Connect with us

Antarabangsa

Saudi gesa jemaah waspada scammer penipuan haji umrah

Pihak berkuasa Saudi menggesa jemaah yang ingin menunaikan ibadah haji dan umrah supaya berwaspada dengan scammer penipuan pendaftaran ibadah berkenaan secara atas talian.

Wartawan TMT

Published

on

Saudi gesa jemaah waspada scammer penipuan haji umrah
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pihak berkuasa Saudi menggesa jemaah yang ingin menunaikan ibadah haji dan umrah supaya berwaspada dengan scammer penipuan pendaftaran ibadah secara atas talian.
  • Setiausaha Kementerian Haji dan Umrah Saudi (MoHU), Hisham Saeed menegaskan bahawa jemaah perlu menggunakan akaun rasmi kementerian dan akan dipilih menerusi saluran rasmi haji negara masing-masing.
  • Kenyataan tersebut dikeluarkan ekoran kejadian terbaharu di mana scammer telah menipu rakyat di Pakistan dengan menggalakkan mereka mengikuti pautan ke laman web palsu.
  • “Kementerian tidak mengetahui sumber pautan itu, yang tersebar baru-baru ini, namun ia pastinya bukan milik Kementerian Haji dan Umrah. Semua jemaah perlu mengelakkan pautan seperti itu.” katanya.

MEKAH – Pihak berkuasa Saudi menggesa jemaah yang ingin menunaikan ibadah haji dan umrah supaya berwaspada dengan scammer penipuan pendaftaran ibadah berkenaan secara atas talian.

Setiausaha Kementerian Haji dan Umrah Saudi (MoHU), Hisham Saeed menegaskan bahawa jemaah perlu menggunakan akaun rasmi kementerian dan akan dipilih menerusi saluran rasmi haji negara masing-masing.

Kenyataan tersebut dikeluarkan ekoran kejadian terbaharu di mana scammer telah menipu rakyat di Pakistan dengan menggalakkan mereka mengikuti pautan ke laman web palsu.

Ujar Hisham, “Kementerian tidak mengetahui sumber pautan itu, yang tersebar baru-baru ini, namun ia pastinya bukan milik Kementerian Haji dan Umrah. Semua jemaah perlu mengelakkan pautan seperti itu.”

Dalam pada itu, Ahmed Saleh Halabi, penasihat perkhidmatan Haji dan Umrah mendedahkan, jemaah sering menjadi sasaran penjenayah siber, dengan ada di kalangan mereka mendakwa sebagai wakil kepada badan bukan berasaskan keuntungan Saudi iaitu Misk Foundation.

Bagaimanapun, tegasnya, Misk tidak akan secara bebas menganjurkan perjalanan untuk jemaah umrah luar Kerajaan Arab Saudi tanpa bekerjasama rapat dengan MoHU serta kedutaan Saudi yang berkaitan.

Di samping itu, Mohsin Tutla, Pengerusi Yayasan Jagaan Haji dan Umrah berkata, “Teknologi digital menawarkan kelebihan yang canggih jika digunakan dengan niat yang betul dan beretika; namun ia boleh memudaratkan jemaah yang menjadi mangsa penipuan setiap tahun dengan laman web palsu yang direka untuk menarik jemaah haji membeli pakej yang mereka (penipu) tidak berniat untuk hormati.”

Mengulas lanjut, setiap tahun Raja Saudi mengalu-alukan kehadiran jemaah terpilih dari masyarakat Islam seluruh dunia untuk menunaikan haji sebagai tetamu istimewa Saudi.

Sumber: Samudera

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending