Connect with us

Antarabangsa

Pegawai PBB gesa Iraq teruskan pembaharuan dan memelihara hak wanita

Pegawai PBB semalam menggesa kerajaan Iraq untuk meneruskan reformasi politik dan ekonomi serta meneruskan perbincangan dengan Kuwait mengenai pampasan bagi kehilangan warga Kuwait semasa pencerobohan Iraq pada 1990, lapor Arab News.

Wartawan TMT

Published

on

Pegawai PBB gesa Iraq teruskan pembaharuan dan memelihara hak wanita
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pegawai PBB semalam menggesa kerajaan Iraq untuk meneruskan reformasi politik dan ekonomi serta meneruskan perbincangan dengan Kuwait mengenai pampasan bagi kehilangan warga Kuwait semasa pencerobohan Iraq pada 1990.
  • Mereka juga membincangkan situasi hak asasi manusia di negara itu, khususnya berkaitan dengan hak wanita Iraq dan menyeru negara lain di rantau itu untuk mengelak daripada melanggar wilayah dan kedaulatan Iraq.

NEW YORK CITY: Pegawai PBB semalam menggesa kerajaan Iraq untuk meneruskan reformasi politik dan ekonomi serta meneruskan perbincangan dengan Kuwait mengenai pampasan bagi kehilangan warga Kuwait semasa pencerobohan Iraq pada 1990, lapor Arab News.

Mereka juga membincangkan situasi hak asasi manusia di negara itu, khususnya berkaitan dengan hak wanita Iraq dan menyeru negara lain di rantau itu untuk mengelak daripada melanggar wilayah dan kedaulatan Iraq.

Ketua Misi Bantuan PBB untuk Iraq, Jeanine Antoinette Plasschaert berkata demikian ketika mesyuarat majlis keselamatan, mengenai penemuan laporan PBB berkenaan pelaksanaan Resolusi 2631.

Pelaksanaan resolusi itu diguna pakai majlis pada 2022.

Ia juga menyatakan keperluan untuk “mengutamakan pemberian nasihat, sokongan dan bantuan kepada kerajaan dan rakyat Iraq dalam memajukan dialog politik yang inklusif dan perdamaian peringkat kebangsaan dan komuniti, serta mengambil kira input masyarakat sivil, penyertaan penuh, sama rata dan bermakna bagi wanita”.

Jeanine berkata pihak berkuasa Iraq telah mencapai beberapa kemajuan dengan pembaharuan, tetapi masih menghadapi cabaran politik dan ekonomi yang serius.

Menyedari negara dalam tempoh 20 tahun lalu telah melalui peperangan dan peristiwa serta tidak stabil, beliau berkata faktor yang menyumbang kepada ketidakstabilannya pada asasnya tetap sama.

“Perkara itu terus menjadi kes bahawa beberapa cabaran adalah berkaitan dengan rasuah, pengaruh aktor bukan negara, politik berpuak, ketidaksamaan, pengangguran dan terlalu bergantung kepada minyak.

“Hakikat bahawa kerajaan baharu ditubuhkan di parlimen Oktober lalu adalah satu langkah positif,” kata Jeanine.

Beliau berkata “Iraq telah beralih arah” di tengah-tengah harapan semua pihak terus komited untuk melakukan pembaharuan dan bekerjasama.

Sumber: Arab News

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Modi mengaku diutus tuhan

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.
  • Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.
  • Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.
  • “Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 
  • “Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 
  • “Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.
  • Modi dilaporkan berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.
  • “Perdana Menteri (Modi) yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh.

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.

Free Press Kashmir melaporkan Modi berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.

Dalam temu bual dengan News18 pada 14 Mei lalu, sebelum memfailkan kertas pencalonan Lok Sabha (Dewan Rakyat India) bagi kawasan Varanasi, Modi membuat kenyataan mengaitkan hubungan ketuhanan membabitkan dirinya.

“Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 

“Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 

“Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.

Modi sebelum ini menyebut dirinya sebahagian daripada rancangan tuhan, tetapi komen dibuat dalam tempoh kempen pilihan raya yang semakin sengit menarik perhatian ramai.

Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh mengkritik kenyataan Modi dan menyifatkannya sebagai cerminan “khayalan dan keangkuhan yang belum pernah berlaku sebelum ini”, mencadangkan perkara itu sebagai indikasi kekalahannya akan datang. 

“Perdana Menteri yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ramesh. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending