Connect with us

Antarabangsa

Saudi gesa jemaah waspada scammer penipuan haji umrah

Pihak berkuasa Saudi menggesa jemaah yang ingin menunaikan ibadah haji dan umrah supaya berwaspada dengan scammer penipuan pendaftaran ibadah berkenaan secara atas talian.

Wartawan TMT

Published

on

Saudi gesa jemaah waspada scammer penipuan haji umrah
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pihak berkuasa Saudi menggesa jemaah yang ingin menunaikan ibadah haji dan umrah supaya berwaspada dengan scammer penipuan pendaftaran ibadah secara atas talian.
  • Setiausaha Kementerian Haji dan Umrah Saudi (MoHU), Hisham Saeed menegaskan bahawa jemaah perlu menggunakan akaun rasmi kementerian dan akan dipilih menerusi saluran rasmi haji negara masing-masing.
  • Kenyataan tersebut dikeluarkan ekoran kejadian terbaharu di mana scammer telah menipu rakyat di Pakistan dengan menggalakkan mereka mengikuti pautan ke laman web palsu.
  • “Kementerian tidak mengetahui sumber pautan itu, yang tersebar baru-baru ini, namun ia pastinya bukan milik Kementerian Haji dan Umrah. Semua jemaah perlu mengelakkan pautan seperti itu.” katanya.

MEKAH – Pihak berkuasa Saudi menggesa jemaah yang ingin menunaikan ibadah haji dan umrah supaya berwaspada dengan scammer penipuan pendaftaran ibadah berkenaan secara atas talian.

Setiausaha Kementerian Haji dan Umrah Saudi (MoHU), Hisham Saeed menegaskan bahawa jemaah perlu menggunakan akaun rasmi kementerian dan akan dipilih menerusi saluran rasmi haji negara masing-masing.

Kenyataan tersebut dikeluarkan ekoran kejadian terbaharu di mana scammer telah menipu rakyat di Pakistan dengan menggalakkan mereka mengikuti pautan ke laman web palsu.

Ujar Hisham, “Kementerian tidak mengetahui sumber pautan itu, yang tersebar baru-baru ini, namun ia pastinya bukan milik Kementerian Haji dan Umrah. Semua jemaah perlu mengelakkan pautan seperti itu.”

Dalam pada itu, Ahmed Saleh Halabi, penasihat perkhidmatan Haji dan Umrah mendedahkan, jemaah sering menjadi sasaran penjenayah siber, dengan ada di kalangan mereka mendakwa sebagai wakil kepada badan bukan berasaskan keuntungan Saudi iaitu Misk Foundation.

Bagaimanapun, tegasnya, Misk tidak akan secara bebas menganjurkan perjalanan untuk jemaah umrah luar Kerajaan Arab Saudi tanpa bekerjasama rapat dengan MoHU serta kedutaan Saudi yang berkaitan.

Di samping itu, Mohsin Tutla, Pengerusi Yayasan Jagaan Haji dan Umrah berkata, “Teknologi digital menawarkan kelebihan yang canggih jika digunakan dengan niat yang betul dan beretika; namun ia boleh memudaratkan jemaah yang menjadi mangsa penipuan setiap tahun dengan laman web palsu yang direka untuk menarik jemaah haji membeli pakej yang mereka (penipu) tidak berniat untuk hormati.”

Advertisement

Mengulas lanjut, setiap tahun Raja Saudi mengalu-alukan kehadiran jemaah terpilih dari masyarakat Islam seluruh dunia untuk menunaikan haji sebagai tetamu istimewa Saudi.

Sumber: Samudera

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending