Connect with us

Terkini

Luluskan segera RUU Kawalan Tembakau sebelum kenakan cukai vape – Presiden I-Medik

Kerajaan digesa menguatkuasakan undang-undang kawalan produk mengandungi nikotin serta meluluskan segera RUU Kawalan Tembakau atau Generation End Game sebelum mengenakan cukai terhadap vape bernikotin.

Hidayah Sani

Published

on

Luluskan segera RUU Kawalan Tembakau sebelum kenakan cukai vape - Presiden I-Medik
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Gesaan itu dibuat Presiden, Pertubuhan Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik), Profesor Dr Azizi Ayob yang turut menegaskan jika kita hanya melihat pada keuntungan jangka pendek melalui kutipan cukai, negara sebenarnya perlu menanggung lebih banyak kos dalam merawat kesan-kesan merokok dan ketagihan terhadap nikotin.
  • I-Medik melihat penguatkuasaan akta berkenaan terhadap cecair vape bernikotin masih lemah dan tiada kawalan jelas menyebabkan cecair vape ini dijual sewenang-wenangnya kepada masyarakat tanpa kawalan serta berselindung di sebalik produk cecair vape tanpa nikotin.

KUALA LUMPUR – Kerajaan digesa menguatkuasakan undang-undang kawalan produk mengandungi nikotin serta meluluskan segera RUU Kawalan Tembakau atau Generation End Game sebelum mengenakan cukai terhadap vape bernikotin.

Gesaan itu dibuat Presiden, Pertubuhan Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik), Profesor Dr Azizi Ayob yang turut menegaskan bahawa jika kita hanya melihat pada keuntungan jangka pendek melalui kutipan cukai, negara sebenarnya perlu menanggung lebih banyak kos dalam merawat kesan-kesan merokok dan ketagihan terhadap nikotin.

Katanya, kita wajar mencontohi Singapura yang sehingga kini mengharamkan penjualan, penggunaan dan pemilikan vape dan rokok elektronik tanpa mempertimbangkan kutipan cukai dari bahan yang bersifat ketagihan itu.

“Berkenaan kenyataan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim berkenaan penjualan vape bernikotin secara haram dengan jumlah jualan kira-kira RM 2 billion, jika kita hanya melihat pada keuntungan jangka pendek melalui kutipan cukai, negara sebenarnya perlu menanggung lebih banyak kos dalam merawat kesan-kesan merokok dan ketagihan terhadap nikotin.

“Peniaga vape mendakwa vape yang dijual hanya mengandungi perisa dan tiada kandungan nikotin untuk menyebabkan ketagihan. 

“Namun begitu, pendedahan bahan dan alat vape yang mempunyai bentuk serta perisa yang menarik kepada golongan rentan seperti kanak-kanak dan remaja boleh mendorong kepada pembentukan tabiat menghisap yang akhirnya boleh menjurus kepada perbuatan menghisap rokok atau vape bernikotin,” katanya di Facebook pada Jumaat lalu.

Katanya, kekurangan penguatkuasaan undang-undang yang betul-betul boleh mengawal selia produk vape dijual di pasaran menyebabkan tiada sebarang jaminan vape didakwa bebas nikotin sebenarnya tidak langsung mempunyai kandungan nikotin dalam cecairnya.

Dr Azizi menjelaskan bahawa cecair vape yang mengandungi nikotin sebenarnya berada di bawah Akta Racun 1952 di mana pembekalannya terhad untuk pegawai perubatan dan pegawai farmasi sahaja. 

Bagaimanapun I-Medik melihat penguatkuasaan akta berkenaan terhadap cecair vape bernikotin masih lemah dan tiada kawalan yang jelas menyebabkan cecair vape ini dijual dengan sewenang-wenangnya kepada masyarakat tanpa kawalan serta berselindung di sebalik produk cecair vape tanpa nikotin.

Sebelum ini, Perdana Menteri dilapor berkata kerajaan akan mengenakan cukai terhadap produk cecair bagi rokok elektronik ataupun vape yang mengandungi nikotin.

Katanya, kerajaan menyokong penuh pelaksanaan GEG selain bersetuju menyalurkan hasil cukai itu kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). – The Merdeka Times

Sumber: Facebook I-Medik

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan terbuka bangunkan tanah wakaf asalkan tepati hukum syarak

Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar.
  • Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak, termasuk memenuhi niat pewakaf.
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.
  • Mohd Na’im menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.
  • Berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

KUALA LUMPUR — Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.

Katanya dalam urusan mengawal selia pembangunan tanah wakaf di Malaysia bagi memacu ekonomi Islam, kerajaan sentiasa menunjukkan komitmen menerusi penyediaan peruntukan pembangunan dalam setiap Rancangan Malaysia.

“Di samping itu, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) selaku agensi Persekutuan yang membantu MAIN dalam urusan pembangunan wakaf turut menyediakan garis panduan dan manual tadbir urus wakaf seperti Manual Pengurusan Model Perundangan Wakaf.

“Kerjasama dan kolaborasi strategik turut digalakkan antara sektor awam dan swasta. Agensi Persekutuan seperti JAWHAR dan YWM (Yayasan Waqaf Malaysia) giat melaksanakan libat urus bersama semua MAIN dengan penglibatan sektor korporat dan badan bukan Kerajaan (NGO),” katanya dalam jawapan bertulis Dewan Negara pada Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan untuk mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.

Mohd Na’im berkata berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

Bagi kutipan dana Wakaf Tunai Malaysia di bawah YWM pula, beliau berkata ia berjumlah RM12.8 juta sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas dengan hasil sumbangan adalah daripada masyarakat dan pihak korporat, sama ada melalui potongan gaji atau secara sekali beri (one-off).

Selain itu, menurutnya, kerjasama agensi Persekutuan dan negeri dalam mengurus aset-aset wakaf seperti The Grand Puteri Hotel di Terengganu dan Puteri Bay Hotel Melaka turut berjaya menjanakan pendapatan kasar berjumlah RM22.8 juta, sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas.

Bagi Wilayah Persekutuan pula, Mohd Na’im berkata sehingga Jun 2024, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah menguruskan 89 lot (64.67 ekar) hartanah wakaf yang terdiri dari 64 lot hartanah wakaf khas dan 25 lot hartanah wakaf am.

“Dalam konteks pengurusan hartanah wakaf, MAIWP menguruskan 38 premis hartanah wakaf sedia ada terdiri daripada 23 rumah (bertanah), 1 buah rumah (bukan bertanah), tiga lot kedai dan sebuah bangunan komersial.

“Selain premis, MAIWP juga menguruskan 51 lot tanah terdiri dari 21 lot tanah kosong, 12 lot tapak masjid, sembilan lot tapak surau atau madrasah, lima tapak perkuburan dan empat tapak sekolah,” katanya menambah perancangan pembangunan juga sudah dibuat ke atas 21 lot tanah kosong termasuk di Setiawangsa dan Setapak. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending