Connect with us

Antarabangsa

Pegawai PBB gesa Iraq teruskan pembaharuan dan memelihara hak wanita

Pegawai PBB semalam menggesa kerajaan Iraq untuk meneruskan reformasi politik dan ekonomi serta meneruskan perbincangan dengan Kuwait mengenai pampasan bagi kehilangan warga Kuwait semasa pencerobohan Iraq pada 1990, lapor Arab News.

Wartawan TMT

Published

on

Pegawai PBB gesa Iraq teruskan pembaharuan dan memelihara hak wanita
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pegawai PBB semalam menggesa kerajaan Iraq untuk meneruskan reformasi politik dan ekonomi serta meneruskan perbincangan dengan Kuwait mengenai pampasan bagi kehilangan warga Kuwait semasa pencerobohan Iraq pada 1990.
  • Mereka juga membincangkan situasi hak asasi manusia di negara itu, khususnya berkaitan dengan hak wanita Iraq dan menyeru negara lain di rantau itu untuk mengelak daripada melanggar wilayah dan kedaulatan Iraq.

NEW YORK CITY: Pegawai PBB semalam menggesa kerajaan Iraq untuk meneruskan reformasi politik dan ekonomi serta meneruskan perbincangan dengan Kuwait mengenai pampasan bagi kehilangan warga Kuwait semasa pencerobohan Iraq pada 1990, lapor Arab News.

Mereka juga membincangkan situasi hak asasi manusia di negara itu, khususnya berkaitan dengan hak wanita Iraq dan menyeru negara lain di rantau itu untuk mengelak daripada melanggar wilayah dan kedaulatan Iraq.

Ketua Misi Bantuan PBB untuk Iraq, Jeanine Antoinette Plasschaert berkata demikian ketika mesyuarat majlis keselamatan, mengenai penemuan laporan PBB berkenaan pelaksanaan Resolusi 2631.

Pelaksanaan resolusi itu diguna pakai majlis pada 2022.

Ia juga menyatakan keperluan untuk “mengutamakan pemberian nasihat, sokongan dan bantuan kepada kerajaan dan rakyat Iraq dalam memajukan dialog politik yang inklusif dan perdamaian peringkat kebangsaan dan komuniti, serta mengambil kira input masyarakat sivil, penyertaan penuh, sama rata dan bermakna bagi wanita”.

Jeanine berkata pihak berkuasa Iraq telah mencapai beberapa kemajuan dengan pembaharuan, tetapi masih menghadapi cabaran politik dan ekonomi yang serius.

Menyedari negara dalam tempoh 20 tahun lalu telah melalui peperangan dan peristiwa serta tidak stabil, beliau berkata faktor yang menyumbang kepada ketidakstabilannya pada asasnya tetap sama.

Advertisement

“Perkara itu terus menjadi kes bahawa beberapa cabaran adalah berkaitan dengan rasuah, pengaruh aktor bukan negara, politik berpuak, ketidaksamaan, pengangguran dan terlalu bergantung kepada minyak.

“Hakikat bahawa kerajaan baharu ditubuhkan di parlimen Oktober lalu adalah satu langkah positif,” kata Jeanine.

Beliau berkata “Iraq telah beralih arah” di tengah-tengah harapan semua pihak terus komited untuk melakukan pembaharuan dan bekerjasama.

Sumber: Arab News

Author

Advertisement

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending