Connect with us

PRU-15

PRU15: ‘Kekalahan Nurul Izzah amat menyedihkan’

Pakatan Harapan (PH) Pulau Pinang menyifatkan kekalahan Nurul Izzah Anwar di kerusi Permatang Pauh sebagai amat menyedihkan.

Wartawan TMT

Published

on

PRU15: 'Kekalahan Nurul Izzah amat menyedihkan'
Foto: Nurul Izzah Anwar.
  • Kehilangan kerusi legasi Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu, hasrat PH untuk menang di 11 kerusi juga tersasar.
  • Selain di Permatang Pauh katanya, PH turut kalah di Kepala Batas dan Tasek Gelugor.

BUKIT MERTAJAM – Pakatan Harapan (PH) Pulau Pinang menyifatkan kekalahan Nurul Izzah Anwar di kerusi Permatang Pauh sebagai amat menyedihkan.

Pengerusinya, Chow Kon Yeow berkata, dengan kehilangan kerusi legasi Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu, hasrat PH untuk menang di 11 kerusi juga tersasar.

Selain di Permatang Pauh katanya, PH turut kalah di Kepala Batas dan Tasek Gelugor.

“Kita mempertaruhkan 13 kerusi Parlimen dan menyasarkan menang 11 kerusi.

Bagaimanapun, kita hanya menang 10 kerusi selepas Nurul Izzah gagal mempertahankan Permatang Pauh.

“Hasrat kita untuk menang di Kepala Batas dan Tasek Gelugor juga tidak tercapai.

“Maka pada keseluruhannya ada kecacatan pada pencapaian sasaran kita, namun ini keputusan yang sudah dibuat,” katanya pada sidang akhbar di Pusat Pemantauan Keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) di sini pada Ahad.

Advertisement

Beliau yang juga Ketua Menteri memperoleh sebanyak 50,744 undi di Parlimen Batu Kawan, jauh mengatasi empat lawannya, Tan Lee Huat (BN) yang memperoleh 7,145 undi, Wong Chia Zhen (PN) mendapat 10,344 undi, Ong Chin Wen (Warisan) memperoleh 450 undi manakala Lee Ah Leong (PRM) pula memperoleh 148 undi.

 

PRU-15

Saingan 6 penjuru di Parlimen Padang SeraiĀ 

Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi kerusi Parlimen Padang Serai yang ditangguhkan sebelum ini, akan menyaksikan persaingan enam penjuru.

Wartawan TMT

Published

on

Saingan 6 penjuru di Parlimen Padang SeraiĀ 
Foto (dari kiri): Dr Mohamad Sofee Razak (Pakatan Harapan), Datuk C. Sivarraajh (Barisan Nasional), Datuk Azman Nasrudin (Perikatan Nasional), Hamzah Abd Rahman (Pejuang), dan Sreananda Rao (Bebas).
  • PRU15 kerusi Parlimen Padang Serai yang ditangguhkan sebelum ini, akan menyaksikan persaingan enam penjuru.
  • Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Padang Serai, Datuk Abdul Bari Abdullah umumkan perkara tersebut setelah tempoh penamaan calon ditutup jam 10 pagi tadi.
  • Antara calon yang terlibat adalah Datuk Azman Nasrudin (PN), Datuk Sivarraajh Chandran (BN), Hamzah Abdul Rahman (PEJUANG); Dr Mohamed Sofee Razak dari (PH), calon Bebas, Sreanandha Rao dan Mohd Bakri Hashim mewakili WARISAN.
  • Undi bagi Parlimen Padang Serai ditangguh susulan kematian calon PH iaitu M Karupaiya pada 16 November lalu.
  • SPR menetapkan hari pengundian pada 7 Disember dan pengundian awal 3 Disember, serta tempoh berkempen selama 13 hari.

KULIM: Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi kerusi Parlimen Padang Serai yang ditangguhkan sebelum ini, akan menyaksikan persaingan enam penjuru.

Pegawai Pengurus Pilihan Raya Parlimen Padang Serai, Datuk Abdul Bari Abdullah, mengumumkan perkara itu selepas tempoh penamaan calon ditutup jam 10 pagi tadi.

Enam calon terbabit ialah Datuk Azman Nasrudin dari Perikatan Nasional (PN); Datuk Sivarraajh Chandran dari Barisan Nasional (BN); Hamzah Abdul Rahman (PEJUANG); Dr Mohamed Sofee Razak dari Pakatan Harapan (PH); calon Bebas, Sreanandha Rao dan Mohd Bakri Hashim mewakili WARISAN.

Pengundian bagi kerusi Parlimen Padang Serai ditangguhkan susulan kematian calon yang telah disahkan bertanding sebelum ini iaitu M Karupaiya daripada PH pada 16 November lalu dipercayai akibat serangan jantung dan komplikasi kesihatan.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian pada 7 Disember depan dan pengundian awal 3 Disember, dengan tempoh berkempen selama 13 hari hingga jam 11.59 malam 6 Disember bermula selepas pengisytiharan calon yang bertanding.

Sumber: Berita Harian

 

Advertisement
Teruskan Membaca
Advertisement

Kata Kunci

Advertisement

Trending