Connect with us

Terkini

Luluskan segera RUU Kawalan Tembakau sebelum kenakan cukai vape – Presiden I-Medik

Kerajaan digesa menguatkuasakan undang-undang kawalan produk mengandungi nikotin serta meluluskan segera RUU Kawalan Tembakau atau Generation End Game sebelum mengenakan cukai terhadap vape bernikotin.

Hidayah Sani

Published

on

Luluskan segera RUU Kawalan Tembakau sebelum kenakan cukai vape - Presiden I-Medik
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Gesaan itu dibuat Presiden, Pertubuhan Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik), Profesor Dr Azizi Ayob yang turut menegaskan jika kita hanya melihat pada keuntungan jangka pendek melalui kutipan cukai, negara sebenarnya perlu menanggung lebih banyak kos dalam merawat kesan-kesan merokok dan ketagihan terhadap nikotin.
  • I-Medik melihat penguatkuasaan akta berkenaan terhadap cecair vape bernikotin masih lemah dan tiada kawalan jelas menyebabkan cecair vape ini dijual sewenang-wenangnya kepada masyarakat tanpa kawalan serta berselindung di sebalik produk cecair vape tanpa nikotin.

KUALA LUMPUR – Kerajaan digesa menguatkuasakan undang-undang kawalan produk mengandungi nikotin serta meluluskan segera RUU Kawalan Tembakau atau Generation End Game sebelum mengenakan cukai terhadap vape bernikotin.

Gesaan itu dibuat Presiden, Pertubuhan Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik), Profesor Dr Azizi Ayob yang turut menegaskan bahawa jika kita hanya melihat pada keuntungan jangka pendek melalui kutipan cukai, negara sebenarnya perlu menanggung lebih banyak kos dalam merawat kesan-kesan merokok dan ketagihan terhadap nikotin.

Katanya, kita wajar mencontohi Singapura yang sehingga kini mengharamkan penjualan, penggunaan dan pemilikan vape dan rokok elektronik tanpa mempertimbangkan kutipan cukai dari bahan yang bersifat ketagihan itu.

“Berkenaan kenyataan Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim berkenaan penjualan vape bernikotin secara haram dengan jumlah jualan kira-kira RM 2 billion, jika kita hanya melihat pada keuntungan jangka pendek melalui kutipan cukai, negara sebenarnya perlu menanggung lebih banyak kos dalam merawat kesan-kesan merokok dan ketagihan terhadap nikotin.

“Peniaga vape mendakwa vape yang dijual hanya mengandungi perisa dan tiada kandungan nikotin untuk menyebabkan ketagihan. 

“Namun begitu, pendedahan bahan dan alat vape yang mempunyai bentuk serta perisa yang menarik kepada golongan rentan seperti kanak-kanak dan remaja boleh mendorong kepada pembentukan tabiat menghisap yang akhirnya boleh menjurus kepada perbuatan menghisap rokok atau vape bernikotin,” katanya di Facebook pada Jumaat lalu.

Katanya, kekurangan penguatkuasaan undang-undang yang betul-betul boleh mengawal selia produk vape dijual di pasaran menyebabkan tiada sebarang jaminan vape didakwa bebas nikotin sebenarnya tidak langsung mempunyai kandungan nikotin dalam cecairnya.

Advertisement

Dr Azizi menjelaskan bahawa cecair vape yang mengandungi nikotin sebenarnya berada di bawah Akta Racun 1952 di mana pembekalannya terhad untuk pegawai perubatan dan pegawai farmasi sahaja. 

Bagaimanapun I-Medik melihat penguatkuasaan akta berkenaan terhadap cecair vape bernikotin masih lemah dan tiada kawalan yang jelas menyebabkan cecair vape ini dijual dengan sewenang-wenangnya kepada masyarakat tanpa kawalan serta berselindung di sebalik produk cecair vape tanpa nikotin.

Sebelum ini, Perdana Menteri dilapor berkata kerajaan akan mengenakan cukai terhadap produk cecair bagi rokok elektronik ataupun vape yang mengandungi nikotin.

Katanya, kerajaan menyokong penuh pelaksanaan GEG selain bersetuju menyalurkan hasil cukai itu kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). – The Merdeka Times

Sumber: Facebook I-Medik

Author

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending