Connect with us

Antarabangsa

11 maut insiden tembakan cuti hujung minggu di Chicago

Satu lagi cuti hujung minggu mengundang maut di Chicago dengan 58 individu ditembak dan 11 terbunuh dalam insiden keganasan senjata api berterusan di bandar itu. 

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Polis di tempat kejadian di Chicago.
  • Satu lagi cuti hujung minggu mengundang maut di Chicago dengan 58 individu ditembak dan 11 terbunuh dalam insiden keganasan senjata api berterusan di bandar itu. 
  • Mangsa terlibat, termasuk dua kanak-kanak kecil tercedera akibat tembakan dilepaskan di dalam rumah didiami mereka.
  • Ramai daripada mangsa, termasuk William Hair, 34, hanya berdiri di kaki lima apabila penyerang mereka memandu dan menembak. “Tiga blok dari rumahnya, sebuah kereta berhenti,” kata abang lelaki itu, Matthew Hair kepada NBC News Chicago. 
  • “Terdapat dua das tembakan dilepaskan, satu setiap orang. Mereka tidak meminta wang. Mereka tidak meminta apa-apa. Mereka (betul-betul) menembak tanpa sebab,” katanya.
  • Tembakan di seluruh AS menyebabkan sekurang-kurangnya 16 maut dan berpuluh-puluh cedera pada cuti hujung minggu lalu.

Satu lagi cuti hujung minggu mengundang maut di Chicago dengan 58 individu ditembak dan 11 terbunuh dalam insiden keganasan senjata api berterusan di bandar itu. 

Mangsa terlibat, termasuk dua kanak-kanak kecil tercedera akibat tembakan dilepaskan di dalam rumah didiami mereka.

RT melaporkan insiden tembakan itu berlaku di antara jam enam petang pada Jumaat sehingga 11:59 malam pada Isnin, menurut polis, dengan mangsa terlibat berumur di antara dua tahun hingga 77 tahun. 

Kekecohan dilaporkan itu menandakan hujung minggu Hari Peringatan Perajurit paling dahsyat pernah berlaku di Chicago dalam tempoh lapan tahun dan berlaku pada cuti pertama Datuk Bandar Brandon Johnson semenjak beliau memegang jawatan itu awal bulan ini.

Keganasan itu tidak terhenti setakat tembak menembak. 

Seorang wanita juga ditemui mati ditikam awal pagi Sabtu di lorong kurang dua blok dari rumah Johnson di kawasan kejiranan Austin di bandar itu. 

Seorang lelaki berusia 36 tahun pula ditembak dan cedera kira-kira lima blok dari rumah datuk bandar pada petang Isnin. 

Kedua-dua insiden tembakan itu membabitkan kanak-kanak berusia dua tahun berlaku pada petang Ahad.

Ramai daripada mangsa, termasuk William Hair, 34, hanya berdiri di kaki lima apabila penyerang mereka memandu dan menembak. 

“Tiga blok dari rumahnya, sebuah kereta berhenti,” kata abang lelaki itu, Matthew Hair kepada NBC News Chicago. 

“Terdapat dua das tembakan dilepaskan, satu setiap orang. Mereka tidak meminta wang. Mereka tidak meminta apa-apa. Mereka (betul-betul) menembak tanpa sebab,” katanya. Tiada suspek ditangkap. 

Tembakan di seluruh AS menyebabkan sekurang-kurangnya 16 maut dan berpuluh-puluh cedera pada cuti hujung minggu lalu.

Sembilan individu dilaporkan cedera apabila pertelingkahan antara dua kumpulan di Hollywood, Florida, berakhir dengan insiden tembakan di sepanjang laluan pantai yang sesak pada petang Isnin.

Lebih 100 individu ditembak, 18 maut dalam 69 kejadian berasingan di Chicago pada hujung minggu 4 Julai 2021.

Sumber: RT

Author

Antarabangsa

90 terbunuh, 300 cedera Israel bedil “zon selamat” Al-Mawasi

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.
  • Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.
  • Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.
  • Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.

Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.

Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

“Tentera pendudukan melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan mengebom kem orang ramai yang terusir di kawasan Al-Mawasi di Khan Younis… (dengan mangsanya) melibatkan individu dan pegawai dari Pertahanan Awam, menurut kiraan awal,” katanya.

Al Jazeera melaporkan lebih 38,443 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan hampir 88,481 cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending