Connect with us

Antarabangsa

MUI larang umat Islam ucap selamat hari raya agama lain

Majlis Ulama Indonesia (MUI) melarang umat Islam di negara itu untuk mengucapkan selamat hari raya bagi agama lain, lapor portal MUI pada Khamis lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Majlis Ulama Indonesia (MUI) melarang umat Islam di negara itu untuk mengucapkan selamat hari raya bagi agama lain, lapor portal MUI pada Khamis lalu.
  • Ia diputuskan melalui Ijtima Ulama Komisi Fatwa se-Indonesia VIII di Pondok Pesantren Bahrul Ulum Islamic Center, Sungailiat, Kabupaten Bangka, Wilayah Kepulauan Bangka Belitung. 
  • “Toleransi beragama (dalam Islam) harus dilakukan selama tidak masuk ke dalam ruang lingkup akidah, ibadah ritual dan upacara-upacara keagamaan,” kata Ketua MUI Bidang Fatwa, Profesor KH Asrorun Ni’am Sholeh ketika menyampaikan hasil Ijtima Ulama VIII kandungan tiga terkait Perundangan Toleransi dalam Perayaan Hari Raya Agama Lain. 
  • Perkara itu adalah seperti mengucapkan selamat hari raya untuk agama lain, mengenakan simbol atau lambang hari raya agama lain dan memaksa mengucapkan atau melakukan perayaan agama lain. 

KUALA LUMPUR – Majlis Ulama Indonesia (MUI) melarang umat Islam di negara itu untuk mengucapkan selamat hari raya bagi agama lain, lapor portal MUI pada Khamis lalu.

Hal itu diputuskan melalui Ijtima Ulama Komisi Fatwa se-Indonesia VIII di Pondok Pesantren Bahrul Ulum Islamic Center, Sungailiat, Kabupaten Bangka, Wilayah Kepulauan Bangka Belitung. 

“Toleransi beragama (dalam Islam) harus dilakukan selama tidak masuk ke dalam ruang lingkup akidah, ibadah ritual dan upacara-upacara keagamaan,” kata Ketua MUI Bidang Fatwa, Profesor KH Asrorun Ni’am Sholeh ketika menyampaikan hasil Ijtima Ulama VIII kandungan tiga terkait Perundangan Toleransi dalam Perayaan Hari Raya Agama Lain. 

Ni’am berkata perkara itu adalah seperti mengucapkan selamat hari raya untuk agama lain, mengenakan simbol atau lambang hari raya agama lain dan memaksa mengucapkan atau melakukan perayaan agama lain. 

“Beberapa tindakan sebagaimana seperti di atas dianggap sebagai mencampuradukkan ajaran agama,” katanya. 

MUI bagaimanapun berkata kelompok Muslim harus bertoleransi dengan memberikan peluang kepada penganut agama lain merayakan ritual ibadah dan perayaan hari besar mereka. 

Ni’am berkata setidaknya ada dua bentuk toleransi beragama yakni dalam hal akidah dan muamalah di mana apabila melibatkan akidah, Muslim wajib memberikan kebebasan kepada penganut agama lain untuk melaksanakan ibadah hari raya sesuai keyakinan individu itu dan tidak menghalangi pelaksanaanya. 

“Dalam hal muamalah, bekerjasama secara harmonis serta bekerjasama dalam hal urusan sosial bermasyarakat, berbangsa dan bernegara,” katanya. — The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending