Connect with us

Antarabangsa

Kumpulan antivaksin terkemuka Amerika Syarikat ‘ditendang’ dari Facebook

Facebook sememangnya terkenal dengan ketegasan dalam menangani berita palsu terkait vaksin di platform media sosialnya.

Wartawan TMT

Published

on

Kumpulan antivaksin terkemuka Amerika Syarikat ‘ditendang’ dari Facebook
  • Pemilik Facebook Meta ‘menendang’ satu kumpulan antivaksin paling berpengaruh di Amerika Syarikat (AS) yang diketuai oleh Robert Kennedy Jr, dari rangkaian media sosial kerana menyebarkan maklumat salah mengenai Covid-19.
  • Tindakan itu menyebabkan The Children’s Health Defense (CHD), yang selama ini banyak mengkritik vaksin Covid-19 menuduh Meta menyekat hak kebebasan bersuara.
  • Akaun kumpulan itu di Facebook dan Instagram ditutup pada Rabu berikutan, kumpulan terbabit berulang kali melanggar peraturan Meta.

SAN FRANCISCO – Facebook sememangnya terkenal dengan ketegasan dalam menangani berita palsu terkait vaksin di platform media sosialnya.

Sewaktu dunia dilanda wabak Covid-19 pada 2020, pemilik Facebook Meta mengambil tindakan mengenakan sekatan terhadap iklan yang tidak menggalakkan orang ramai mendapatkan suntikan vaksin.

Syarikat gergasi media sosial itu berkata, keputusan tersebut dibuat susulan pihaknya mengutamakan amalan kepentingan pencegahan penyakit.

“Walaupun pakar kesihatan awam bersetuju kita belum lagi mempunyai vaksin Covid-19 yang diluluskan dan boleh diperoleh dalam waktu terdekat, ada beberapa langkah yang masyarakat boleh ambil untuk kekal sihat dan selamat,” kata syarikat itu, pada tahun tersebut.

Facebook turut mengharamkan maklumat salah dan palsu yang dikenal pasti institusi kesihatan awam seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit (CDC).

Dan baru-baru ini, Facebook Meta sekali lagi mengumumkan bahawa pihaknya telah ‘menendang’ satu kumpulan antivaksin paling berpengaruh di Amerika Syarikat (AS) yang diketuai oleh Robert Kennedy Jr, dari rangkaian media sosial kerana menyebarkan maklumat salah mengenai Covid-19.

Tindakan itu menyebabkan The Children’s Health Defence (CHD), yang selama ini banyak mengkritik vaksin Covid-19 menuduh Meta menyekat hak kebebasan bersuara.

Jurucakap Meta, Aaron Simpson menjelaskan bahawa akaun kumpulan itu di Facebook dan Instagram ditutup pada Rabu, berikutan kumpulan terbabit berulang kali melanggar peraturan Meta.

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hanya 30-35 peratus pejuang Hamas ‘dihapuskan’ tentera Israel – Sumber Perisikan AS

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).
  • Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.
  • Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
  • Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.
  • Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.
  • Beliau memberi amaran bahawa kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.

Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.

Beliau memberi amaran kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Komentar Brown itu merupakan kritikan jarang didengari daripada tentera AS yang membantu Israel dalam peperangannya ke atas Gaza dengan menyediakan peralatan ketenteraan dan bantuan perisikan.

Kira-kira 128 individu yang ditawan Hamas dan kumpulan pejuang Palestin lain masih kekal di Gaza.

Kerajaan Israel menegaskan tekanan ketenteraan adalah cara terbaik untuk membebaskan tahanan dan menegaskan mereka tidak akan menamatkan peperangan sehingga “menghapuskan” Hamas ketika puluhan tawanan dipercayai maut akibat serangan Israel ke atas Gaza.

Terdapat ketidakpuasan yang semakin meningkat di Israel mengenai status perang Gaza dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu didakwa mengabaikan tawanan warga Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending