Connect with us

Antarabangsa

Presiden El Salvador buka penjara khas samseng

Presiden El Salvador, Nayib Bukele, mengumumkan pembukaan penjara terbesar di benua Amerika, khusus bagi menahan kira-kira 40,000 samseng.

Wartawan TMT

Published

on

Presiden El Salvador buka penjara khas samseng
Foto: Presiden El Salvador, Nayib Bukele
  • Kebanyakan penjenayah ditahan semasa perisytiharan darurat Nayib Bukele ketika ‘perang’ Presiden El Salvador itu membanteras jenayah.
  • Menurut Bukele, samseng yang dipenjarakan oleh kerajaan terdahulu mempunyai akses kepada pelacur, PlayStation, peralatan elektronik, telefon bimbit dan komputer di penjara lain.
  • Samseng yang ditahan di ‘Pusat Kurungan Pengganas’ akan dipaksa bekerja. – Timbalan Menteri Kehakiman, Osiris Luna
  •  ‘Penjara terbesar di Amerika’ akan dikawal siang dan malam oleh 600 askar serta 250 polis. – Menteri Kerja Raya, Romeo Rodriguez.

 

SAN SALVADOR: Presiden El Salvador, Nayib Bukele, mengumumkan pembukaan penjara terbesar di benua Amerika, khusus bagi menahan kira-kira 40,000 samseng.

Kebanyakan penjenayah terbabit ditahan semasa perisytiharan darurat Bukele ketika ‘perang’ beliau membanteras jenayah.

Bagaimanapun, beliau tidak menyatakan secara khusus mengenai bila pemindahan pertama banduan akan dilakukan, daripada hampir 63,000 anggota samseng yang kini ditahan oleh pihak berkuasa Salvador.

Menurut Bukele, samseng yang dipenjarakan oleh kerajaan terdahulu mempunyai akses kepada pelacur, PlayStation, peralatan elektronik, telefon bimbit dan komputer di penjara lain.

Bagaimanapun, menurut Timbalan Menteri Kehakiman Osiris Luna, mereka yang ditahan di ‘Pusat Kurungan Pengganas’ baharu akan dipaksa bekerja.

Penjara terbabit dibina di kawasan luar bandar terpencil berhampiran Tecoluca, kira-kira 74 kilometer ke tenggara ibu kota San Salvador, dengan kompleks penjara gergasi itu meliputi keluasan 166 hektar, kata Menteri Kerja Raya, Romeo Rodriguez.

Menurut Rodriguez, ‘penjara terbesar di Amerika’ akan dikawal siang dan malam oleh 600 askar serta 250 polis.

Sebelum ini, Bukele pernah menyiarkan video di Twitter menunjukkan dirinya melawat kemudahan itu, yang menurutnya adalah antara penjara terbesar di dunia.

Penangkapan besar-besaran suspek penjenayah sebagai sebahagian daripada ‘perang’ kerajaan El Salvador terhadap kumpulan samseng, pernah dikritik oleh pertubuhan hak asasi manusia.

Perisytiharan darurat yang sedang berkuat kuasa membolehkan pihak berkuasa membuat tangkapan tanpa waran.

Ia diperkenalkan pada akhir Mac selepas gelombang pembunuhan yang dikaitkan dengan kumpulan penjenayah melanda El Salvador dan negara lain di rantau terbabit.

Jumaat lalu, pemerhati daripada pertubuhan Hak Asasi Manusia mengecam ‘kesesakan penjara yang teruk’ di penjara El Salvador akibat penangkapan suspek tanpa waran.

Kira-kira 20 penjara di negara itu mempunyai kapasiti keseluruhan 30,000 banduan, tidak termasuk penjara yang baharu dibina.

Bukele pada mulanya mengumumkan penjara mega itu harus disiapkan pada September lalu, bagaimanapun, pihak berkuasa tidak mengemukakan sebarang sebab atas kelewatan itu. – AFP

 

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Jeti pelabuhan sementara $320 juta tentera AS di Gaza ‘pecah’ dibadai ombak kuat

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.
  • Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.
  • Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Koridor bantuan maritim Amerika Syarikat (AS) di Gaza gagal berfungsi akibat ombak kuat memecah pelabuhan sementara itu.

Al Jazeera melaporkan pembinaan dermaga sementara itu sebelum ini menelan belanja $320 juta dolar dan 1,000 tentera AS diperlukan untuk membinanya.

Jeti yang sepatutnya bertahan sehingga September itu cuma bertahan selama lebih daripada seminggu.

Pada ketika ia digunakan, ia dilaporkan menerima kira-kira 1,000 tan metrik makanan. 

Pentagon berkata akan menggantikan jeti itu tetapi tidak menjelaskan bilakah ia akan berlaku. 

Terdahulu, Pengarah Komunikasi Agensi Kerja dan Bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) menyifatkan pembinaan pelabuhan sementara tentera AS itu merupakan langkah penyelesaian rumit di saat terdapat solusi yang lebih mudah iaitu penghantaran bantuan menerusi laluan darat. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending