Connect with us

Terkini

Isu tauliah: Tak perlu tunggu ustaz buat permohonan

Pihak berkuasa agama Islam negeri-negeri dicadang­kan supaya mentauliahkan atau menawarkan tauliah pendakwah yang diakui memiliki kepakaran dalam bidang agama tanpa perlu menunggu mereka membuat permohonan mendapatkan tauliah berceramah dan mengadakan kuliah agama.

Wartawan TMT

Published

on

Isu tauliah: Tak perlu tunggu ustaz buat permohonan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pihak berkuasa agama Islam negeri-negeri dicadang­kan supaya mentauliahkan atau menawarkan tauliah pendakwah yang diakui memiliki kepakaran dalam bidang agama tanpa perlu menunggu mereka membuat permohonan mendapatkan tauliah berceramah dan mengadakan kuliah agama.
  • Pengetua Akademi Darul Turath al-Hajari Lenggong, Ahmad Rozaini Abdul Rahman berkata, cara sedemikian akan memudahkan pendakwah dan penceramah agama untuk menyebarkan ilmu agama kepada masyarakat tanpa ada halangan.
  • “Kalau kita tengok kepakaran ada padanya, tak payah dia minta tauliah, kita (pejabat agama negeri) tauliahkan dia, panggil dia dan beri tauliah, mengajarlah.”
  • “Orang yang macam inilah yang patut diberi kebenaran, tauliahkan dia tanpa perlu menunggu dia datang memohon tauliah. Kita dah tengok kesahihan apa yang dia ajar, maka setiap negeri tauliahkan kepadanya,” katanya kepada Utusan Malaysia.

IPOH: Pihak berkuasa agama Islam negeri-negeri dicadang­kan supaya mentauliahkan atau menawarkan tauliah pendakwah yang diakui memiliki kepakaran dalam bidang agama tanpa perlu menunggu mereka membuat permohonan mendapatkan tauliah berceramah dan mengadakan kuliah agama.

Pengetua Akademi Darul Turath al-Hajari Lenggong, Ahmad Rozaini Abdul Rahman berkata, cara sedemikian akan memudahkan pendakwah dan penceramah agama untuk menyebarkan ilmu agama kepada masyarakat tanpa ada halangan.

Menurut beliau, sepatutnya jika seseorang pendakwah atau penceramah yang sudah diakui kepakarannya dalam bidang agama, mereka tidak perlu meminta tauliah sebaliknya pihak berkuasa agama sendiri yang menawarkan tauliah kepada mereka.

“Kalau kita tengok kepakaran ada padanya, tak payah dia minta tauliah, kita (pejabat agama negeri) tauliahkan dia, panggil dia dan beri tauliah, mengajarlah.

“Maksudnya, kita dah tahu kepakaran dia, ustaz-ustaz ini ada yang sangat popular, satu Malaysia kenal dia, kalau sebut namanya, ramai yang datang untuk mendengar ceramahnya.

“Orang yang macam inilah yang patut diberi kebenaran, tauliahkan dia tanpa perlu menunggu dia datang memohon tauliah. Kita dah tengok kesahihan apa yang dia ajar, maka setiap negeri tauliahkan kepadanya.

“Berikan tauliah berceramah dan mengadakan kuliah agama kepada pendakwah yang diakui kepakaran mereka dalam bidang agama tanpa perlu me­nunggu mereka membuat permohonan,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Advertisement

Sementara itu, Ahmad Rozaini menyokong tindakan pihak berkuasa agama negeri yang menyekat penceramah dan pendakwah agama tertentu terutama mereka yang sering membuat kenyataan kontroversi sehingga menimbulkan perbalahan dalam masyarakat.

“Mereka ini kalau masuk TV, ada sahaja yang mereka pertikaikan. Kalau dulu Nis­fu Syaaban, tak lama lagi nak masuk bulan Ramadan, adalah (yang dipertikaikan) seperti doa buka puasa tak ada hadis, lepas tarawih tak ada selawat, tazkirah pun tak boleh, isu bilangan rakaat tarawih lapan atau 20 rakaat.

“Kalau masuk TV sahaja, mesti ada kenyataan yang menyebabkan perbalahan dalam masyarakat, mereka ini sepatutnya dilarang (muncul di rancangan televisyen),” katanya.

Isu tauliah mengajar kembali hangat selepas pembatalan kuliah maghrib penceramah popular, Ustaz Azhar Idrus di Masjid Diraja Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, Shah Alam, Se­langor, Februari lalu kerana tidak mempunyai tauliah me­ngajar agama di negeri itu.

Selain itu Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu juga memberi peringatan pe­mimpin dan aktivis politik di negeri itu tidak dibenarkan menggunakan masjid serta surau bagi menyampaikan cera­mah atau mengadakan aktiviti berunsur politik kepartian.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement

Antarabangsa

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang

Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan hak asasi manusia tuduh Beijing bunuh,dera etnik Uyghur Muslim di kem tahanan Xinjiang
Foto: Gulbahar Haitiwaji (kiri), Qelbinur Sidik (kanan).
  • Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.
  • Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.
  • Keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.
  • Panel Dewan mendengar pengalaman diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang berkongsi dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa sepanjang berada di dalam kem tersebut.

WASHINGTON: Jawatankuasa Kongres Amerika Syarikat (AS) yang baharu mengenai China yang mengadakan perbicaraan kedua semalam, mengetengahkan apa yang dikatakan Washington sebagai pembunuhan beramai-ramai yang berterusan terhadap Uyghur dan etnik minoriti lain di wilayah Xinjiang China.

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Beijing melakukan penderaan, termasuk buruh paksa, pengawasan besar-besaran dan menempatkan sejuta atau lebih etnik Uyghur yang kebanyakan Islam dalam rangkaian kem tahanan di Xinjiang.

Ahli Kongres, Mike Gallagher yang juga Pengerusi Republikan Jawatankuasa Pilihan Dewan Perwakilan mengenai Parti Komunis China (PKC), memberitahu pemberita sebelum perbicaraan, keadaan di Xinjiang ‘sepatutnya memberi amaran kepada dunia mengenai kepimpinan di bawah PKC’.

China bersungguh-sungguh menafikan penderaan di Xinjiang dan berkata, ia menubuhkan ‘pusat latihan vokasional’ untuk membendung keganasan, pemisahan dan radikalisme agama.

Perbicaraan itu adalah yang terbaru dalam siri acara yang dirancang untuk dua tahun akan datang, manakala Republikan yang mengawal Dewan Perwakilan untuk meyakinkan rakyat Amerika, bahawa mereka perlu mengambil berat untuk menyaingi China dan untuk ‘memisahkan secara terpilih’ ekonomi negara.

Panel Dewan mendengar pengalaman yang diceritakan seorang wanita Uyghur, Gulbahar Haitiwaji yang bercakap melalui penterjemah, apa yang dikatakannya selama bertahun-tahun di kem di mana dia menghadapi penderaan dan pendidikan patriotik yang dipaksa.

Etnik Uzbekistan, Qelbinur Sidik yang ditugaskan sebagai guru di kem sedemikian melalui penterjemah, turut menggambarkan keadaan seperti penjara yang menurutnya tahanan menghadapi penyeksaan dan soal siasat.

Advertisement

Kedua-dua wanita itu berjaya melakukan perjalanan ke Eropah dan kini mereka menetap di sana.

Keterangan juga didengar daripada peguam terkemuka Amerika Uyghur, Nury Turkel dan penyelidik Jerman, Adrian Zenz, yang berusaha mendokumentasikan tahap kem tahanan di Xinjiang dan Naomi Kikoler dari Muzium Memorial Holocaust AS.

Jurucakap Kedutaan China di Washington, Liu Pengyu, berkata saksi yang dirancang jawatankuasa itu telah ‘mencipta pembohongan berkaitan Xinjiang’ berdasarkan motif politik tersembunyi.

“Kami berharap rakyat Amerika dapat mengenali wajah sebenar pasukan anti-China ini dan tidak terpedaya dengan khabar angin dan pembohongan,” kata Liu sambil menambah, hak asasi manusia semua kumpulan etnik di Xinjiang sudah ‘dilindungi sepenuhnya’.

Kerajaan AS dan parlimen di Britain, Kanada dan negara lain menyifatkan pencegahan kelahiran dan dasar penahanan besar-besaran China di Xinjiang sebagai pembunuhan beramai-ramai.

Laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) tahun lalu menyatakan China mungkin sudah melakukan jenayah terhadap kemanusiaan di rantau itu.

Advertisement

Jawatankuasa dwipartisan tidak akan menulis undang-undang tetapi akan membuat cadangan dasar, pada garis masa keras terhadap China adalah salah satu daripada beberapa dasar dengan sokongan dwipartisan dalam Kongres AS yang sangat berpecah belah.

Kikoler dari muzium holocaust berkata, kerajaan China menggunakan taktik halus untuk ‘memusnahkan orang Uyghur dengan sengaja’ termasuk pengawasan dan penahanan besar-besaran, penyeksaan, pemindahan kanak-kanak dan mengehadkan kelahiran.

Zenz berkata, walaupun kerajaan China mengatakan pihaknya menutup kem di Xinjiang dalam beberapa tahun kebelakangan ini, namun ia adalah pusat ‘pendidikan semula’ keselamatan rendah, selain ada perluasan serentak penjara dengan keselamatan lebih tinggi atau kemudahan buruh paksa.

“Kita boleh mengandaikan ratusan ribu sudah dipindahkan ke kemudahan ini, yang telah diperluaskan secara dramatik,” katanya sambil menyatakan terdapat tanda-tanda tahanan beramai-ramai memuncak pada 2018. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending