Connect with us

Antarabangsa

Kumpulan antivaksin terkemuka Amerika Syarikat ‘ditendang’ dari Facebook

Facebook sememangnya terkenal dengan ketegasan dalam menangani berita palsu terkait vaksin di platform media sosialnya.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan antivaksin terkemuka Amerika Syarikat ‘ditendang’ dari Facebook
  • Pemilik Facebook Meta ‘menendang’ satu kumpulan antivaksin paling berpengaruh di Amerika Syarikat (AS) yang diketuai oleh Robert Kennedy Jr, dari rangkaian media sosial kerana menyebarkan maklumat salah mengenai Covid-19.
  • Tindakan itu menyebabkan The Children’s Health Defense (CHD), yang selama ini banyak mengkritik vaksin Covid-19 menuduh Meta menyekat hak kebebasan bersuara.
  • Akaun kumpulan itu di Facebook dan Instagram ditutup pada Rabu berikutan, kumpulan terbabit berulang kali melanggar peraturan Meta.

SAN FRANCISCO – Facebook sememangnya terkenal dengan ketegasan dalam menangani berita palsu terkait vaksin di platform media sosialnya.

Sewaktu dunia dilanda wabak Covid-19 pada 2020, pemilik Facebook Meta mengambil tindakan mengenakan sekatan terhadap iklan yang tidak menggalakkan orang ramai mendapatkan suntikan vaksin.

Syarikat gergasi media sosial itu berkata, keputusan tersebut dibuat susulan pihaknya mengutamakan amalan kepentingan pencegahan penyakit.

“Walaupun pakar kesihatan awam bersetuju kita belum lagi mempunyai vaksin Covid-19 yang diluluskan dan boleh diperoleh dalam waktu terdekat, ada beberapa langkah yang masyarakat boleh ambil untuk kekal sihat dan selamat,” kata syarikat itu, pada tahun tersebut.

Facebook turut mengharamkan maklumat salah dan palsu yang dikenal pasti institusi kesihatan awam seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC).

Dan baru-baru ini, Facebook Meta sekali lagi mengumumkan bahawa pihaknya telah ‘menendang’ satu kumpulan antivaksin paling berpengaruh di Amerika Syarikat (AS) yang diketuai oleh Robert Kennedy Jr, dari rangkaian media sosial kerana menyebarkan maklumat salah mengenai Covid-19.

Tindakan itu menyebabkan The Children’s Health Defence (CHD), yang selama ini banyak mengkritik vaksin Covid-19 menuduh Meta menyekat hak kebebasan bersuara.

Advertisement

Jurucakap Meta, Aaron Simpson menjelaskan bahawa akaun kumpulan itu di Facebook dan Instagram ditutup pada Rabu, berikutan kumpulan terbabit berulang kali melanggar peraturan Meta.

Author

Antarabangsa

Ukraine mahu PBB lucut kuasa veto Russia 

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky menggesa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, (PBB) melucutkan kuasa veto Moscow.

Wartawan TMT

Published

on

Ukraine mahu PBB lucut kuasa veto Russia 
Foto: Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky.
  • Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky menggesa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, (PBB) melucutkan kuasa veto Moscow.
  • Gesaan itu dibuat secara bersemuka dengan Russia pada persidangan badan dunia.
  • Dalam mengecam pencerobohan Kremlin ke atas negaranya sebagai ‘tindakan penjenayah’, Zelensky menggesa PBB melucutkan kuasa veto Russia dalam Majlis Keselamatan PBB (UNSC).
  • Russia, Britain, China, Perancis dan Amerika Syarikat adalah negara dengan kuasa veto dalam UNSC dan berkuasa menyekat sebarang resolusi.

NEW YORK – Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky menggesa Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, (PBB) melucutkan kuasa veto Moscow.

Gesaan itu dibuat secara bersemuka dengan Russia pada persidangan badan dunia itu.

Dalam mengecam pencerobohan Kremlin ke atas negaranya sebagai ‘tindakan penjenayah’, Zelensky menggesa PBB melucutkan kuasa veto Russia dalam Majlis Keselamatan PBB (UNSC).

Pentas itu juga pertama kali menemukan Zelensky dengan wakil Russia, yang dilihat tidak berminat mengikuti ucapan pemimpin Ukraine itu, sebaliknya lebih menumpukan perhatian di telefon pintarnya.

Sehubungan itu, Zelensky menggesa PBB mengadakan undian bagi menamatkan kuasa veto Russia dalam UNSC.

Russia, Britain, China, Perancis dan Amerika Syarikat adalah negara dengan kuasa veto dalam UNSC dan berkuasa menyekat sebarang resolusi.

Zelensky berkata langkah terbabit berupaya menjadi antara reformasi di UNSC, termasuk memberi status perwakilan tetap kepada negara membangun lain.

Advertisement

Sumber: Buletin TV3 

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending