Connect with us

Terkini

Guru terpaksa mengajar secara ‘touch n go’ demi jayakan Ujian Akhir Sesi Akademik

Guru sekolah rendah mendakwa terpaksa mengajar secara ‘touch n go’ semata-mata untuk menjayakan urusan Ujian Akhir Sesi Akademik (UASA) yang dipusatkan.

Hidayah Sani

Published

on

Guru terpaksa mengajar secara ‘touch n go’ demi jayakan Ujian Akhir Sesi Akademik
Foto: Penyelidik pendidikan, Dr Anuar Ahmad
  • Penyelidik pendidikan, Dr Anuar Ahmad menyifatkan sekiranya dakwaan itu benar, ini menunjukkan murid-murid yang lemah pembelajaran telah dizalimi.
  • Katanya, kebanyakan kajian pembangunan kognitif mengesahkan murid berusia enam hingga 12 tahun ada yang cepat proses perkembangan kognitif mereka begitu juga ada yang sebaliknya namun ia adalah perkara normal.
  • “Bayangkan apa akan jadi pada murid-murid kita di tahun empat yang lambat dalam perkembangan kognitif ini tetapi diajarkan secara ‘touch n go’ semata-mata untuk menjayakan urusan Ujian Akhir Sesi Akademik UASA yang dipusatkan. Apa akan terjadi pada mereka apabila naik ke tahun 5, 6 dan seterusnya ke sekolah menengah?”

 

KUALA LUMPUR – Guru sekolah rendah mendakwa terpaksa mengajar secara ‘touch n go’ semata-mata untuk menjayakan urusan Ujian Akhir Sesi Akademik (UASA) yang dipusatkan.

Penyelidik pendidikan, Dr Anuar Ahmad menyifatkan sekiranya dakwaan itu benar, ini menunjukkan murid-murid yang lemah pembelajaran mereka telah dizalimi.

Ini berikutan, katanya kebanyakan kajian pembangunan kognitif mengesahkan murid berusia enam hingga 12 tahun ada yang cepat proses perkembangan kognitif mereka begitu juga ada yang sebaliknya namun ia adalah perkara normal.

Ujarnya, apabila murid-murid tersebut mencapai umur 14 tahun dan ke atas maka kognitif mereka kebiasaannya akan kembali setara.

“Sebab itu pendidikan rendah tidak perlu ada ranking ‘siapa lebih pandai’ atau peperiksaan berpusat. Tidak perlu bersaing sesama murid kerana semua murid-murid masih dalam proses perkembangan kognitif. 

“Seperti juga bayi belajar berjalan. Ada yang cepat dan ada sedikit lambat. Tiada perlunya untuk perbandingan bayi mana pandai berjalan. Biasanya selepas 24 bulan, semua bayi yang normal akan boleh berjalan.

“Bayangkan apa akan jadi pada murid-murid kita di tahun empat yang lambat dalam perkembangan kognitif ini tetapi diajarkan secara ‘touch n go’ semata-mata untuk menjayakan urusan UASA yang dipusatkan. 

“Apa akan terjadi pada mereka apabila naik ke tahun 5, 6 dan seterusnya ke sekolah menengah?” kata beliau dalam hantaran di Facebook pada Jumaat, ketika merespon luahan daripada guru menerusi ‘Luahan Rasa Guru’.

Beliau turut meluahkan kebimbangan sekiranya murid-murid yang masih lambat dalam proses perkembangan kognitif mereka, yang sepatutnya dibimbing dengan lebih rapat tetapi diajarkan secara ‘touch n go’ semata-mata kerana UASA.

Tambah beliau, tujuan pendidikan rendah itu sendiri adalah supaya semua murid-murid menguasai perkara asas dalam semua mata pelajaran di mana perkara tersebut juga merupakan satu prinsip asas pendidikan rendah.

Dr Anuar Ahmad membuat hantaran demikian ketika mengulas lanjut tentang Luahan Rasa Guru Siri 93.

Salam Dr. Berkenaan UASA memang tidak selari dgn Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) yg disediakan. 

“Pada sesi awal pembukaan sekolah, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) MENGINGATKAN kami supaya topik mesti dihabiskan pada minggu terakhir persekolahan. Tidak boleh dihabiskan dengan lebih awal.

“Tiba-tiba muncul UASA. Maka apa yg berlaku anak-anak murid tahun 4 saya, mereka terpaksa belajar secara ‘touch n go’ demi nak cepat habiskan silibus sebelum UASA. 

Foundation yang sepatutnya dikukuhkan pada peringkat awal tak dapat dilakukan. Kesian bila lihat anak-anak ini terkebil-kebil nak memahamkan topik yang diajar,” tulis luahan guru itu yang tidak ingin dikenali identitinya.

Dalam pada itu, tinjauan The Merdeka Times di ruangan komen, mendapati rata-rata para guru menyifatkan situasi ini sebagai satu hakikat yang menyedihkan dan terpaksa ditelan oleh pihak mereka, murid-murid serta ibu bapa untuk memenuhi permintaan pihak atas juga demi menjaga KPI golongan ‘kayangan’.

Antara tangkapan layar di ruangan komen Facebook : 

Untuk rekod, UASA dilaksanakan bagi memperkasakan lagi Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang dimulakan pada Sesi Akademik 2022/2023 di mana ia akan dinilai melalui kemahiran kognitif/intelektual dan penguasaan murid-murid dalam setiap mata pelajaran yang dilaksanakan menerusi ujian bertulis sepenuhnya.

Ujian tersebut, dilaksanakan sebagai sebahagian daripada Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) secara Sumatif di akhir kalendar akademik bagi menguji tahap kognitif murid seterusnya mengumpul dan mendapatkan maklumat mengenai tahap pencapaian akademik murid atau kandungan yang dipelajari mereka sepanjang sesi akademik. – The Merdeka Times

 

Sumber : Facebook Anuar Ahmad

Author

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending