Connect with us

Terkini

Isu tauliah: Tak perlu tunggu ustaz buat permohonan

Pihak berkuasa agama Islam negeri-negeri dicadang­kan supaya mentauliahkan atau menawarkan tauliah pendakwah yang diakui memiliki kepakaran dalam bidang agama tanpa perlu menunggu mereka membuat permohonan mendapatkan tauliah berceramah dan mengadakan kuliah agama.

Wartawan TMT

Published

on

Isu tauliah: Tak perlu tunggu ustaz buat permohonan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pihak berkuasa agama Islam negeri-negeri dicadang­kan supaya mentauliahkan atau menawarkan tauliah pendakwah yang diakui memiliki kepakaran dalam bidang agama tanpa perlu menunggu mereka membuat permohonan mendapatkan tauliah berceramah dan mengadakan kuliah agama.
  • Pengetua Akademi Darul Turath al-Hajari Lenggong, Ahmad Rozaini Abdul Rahman berkata, cara sedemikian akan memudahkan pendakwah dan penceramah agama untuk menyebarkan ilmu agama kepada masyarakat tanpa ada halangan.
  • “Kalau kita tengok kepakaran ada padanya, tak payah dia minta tauliah, kita (pejabat agama negeri) tauliahkan dia, panggil dia dan beri tauliah, mengajarlah.”
  • “Orang yang macam inilah yang patut diberi kebenaran, tauliahkan dia tanpa perlu menunggu dia datang memohon tauliah. Kita dah tengok kesahihan apa yang dia ajar, maka setiap negeri tauliahkan kepadanya,” katanya kepada Utusan Malaysia.

IPOH: Pihak berkuasa agama Islam negeri-negeri dicadang­kan supaya mentauliahkan atau menawarkan tauliah pendakwah yang diakui memiliki kepakaran dalam bidang agama tanpa perlu menunggu mereka membuat permohonan mendapatkan tauliah berceramah dan mengadakan kuliah agama.

Pengetua Akademi Darul Turath al-Hajari Lenggong, Ahmad Rozaini Abdul Rahman berkata, cara sedemikian akan memudahkan pendakwah dan penceramah agama untuk menyebarkan ilmu agama kepada masyarakat tanpa ada halangan.

Menurut beliau, sepatutnya jika seseorang pendakwah atau penceramah yang sudah diakui kepakarannya dalam bidang agama, mereka tidak perlu meminta tauliah sebaliknya pihak berkuasa agama sendiri yang menawarkan tauliah kepada mereka.

“Kalau kita tengok kepakaran ada padanya, tak payah dia minta tauliah, kita (pejabat agama negeri) tauliahkan dia, panggil dia dan beri tauliah, mengajarlah.

“Maksudnya, kita dah tahu kepakaran dia, ustaz-ustaz ini ada yang sangat popular, satu Malaysia kenal dia, kalau sebut namanya, ramai yang datang untuk mendengar ceramahnya.

“Orang yang macam inilah yang patut diberi kebenaran, tauliahkan dia tanpa perlu menunggu dia datang memohon tauliah. Kita dah tengok kesahihan apa yang dia ajar, maka setiap negeri tauliahkan kepadanya.

“Berikan tauliah berceramah dan mengadakan kuliah agama kepada pendakwah yang diakui kepakaran mereka dalam bidang agama tanpa perlu me­nunggu mereka membuat permohonan,” katanya kepada Utusan Malaysia.

Sementara itu, Ahmad Rozaini menyokong tindakan pihak berkuasa agama negeri yang menyekat penceramah dan pendakwah agama tertentu terutama mereka yang sering membuat kenyataan kontroversi sehingga menimbulkan perbalahan dalam masyarakat.

“Mereka ini kalau masuk TV, ada sahaja yang mereka pertikaikan. Kalau dulu Nis­fu Syaaban, tak lama lagi nak masuk bulan Ramadan, adalah (yang dipertikaikan) seperti doa buka puasa tak ada hadis, lepas tarawih tak ada selawat, tazkirah pun tak boleh, isu bilangan rakaat tarawih lapan atau 20 rakaat.

“Kalau masuk TV sahaja, mesti ada kenyataan yang menyebabkan perbalahan dalam masyarakat, mereka ini sepatutnya dilarang (muncul di rancangan televisyen),” katanya.

Isu tauliah mengajar kembali hangat selepas pembatalan kuliah maghrib penceramah popular, Ustaz Azhar Idrus di Masjid Diraja Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, Shah Alam, Se­langor, Februari lalu kerana tidak mempunyai tauliah me­ngajar agama di negeri itu.

Selain itu Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu juga memberi peringatan pe­mimpin dan aktivis politik di negeri itu tidak dibenarkan menggunakan masjid serta surau bagi menyampaikan cera­mah atau mengadakan aktiviti berunsur politik kepartian.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Terkini

Susu formula, makanan bayi ikut piawaian makanan tempatan dan dunia – Nestle Malaysia

Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.
  • Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.
  • Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 
  • “Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.
  • “Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.
  • Kenyataan itu mengulas mengenai kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) yang mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

KUALA LUMPUR – Produk susu formula dan makanan bayi Nestle Malaysia mematuhi piawaian antarabangsa dan peraturan makanan tempatan.

Nestle Malaysia berkata ia termasuk keperluan pelabelan khusus dalam produk mereka yang mengikut had ambang untuk karbohidrat dan gula tambahan.

Katanya, susu formula bayi Nestle dan Wyeth menggunakan laktosa sebagai sumber tunggal karbohidrat. 

“Laktosa juga sumber utama karbohidrat dalam susu tumbesaran Nestle dan Wyeth.

“Begitu juga bijirin bayi Nestle mematuhi kedua-dua piawaian antarabangsa dan peraturan makanan Malaysia.

“Di mana sahaja produk kami dijual, profil pemakanannya mematuhi semua peraturan tempatan yang terpakai,” kata Nestle Malaysia dalam kenyataan yang dipetik New Straits Times semalam.

Nestle Malaysia bagaimanapun berkata sedikit variasi dalam resipi merentas negara akan bergantung kepada beberapa faktor, termasuk memenuhi keperluan peraturan tempatan dan ketersediaan bahan tempatan.

Kajian Public Eye dan International Baby Food Action Network (IBFAN) sebelum ini mendapati tahap gula tambahan yang tinggi dalam produk Nestle menyasarkan bayi di Asia, Afrika dan Amerika Latin.

Kajian dikongsikan Al Jazeera Plus (AJ+) dalam Instagram semalam mendapati bijirin berasaskan gandum, Cerelac untuk bayi berusia enam bulan mempunyai 6 gram (g) gula tambahan di Thailand, 5.2g gula tambahan di Ethiopia dan 4g gula tambahan di Afrika Selatan.

Sedangkan produk sama yang dijual di United Kingdom (UK) dan Jerman tidak mengandungi sebarang gula tambahan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending