Connect with us

Terkini

Penubuhan Majlis Media perlu bebas campur tangan kerajaan

Majlis Media Malaysia yang sedang dirancang penubuhannya, perlu bebas daripada campur tangan mahupun pergantungan kepada kerajaan, dan ia perlu kekal bebas walaupun jika berlaku pertukaran dalam kepemimpinan kerajaan, kata ahli panel Forum Media Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2023.

Wartawan TMT

Published

on

Penubuhan Majlis Media perlu bebas campur tangan kerajaan
Foto: Ketua Pegawai Operasi REV Media Group yang juga Pegawai Transformasi Teknologi dan Operasi, Pejabat Pengarah Urusan Kumpulan Media Prima Nicholas Sagau (kiri).
  • Majlis Media Malaysia sedang dirancang penubuhannya, perlu bebas daripada campur tangan mahupun pergantungan kepada kerajaan, dan ia perlu kekal bebas walaupun jika berlaku pertukaran dalam kepemimpinan kerajaan.
  • Dengan mengambil Majlis Media Indonesia sebagai contoh, Ketua Pengarang Jakarta Post Taufiqurrahman, berkata badan itu penting dalam memastikan media negara berkenaan bebas daripada campur tangan kerajaan.
  • “Ia adalah satu cara bagi mewujudkan kawalan kendiri antara kita, tanpa melibatkan campur tangan politik daripada kerajaan atau pihak perniagaan,” katanya, menegaskan ahli majlis media di Malaysia harus dipilih, dan bukannya dilantik oleh kerajaan.

IPOH: Majlis Media Malaysia yang sedang dirancang penubuhannya, perlu bebas daripada campur tangan mahupun pergantungan kepada kerajaan, dan ia perlu kekal bebas walaupun jika berlaku pertukaran dalam kepemimpinan kerajaan, kata ahli panel Forum Media Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2023.

Bercakap dalam Forum Media yang bertajuk Kelangsungan Media Tradisional Dalam Era Digital semalam, Ketua Pengarang Jakarta Post Taufiqurrahman, Penasihat Kanan Persatuan Pengiklan Malaysia Mohammad Kadri Talib, Ketua Pegawai Operasi Rev Media Group Nicholas Sagau, dan Ketua Pegawai Eksekutif Mindshare Group Sheila Shanmugam, senada menyokong penubuhan majlis media itu di Malaysia.

Dengan mengambil Majlis Media Indonesia sebagai contoh, Taufiqurrahman berkata badan itu penting dalam memastikan media negara berkenaan bebas daripada campur tangan kerajaan.

Beliau berkata majlis media dianggotai enam ahli itu mengendalikan sebarang bentuk fitnah atau aduan daripada orang ramai, di samping menyediakan latihan serta pendidikan kepada wartawan dan badan media.

“Ia adalah satu cara bagi mewujudkan kawalan kendiri antara kita, tanpa melibatkan campur tangan politik daripada kerajaan atau pihak perniagaan,” katanya.

Sehubungan itu beliau berkata ahli majlis media di Malaysia harus dipilih, dan bukannya dilantik oleh kerajaan.

Beberapa ahli panel forum itu berpandangan dalam mewujudkan Majlis Media Malaysia, ada isu-isu tertentu yang mesti ditangani terlebih dahulu, seperti skop, objektif dan agendanya.

“Adakah kita mahu mewujudkan garis panduan atau mengenakan peraturan? Apa yang perlu kita tangani dan apakah pergantungan itu? Kebergantungan pada badan yang mana? Adakah ia mengenai peraturan? Adakah ia mengenai penciptaan kandungan? Adakah ia mengenai bakat?” kata Sheila pula.

Beliau berkata menentukan butiran ini akan membantu dalam mendapatkan ahli yang benar-benar berkelayakan menduduki tempat yang tepat.

Semasa ahli panel forum itu bersetuju bahawa majlis media yang dicadangkan itu harus kekal sebebas mungkin, ada juga yang berpendapat masih perlu ada ruang untuk kerajaan bersuara dalam hal ehwal media.

Ahli panel itu turut berbincang sama ada kerajaan harus mengikuti contoh Australia, Indonesia dan Taiwan dalam mewajibkan organisasi berita berbayar Big Tech untuk menggunakan kandungan mereka pada platform masing-masing.

Taufiqurrahman berkata Indonesia sedang merangka undang-undang yang memerlukan platform media sosial untuk membuat perjanjian perniagaan dengan organisasi berita.

“Saya rasa ini adalah satu-satunya cara yang kita ada untuk kita memiliki masa depan yang mampan bagi menampilkan peluang sama rata buat semua pihak media. Jika tidak, ia akan menjadi persaingan yang sangat sengit, bebas disertai semua, dan jika anda di pihak yang kerdil, anda langsung tiada peluang,” katanya.

Bagaimanapun tidak semua bersetuju campur tangan sebegini akan berjaya.

“Saya rasa amat sukar untuk mewujudkan peluang sama rata dalam pasaran. Walaupun kita mengubah diri kita, syarikat-syarikat besar seperti Meta (syarikat induk Facebook) dan Google, akan sentiasa berada di sana untuk bersaing,” kata Nicholas.

Beliau berkata terdapat beberapa model perkongsian pendapatan untuk organisasi berita dan Big Tech, termasuk bekerja dengan platform media sosial, atau meminta Big Tech membayar cukai kepada kerajaan, yang akan disebarkan kepada organisasi berita.

Forum media anjuran bersama Bernama dan Institut Penyiaran dan Penerangan Tun Abd Razak itu dihadiri oleh wartawan dan ahli akademik dari Singapura, Vietnam, Indonesia, Filipina, China, Jepun dan Kuwait.

HAWANA disambut setiap tahun pada 29 Mei bagi meraikan wartawan di Malaysia sejak 2018, dengan tarikh 29 Mei dipilih sempena penerbitan edisi pertama akhbar Utusan Melayu pada 29 Mei 1939. 

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending