Connect with us

Antarabangsa

Taliban larang wanita di dua wilayah Afghanistan keluar berkumpulan raikan Aidilfitri

Taliban melarang wanita daripada menyertai perhimpunan sambutan Aidilfitri di dua wilayah Afghanistan, larangan terbaharu dikeluarkan kerajaan Emeriyah Islam Afghanistan menjelang hari kemenangan umat Islam itu.

Wartawan TMT

Published

on

Taliban larang wanita di dua wilayah Afghanistan keluar berkumpulan raikan Aidilfitri
Foto: Anggota keselamatan Taliban menggeledah penganut Islam ketika tiba untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri di Jalalabad pada hari Jumaat lalu.
  • Taliban melarang wanita daripada menyertai perhimpunan sambutan Aidilfitri.
  • Larangan itu hanya terpakai di utara Baghlan dan wilayah timur laut Takhar.
  • Notis larangan dikeluarkan pemimpin Taliban tempatan pada Jumaat lalu, iaitu menjelang hari perayaan umat Islam itu.

Taliban melarang wanita daripada menyertai perhimpunan sambutan Aidilfitri di dua wilayah Afghanistan, larangan terbaharu dikeluarkan kerajaan Emeriyah Islam Afghanistan menjelang hari kemenangan umat Islam itu.

Memetik laporan Independent, notis larangan dikeluarkan pada Jumaat lalu oleh pemimpin Taliban tempatan di utara Baghlan dan wilayah timur laut Takhar menyebut yang “wanita dilarang keluar berkumpulan semasa hari raya Aidilfitri”.

Bagaimanapun, larangan itu tidak dianggap terpakai bagi seluruh Afghanistan.

Larangan ini berlaku hanya beberapa minggu selepas Taliban melarang keluarga dan wanita daripada mengunjungi restoran dengan taman atau kawasan hijau di wilayah barat laut Afghanistan, Herat.

Menurut pihak berkuasa, ia susulan aduan ahli masyarakat dan ulama mengenai percampuran jantina di ruang sedemikian.

Wanita di Afghanistan berdepan sekatan dari sudut pendidikan, pekerjaan dan lokasi tertentu di bawah pemerintahan Taliban.

Langkah-langkah itu mencetuskan pelbagai reaksi antarabangsa yang meningkatkan pengasingan negara itu di saat keruntuhan ekonominya dan memburukkan lagi krisis kemanusiaan.

Advertisement

Sumber: Independent 

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending