Connect with us

Terkini

UM diarah siasat, sedia laporan segera penceramah pro-Israel Bruce Gilley

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) mengarahkan Universiti Malaya (UM) supaya menyiasat dan melaporkan segera butiran lanjut berhubung isu seorang penceramah warga asing mengeluarkan kenyataan dilihat mencetuskan kontroversi dan tidak menghormati sentimen masyarakat sebagaimana tular di media sosial.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT), Datuk Seri Zambry Abd Kadir (kiri) dan Profesor dari Universiti Negeri Portland, Profesor Bruce Gilley (kanan).
  • Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) mengarahkan Universiti Malaya (UM) supaya menyiasat dan melaporkan segera butiran lanjut berhubung isu seorang penceramah warga asing mengeluarkan kenyataan dilihat mencetuskan kontroversi dan tidak menghormati sentimen masyarakat sebagaimana tular di media sosial.
  • Menterinya, Datuk Seri Zambry Abd Kadir berkata pihak kementerian mengambil maklum dan memandang serius berhubung isu itu.
  • “Susulan itu, saya telah mengarahkan sebarang program dan aktiviti yang dijadual dihadiri penceramah itu dibatalkan segera,” katanya dalam kenyataan di sini pada Rabu.
  • Semalam, Profesor Bruce Gilley dari Universiti Negeri Portland memuat naik gambar dirinya berucap di sebuah program dengan rostrum tertera jelas nama dan lambang UM di platform X dengan ciapan kontroversi hingga mengundang kritikan netizen, bagaimanapun ciapan itu sudah dipadam.
  • “Negara yang pemimpin politiknya menganjurkan Holocaust kedua terhadap orang Yahudi tidak akan pernah menjadi pemain serius dalam urusan dunia, dan pastinya tidak akan pernah menjadi rakan atau rakan kongsi Amerika Syarikat.” Daripada ucaptama saya semalam di KL mengenai dasar luar Malaysia,” ciap Gilley.

KUALA LUMPUR — Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) mengarahkan Universiti Malaya (UM) supaya menyiasat dan melaporkan segera butiran lanjut berhubung isu seorang penceramah warga asing mengeluarkan kenyataan dilihat mencetuskan kontroversi dan tidak menghormati sentimen masyarakat sebagaimana tular di media sosial.

Menterinya, Datuk Seri Zambry Abd Kadir berkata pihak kementerian mengambil maklum dan memandang serius berhubung isu itu.

“Susulan itu, saya telah mengarahkan sebarang program dan aktiviti yang dijadual dihadiri penceramah itu dibatalkan segera. 

“Saya turut meminta Universiti Malaya (UM) untuk menyiasat perkara ini dan melaporkan segera butiran lanjut,” katanya dalam kenyataan di sini pada Rabu.

Zambry mengingatkan setiap agensi dan institusi di bawah KPT supaya peka, berhati-hati dan membuat semakan latar belakang dengan teliti sebelum menjemput mana-mana individu atau pihak ke majlis dan program dianjurkan. 

Katanya, setiap keputusan diambil perlu mengambil kira sensitiviti dan selari dengan polisi serta pendirian kerajaan.

“Walaupun IPT diberi autonomi untuk memutuskan program-program intelektual tetapi itu bukan bermakna institusi bebas secara mutlak sehingga tidak mengambil kira sensitiviti masyarakat dan majoriti rakyat Malaysia,” katanya.

Semalam, Profesor Bruce Gilley dari Universiti Negeri Portland memuat naik gambar dirinya berucap di sebuah program dengan rostrum tertera jelas nama dan lambang UM di platform X dengan ciapan kontroversi hingga mengundang kritikan netizen, bagaimanapun ciapan itu sudah dipadam.

A country whose political leaders advocate a second Holocaust againts the Jewish people will never be a serious player in world affair, and will certainly never be a friend or partner of the United States.” From my keynote address yesterday in KL on Malaysia foreign policy. (Negara yang pemimpin politiknya menganjurkan Holocaust kedua terhadap orang Yahudi tidak akan pernah menjadi pemain serius dalam urusan dunia, dan pastinya tidak akan pernah menjadi rakan atau rakan kongsi Amerika Syarikat.” Daripada ucaptama saya semalam di KL mengenai dasar luar Malaysia),” ciap Gilley. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di  https://support.themerdekatimes.com

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending