Connect with us

Antarabangsa

Insiden pembakaran al-Quran, perikatan masyarakat sivil menentang Islamofobia dicadang

Susulan insiden pembakaran kitab suci al-Quran yang berterusan, masyarakat dunia dicadang membentuk perikatan masyarakat sivil bagi menentang Islamofobia.

Wartawan TMT

Published

on

Insiden pembakaran al-Quran, perikatan masyarakat sivil menentang Islamofobia dicadang
Foto: Pengarah Forum Bahrain untuk Hak Asasi Manusia, Baqer Darwish.
  • Susulan insiden pembakaran kitab suci al-Quran yang berterusan, masyarakat dunia dicadang membentuk perikatan masyarakat sivil bagi menentang Islamofobia. 
  • Cadangan itu diutarakan Pengarah Forum Bahrain untuk Hak Asasi Manusia, Baqer Darwish pada persidangan dalam talian yang diadakan untuk membincangkan insiden pencemaran al-Quran dari sudut hak asasi manusia.
  • Agensi Berita Al-Quran Antarabangsa (IQNA) semalam mengadakan webinar bertajuk “Melihat Penodaan Al-Quran dari Pandangan Hak Asasi Manusia Antarabangsa”.
  • Tiada undang-undang antarabangsa, termasuk yang berkaitan dengan hak asasi manusia, membenarkan jenayah ini berlaku, kata aktivis Bahrain itu dipetik portal IQNA.

Susulan insiden pembakaran kitab suci al-Quran yang berterusan, masyarakat dunia dicadang membentuk perikatan masyarakat sivil bagi menentang Islamofobia.

Cadangan itu diutarakan Pengarah Forum Bahrain untuk Hak Asasi Manusia, Baqer Darwish pada persidangan dalam talian yang diadakan untuk membincangkan insiden pencemaran al-Quran dari sudut hak asasi manusia.

Agensi Berita Al-Quran Antarabangsa (IQNA) semalam mengadakan webinar bertajuk “Melihat Penodaan Al-Quran dari Pandangan Hak Asasi Manusia Antarabangsa”.

Panel lain terbabit dalam webinar itu ialah pakar Iran dalam hal ehwal antarabangsa, Mohsen Ghanei dan penganalisis Bahrain, Khalil Hassan yang berpangkalan di Sweden dan wakil Majlis Tertinggi Syiah Islam Lubnan di Sweden, Sheikh Yusuf Qarut.

Baqer menyifatkan penodaan al-Quran di Sweden dan Denmark baru-baru ini sebagai jenayah yang mengerikan terhadap kitab ilahi.

Katanya, Sweden mewajarkan membenarkan tindakan mencemarkan nama baik dengan mengatakan ia berada dalam kerangka kebebasan bersuara, sedangkan justifikasi ini hanya membenarkan pelampau menyebarkan Islamofobia dan hasutan mazhab.

Tiada undang-undang antarabangsa, termasuk yang berkaitan dengan hak asasi manusia, membenarkan jenayah ini berlaku, kata aktivis Bahrain itu dipetik portal IQNA.

Advertisement

Baqer berkata tindakan seperti membakar al-Quran menjejaskan kestabilan masyarakat, oleh itu, kumpulan hak asasi manusia dan badan antarabangsa serta negara Islam, mesti mengambil pendirian menentang.

Mereka harus mendesak untuk mendapatkan dokumen di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang melarang mencemarkan kesucian Islam, katanya.

Terdapat pelbagai cara untuk menghadapi tindakan penodaan itu seperti mengutuk mereka, memboikot negara yang membenarkannya berlaku dan mengadakan bantahan secara aman, kata aktivis itu.

Katanya, cadangan lain adalah untuk membentuk satu pakatan institusi masyarakat sivil di negara Islam dan bukan Islam yang akan berusaha untuk menghadapi Islamofobia dan mencemarkan kesucian Islam.

Sumber: IQNA

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tentera rejim zionis rogol kanak-kanak lelaki Palestin di Penjara Israel – Bekas pegawai kanan AS

Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul mendedahkan insiden tentera Israel merogol tahanan kanak-kanak lelaki di penjara Moscovia, Baitulmaqdis.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul.

KUALA LUMPUR – Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul mendedahkan insiden tentera Israel merogol tahanan kanak-kanak lelaki di penjara Moscovia, Baitulmaqdis.

Perkara itu disebutnya dalam temu ramah dengan Christiane Amanpour di CNN hari ini ketika diajukan kenyataan mengenai sifat kemanusiaan di Gaza kini pada tahap yang tidak sepatutnya boleh diterima. 

“Kamu menyebut tentang keganasan seksual, saya (merupakan) sebahagian dari proses pemeriksaan hak asasi manusia, menapis persenjataan diberikan kepada Israel.

“Organisasi kebajikan dengan nama Pertahanan Antarabangsa Kanak-kanak Palestin (DCIP) menarik perhatian kami, berkenaan satu serangan seksual atau sebenarnya satu (kes) rogol kanak-kanak lelaki berumur 13 tahun yang berlaku di penjara Israel di Moscovia di Jerusalem (Baitulmaqdis).

“Kami menyiasat dakwaan ini, kami dapati ia boleh dipercayai dan kami mempertanggungjawabkan perkara itu ke atas kerajaan Israel,” katanya.

Paul turut menceritakan tindakan tentera zionis Israel pada keesokan harinya menyerbu organisasi yang menyimpan maklumat kanak-kanak Palestin dalam tahanan rejim Israel itu.

Advertisement

“Kamu tahu apa yang berlaku keesokan harinya?, IDF (tentera rejim zionis Israel) memasuki pejabat pegawai DCIP, rampas komputer mereka, dan isytiharkan mereka sebagai sebuah entiti pengganas,” katanya kepada Amanpour.

Paul berkata kekejaman tidak sepatutnya berlaku kepada sesiapa pun, samada kekejaman pencabulan seksual atau apa sahaja pencabulan melampau hak asasi manusia.

Statistik DCIP menunjukkan, setakat hari ini, 156 kanak-kanak ditahan atas sebab “keselamatan”, 23 kanak-kanak ditahan atas sebab undang-undang dengan catatan kemas kini terakhir pada September lalu.

Manakala jumlah kematian kanak-kanak pada 2023 disebabkan peluru hidup dilaporkan DCIP adalah 92 mangsa dengan kemas kini terakhir pada bulan ini. – The Merdeka Times

Sumber: Youtube – CNN, Defence for Children International Palestine

 

View this post on Instagram

 

Advertisement

A post shared by THE MERDEKA TIMES (TMT) (@themerdekatimes)

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending