Connect with us

Terkini

Guru terpaksa mengajar secara ‘touch n go’ demi jayakan Ujian Akhir Sesi Akademik

Guru sekolah rendah mendakwa terpaksa mengajar secara ‘touch n go’ semata-mata untuk menjayakan urusan Ujian Akhir Sesi Akademik (UASA) yang dipusatkan.

Hidayah Sani

Published

on

Guru terpaksa mengajar secara ‘touch n go’ demi jayakan Ujian Akhir Sesi Akademik
Foto: Penyelidik pendidikan, Dr Anuar Ahmad
  • Penyelidik pendidikan, Dr Anuar Ahmad menyifatkan sekiranya dakwaan itu benar, ini menunjukkan murid-murid yang lemah pembelajaran telah dizalimi.
  • Katanya, kebanyakan kajian pembangunan kognitif mengesahkan murid berusia enam hingga 12 tahun ada yang cepat proses perkembangan kognitif mereka begitu juga ada yang sebaliknya namun ia adalah perkara normal.
  • “Bayangkan apa akan jadi pada murid-murid kita di tahun empat yang lambat dalam perkembangan kognitif ini tetapi diajarkan secara ‘touch n go’ semata-mata untuk menjayakan urusan Ujian Akhir Sesi Akademik UASA yang dipusatkan. Apa akan terjadi pada mereka apabila naik ke tahun 5, 6 dan seterusnya ke sekolah menengah?”

 

KUALA LUMPUR – Guru sekolah rendah mendakwa terpaksa mengajar secara ‘touch n go’ semata-mata untuk menjayakan urusan Ujian Akhir Sesi Akademik (UASA) yang dipusatkan.

Penyelidik pendidikan, Dr Anuar Ahmad menyifatkan sekiranya dakwaan itu benar, ini menunjukkan murid-murid yang lemah pembelajaran mereka telah dizalimi.

Ini berikutan, katanya kebanyakan kajian pembangunan kognitif mengesahkan murid berusia enam hingga 12 tahun ada yang cepat proses perkembangan kognitif mereka begitu juga ada yang sebaliknya namun ia adalah perkara normal.

Ujarnya, apabila murid-murid tersebut mencapai umur 14 tahun dan ke atas maka kognitif mereka kebiasaannya akan kembali setara.

“Sebab itu pendidikan rendah tidak perlu ada ranking ‘siapa lebih pandai’ atau peperiksaan berpusat. Tidak perlu bersaing sesama murid kerana semua murid-murid masih dalam proses perkembangan kognitif. 

“Seperti juga bayi belajar berjalan. Ada yang cepat dan ada sedikit lambat. Tiada perlunya untuk perbandingan bayi mana pandai berjalan. Biasanya selepas 24 bulan, semua bayi yang normal akan boleh berjalan.

Advertisement

“Bayangkan apa akan jadi pada murid-murid kita di tahun empat yang lambat dalam perkembangan kognitif ini tetapi diajarkan secara ‘touch n go’ semata-mata untuk menjayakan urusan UASA yang dipusatkan. 

“Apa akan terjadi pada mereka apabila naik ke tahun 5, 6 dan seterusnya ke sekolah menengah?” kata beliau dalam hantaran di Facebook pada Jumaat, ketika merespon luahan daripada guru menerusi ‘Luahan Rasa Guru’.

Beliau turut meluahkan kebimbangan sekiranya murid-murid yang masih lambat dalam proses perkembangan kognitif mereka, yang sepatutnya dibimbing dengan lebih rapat tetapi diajarkan secara ‘touch n go’ semata-mata kerana UASA.

Tambah beliau, tujuan pendidikan rendah itu sendiri adalah supaya semua murid-murid menguasai perkara asas dalam semua mata pelajaran di mana perkara tersebut juga merupakan satu prinsip asas pendidikan rendah.

Dr Anuar Ahmad membuat hantaran demikian ketika mengulas lanjut tentang Luahan Rasa Guru Siri 93.

Salam Dr. Berkenaan UASA memang tidak selari dgn Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) yg disediakan. 

Advertisement

“Pada sesi awal pembukaan sekolah, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) MENGINGATKAN kami supaya topik mesti dihabiskan pada minggu terakhir persekolahan. Tidak boleh dihabiskan dengan lebih awal.

“Tiba-tiba muncul UASA. Maka apa yg berlaku anak-anak murid tahun 4 saya, mereka terpaksa belajar secara ‘touch n go’ demi nak cepat habiskan silibus sebelum UASA. 

Foundation yang sepatutnya dikukuhkan pada peringkat awal tak dapat dilakukan. Kesian bila lihat anak-anak ini terkebil-kebil nak memahamkan topik yang diajar,” tulis luahan guru itu yang tidak ingin dikenali identitinya.

Dalam pada itu, tinjauan The Merdeka Times di ruangan komen, mendapati rata-rata para guru menyifatkan situasi ini sebagai satu hakikat yang menyedihkan dan terpaksa ditelan oleh pihak mereka, murid-murid serta ibu bapa untuk memenuhi permintaan pihak atas juga demi menjaga KPI golongan ‘kayangan’.

Antara tangkapan layar di ruangan komen Facebook : 

Untuk rekod, UASA dilaksanakan bagi memperkasakan lagi Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang dimulakan pada Sesi Akademik 2022/2023 di mana ia akan dinilai melalui kemahiran kognitif/intelektual dan penguasaan murid-murid dalam setiap mata pelajaran yang dilaksanakan menerusi ujian bertulis sepenuhnya.

Advertisement

Ujian tersebut, dilaksanakan sebagai sebahagian daripada Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) secara Sumatif di akhir kalendar akademik bagi menguji tahap kognitif murid seterusnya mengumpul dan mendapatkan maklumat mengenai tahap pencapaian akademik murid atau kandungan yang dipelajari mereka sepanjang sesi akademik. – The Merdeka Times

 

Sumber : Facebook Anuar Ahmad

Author

Terkini

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

A.R. Khan

Published

on

Belanda sekat visa peneroka pelampau Israel
Foto: Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo.
  • Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.
  • Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.
  • Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.
  • “Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat,” kata De Croo dipetik Brussels Times.
  • Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

Selepas Amerika Syarikat (AS) mengenakan sekatan visa ke atas peneroka pelampau Israel, Belanda juga akan melarang kelompok ekstremis zionis dari memasuki negara itu.

Perkara itu diumumkan Perdana Menteri Belanda, Alexander De Croo pada Rabu ke atas peneroka pelampau Israel di Tebing Barat.

Dalam ucapannya di Persidangan Antarabangsa 75 tahun Deklarasi  Hak Asasi Manusia Sejagat di Universiti Ghent, De Croo menekankan komitmennya untuk melindungi orang awam dari keganasan di Timur Tengah.

Kenyataan itu dibuat selepas Setiausaha Negara AS, Antony Blinken mengumumkan langkah sekatan visa semalam.

“Peneroka ekstremis di Tebing Barat akan dilarang memasuki Belanda. Kami akan bekerjasama dengan AS mengenai sekatan menyasarkan individu terlibat dalam tindakan menjejaskan keamanan, keselamatan dan kestabilan di Tebing Barat.

“Kami akan bekerjasama dengan AS berkaitan sekatan ini dan akan mendorong Kesatuan Eropah (EU) untuk mengikutinya,” kata De Croo dipetik Brussels Times.

Sejak serangan dilancarkan pejuang Hamas pada 7 Oktober lalu, keganasan semakin meningkat di Tebing Barat dengan sekurang-kurangnya 258 warga Palestin terbunuh, menurut statistik Pihak Berkuasa Palestin.

Advertisement

Majoritinya terbunuh dalam pertembungan dengan tentera zionis dengan majoriti orang awam menjadi mangsa keganasan tanpa provokasi peneroka pelampau Israel.

Ia juga disebabkan kerajaan sayap kanan Israel yang terdiri daripada peneroka ultranasionalis, mengisyaratkan sokongan terhadap tindakan kumpulan peneroka haram Israel. 

Setakat ini, lebih 17,150 warga Palestin, termasuk lebih 7,000 kanak-kanak, terbunuh dalam tempoh lebih lapan minggu serangan rejim zionis Israel ke atas Gaza, manakala 1,200 orang terkorban di Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending