang akan dicabar di dalam kes Nik Elin Zurina lawan Kerajaan Negeri Kelantan adalah satu andaian dan anggapan semata-mata,” katanya dalam kenyataan di Facebook hari ini.
 • Kenyataan menteri agama itu merujuk kepada rakaman video di laman YouTube bertajuk ‘5 Perkara Bakal Timpa Umat Islam dalam Tempoh 3 Bulan selepas PRN!!!’ antara lain turut menekankan mengenai kes cabaran Enakmen Jenayah Syariah Kelantan yang akan dibicarakan di Mahkamah Persekutuan dalam masa terdekat.
 • Media sebelum ini melaporkan peguam kelahiran Kelantan itu dan anaknya mengemukakan cabaran Perlembagaan berhubung 20 peruntukan kesalahan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (1). 
 • Mereka mendakwa peruntukan itu tidak sah kerana terdapat undang-undang Persekutuan yang meliputi kesalahan sama dan kuasa untuk menggubal undang-undang melibatkan perkara jenayah di bawah bidang kuasa Parlimen, manakala Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diberi hak menggubal undang-undang berkaitan akidah Islam. 

KUALA LUMPUR – Sebarang komentar berkaitan kes cabaran Enakmen Jenayah Syariah Kelantan membabitkan Nik Elin Zurina dan Tengku Yasmin Nastasha Tengku Abdul Rahman lawan Kerajaan Negeri Kelantan boleh diklasifikasikan sebagai sub-judice, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Dr Na’im Mokhtar.

Menteri agama itu berkata kes terbabit masih dalam pertimbangan mahkamah dan tidak boleh diperkatakan di khalayak ramai.  

“Kenyataan di dalam video tersebut berkenaan kedudukan undang-undang jenayah Syariah yang akan dicabar di dalam kes Nik Elin Zurina lawan Kerajaan Negeri Kelantan adalah satu andaian dan anggapan semata-mata,” katanya dalam kenyataan di Facebook hari ini.

Kenyataan menteri agama itu merujuk kepada rakaman video di laman YouTube bertajuk ‘5 Perkara Bakal Timpa Umat Islam dalam Tempoh 3 Bulan selepas PRN!!!’ antara lain turut menekankan mengenai kes cabaran Enakmen Jenayah Syariah Kelantan yang akan dibicarakan di Mahkamah Persekutuan dalam masa terdekat.

Media sebelum ini melaporkan peguam kelahiran Kelantan itu dan anaknya mengemukakan cabaran Perlembagaan berhubung 20 peruntukan kesalahan dalam Enakmen Kanun Jenayah Syariah (1). 

Mereka mendakwa peruntukan itu tidak sah kerana terdapat undang-undang Persekutuan yang meliputi kesalahan sama dan kuasa untuk menggubal undang-undang melibatkan perkara jenayah di bawah bidang kuasa Parlimen, manakala Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diberi hak menggubal undang-undang berkaitan akidah Islam. 

Mengulas lanjut, Na’im berkata Badan Perundangan Negeri mempunyai kuasa menggubal undang-undang Syariah bagi kesalahan-kesalahan yang berhubung dengan pelanggaran rukun-rukun Islam seperti yang diperuntukkan dalam Jadual Kesembilan, Senarai 2, Senarai Negeri, Perlembagaan Persekutuan. 

“Peruntukan tersebut juga telah diperkenan oleh Sultan dan Raja Pemerintah di setiap negeri sebelum dikuatkuasakan,” katanya. 

Na’im turut mengulangi kenyatannya pada 7 Ogos lalu bahawa kerajaan akan sentiasa mempertahankan dan menambah baik institusi kehakiman syariah di Malaysia yang akan terus menjadi agenda utama dalam pentadbirannya.

Beliau juga memberi jaminan Kerajaan Perpaduan tetap komited memastikan kedudukan undang-undang Syariah akan sentiasa dilindungi. 

“Bersama kita teruskan perpaduan yang harmoni dan menjauhi isu perpecahan melibatkan 3R (Raja, Agama dan Kaum; Royalty, Religion, and Race),” kata Na’im menegaskan usaha pemerkasaan undang-undang syariah di Malaysia adalah usaha dan tanggungjawab bersama. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
 • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
 • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
 • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
 • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
 • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending