Connect with us

Terkini

Perkasakan TVET demi peluang pekerjaan anak muda – PM

Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) akan diperkasakan bagi mencipta peluang pekerjaan buat anak-anak muda.

Wartawan TMT

Published

on

Perkasakan TVET demi peluang pekerjaan anak muda – PM
Foto: Datuk Seri Anwar Ibrahim di Majlis Dialog Anak Muda: Temu Anwar.
  • Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut memaklumkan akan ada anjakan besar dalam bidang berkenaan dalam usaha menghasilkan pelatih yang berkualiti.
  • “Kita berbelanja RM6.7 bilion untuk TVET. Jadi sampai masa untuk syarikat swasta mengambil alih TVET supaya dapat meningkatkan mutu syarikat.
  • “Ini keputusan drastik, apabila kita minta syarikat swasta ambil alih dan bagi latihan supaya dapat mereka hasilkan produk pelatih yang lebih berkualiti,” katanya ketika menjawab soalan yang diajukan oleh peserta program Dialog Anak Muda Temu Anwar, di Pusat Konvensyen Kuala lumpur, di sini pada ahad.

KUALA LUMPUR – Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) akan diperkasakan bagi mencipta peluang pekerjaan buat anak-anak muda.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut memaklumkan akan ada anjakan besar dalam bidang berkenaan dalam usaha menghasilkan pelatih yang berkualiti.

“Kita berbelanja RM6.7 bilion untuk TVET. Jadi sampai masa untuk syarikat swasta mengambil alih TVET supaya dapat meningkatkan mutu syarikat.

“Ini keputusan drastik, apabila kita minta syarikat swasta ambil alih dan bagi latihan supaya dapat mereka hasilkan produk pelatih yang lebih berkualiti,” katanya ketika menjawab soalan yang diajukan oleh peserta program Dialog Anak Muda Temu Anwar, di Pusat Konvensyen Kuala lumpur, di sini semalam.

Sementara itu, ditanya apakah langkah yang diambil kerajaan bagi membantu anak-anak muda memasuki sektor awam, Anwar berkata, pelantikan menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) adalah terhad.

“SPA ini prosesnya adalah berdasarkan kekosongan bagi kementerian-kementerian itu. Itu adalah yang paling utama kita perlu faham.

“Sekiranya pelantikan itu dibuat untuk menerima masuk semua permohonan anak muda, maka sistem itu akan membengkak. Ini sebabnya kita menggalakkan TVET untuk mencipta peluang pekerjaan,” jelasnya. 

Advertisement

Sumber: Kosmo

Author

Terkini

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

A.R. Khan

Published

on

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel
Foto: Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo.
  • Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.
  • Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.
  • Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.
  • “Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat,” kata De Croo dipetik Brussels Times.
  • Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.

Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi  Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.

Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

“Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat.

“Kami akan bekerjasama dengan AS berkaitan sekatan ini dan akan mendorong Kesatuan Eropah (EU) untuk mengikutinya,” kata De Croo dipetik Brussels Times.

Sejak serangan dilancarkan pejuang Hamas pada 7 Oktober lalu, keganasan semakin meningkat di Tebing Barat dengan sekurang-kurangnya 258 warga Palestin terbunuh, menurut statistik Pihak Berkuasa Palestin.

Advertisement

Majoritinya terbunuh dalam pertembungan dengan tentera zionis dengan majoriti orang awam menjadi mangsa keganasan tanpa provokasi peneroka pelampau Israel.

Ia juga disebabkan kerajaan sayap kanan Israel yang terdiri daripada peneroka ultranasionalis, mengisyaratkan sokongan terhadap tindakan kumpulan peneroka haram Israel. 

Setakat ini, lebih 17,150 warga Palestin, termasuk lebih 7,000 kanak-kanak, terbunuh dalam tempoh lebih lapan minggu serangan rejim zionis Israel ke atas Gaza, manakala 1,200 orang terkorban di Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending