Connect with us

Antarabangsa

Tokyo mula keluarkan sijil untuk pasangan sejenis

Tokyo mula melancarkan skim sijil perkongsian kepada pasangan sama jantina yang membolehkan mereka menerima faedah pasangan suami isteri untuk perkhidmatan awam tertentu.

Wartawan TMT

Published

on

Tokyo mula keluarkan sijil untuk pasangan sejenis
Foto: Tokyo mula melancarkan skim sijil perkongsian kepada pasangan sama jantina.
  • Skim sijil perkongsian dilancarkan di Tokyo bagi pasangan sama jantina, membolehkan kelompok itu menerima faedah suami isteri bagi perkhidmatan tertentu.
  • Sijil itu juga akan membolehkan pasangan sejenis menerima faedah sama seperti pasangan suami isteri dalam hal-hal perumahan, perubatan dan kebajikan.
  • Hal-hal seperti pengambilan anak angkat, warisan dan visa pasangan, bagaimanapun tidak termasuk dalam faedah sijil itu.
  • Jepun kini merupakan satu-satunya negara dalam kumpulan negara maju G7 tidak mengiktiraf perkahwinan sesama jantina.
  • Tinjauan dijalankan NHK baru-baru ini menunjukkan kebanyakan warga Jepun menyokong perkahwinan sesama jantina.

Tokyo mula melancarkan skim sijil perkongsian kepada pasangan sama jantina yang membolehkan mereka menerima faedah pasangan suami isteri untuk perkhidmatan awam tertentu.

BBC melaporkan sijil itu belum mencapai taraf kesaksamaan perkahwinan, namun sesetengah pihak melihatnya sebagai langkah ke arah pengiktirafan perkahwinan sejenis di negara itu.

Sijil perkongsian yang juga diperkenalkan di lapan wilayah lain di seluruh Jepun itu akan membolehkan pasangan sejenis menerima faedah sama seperti pasangan suami isteri dalam hal-hal perumahan, perubatan dan kebajikan.

Bagaimanapun hal-hal seperti pengambilan anak angkat, warisan dan visa pasangan tidak termasuk dalam faedah sijil itu.

Sijil itu layak dimohon mana-mana individu berusia lebih 18 tahun, sama ada menetap atau bekerja di Tokyo. 

Setakat Jumaat lalu, sebanyak 137 permohonan telah dibuat.

Jepun kini merupakan satu-satunya negara dalam kumpulan negara maju G7 yang tidak mengiktiraf perkahwinan sesama jantina.

Advertisement

Bagaimanapun, tinjauan baru-baru ini menunjukkan kebanyakan warga Jepun menyokong perkahwinan sama jantina itu.

Menurut tinjauan penyiar awam Jepun, NHK pada 2021, 57 peratus menyokong perkahwinan sama jantina, manakala hanya 37 peratus menentangnya.

Sumber: BBC

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tentera rejim zionis rogol kanak-kanak lelaki Palestin di Penjara Israel – Bekas pegawai kanan AS

Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul mendedahkan insiden tentera Israel merogol tahanan kanak-kanak lelaki di penjara Moscovia, Baitulmaqdis.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul.

KUALA LUMPUR – Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul mendedahkan insiden tentera Israel merogol tahanan kanak-kanak lelaki di penjara Moscovia, Baitulmaqdis.

Perkara itu disebutnya dalam temu ramah dengan Christiane Amanpour di CNN hari ini ketika diajukan kenyataan mengenai sifat kemanusiaan di Gaza kini pada tahap yang tidak sepatutnya boleh diterima. 

“Kamu menyebut tentang keganasan seksual, saya (merupakan) sebahagian dari proses pemeriksaan hak asasi manusia, menapis persenjataan diberikan kepada Israel.

“Organisasi kebajikan dengan nama Pertahanan Antarabangsa Kanak-kanak Palestin (DCIP) menarik perhatian kami, berkenaan satu serangan seksual atau sebenarnya satu (kes) rogol kanak-kanak lelaki berumur 13 tahun yang berlaku di penjara Israel di Moscovia di Jerusalem (Baitulmaqdis).

“Kami menyiasat dakwaan ini, kami dapati ia boleh dipercayai dan kami mempertanggungjawabkan perkara itu ke atas kerajaan Israel,” katanya.

Paul turut menceritakan tindakan tentera zionis Israel pada keesokan harinya menyerbu organisasi yang menyimpan maklumat kanak-kanak Palestin dalam tahanan rejim Israel itu.

Advertisement

“Kamu tahu apa yang berlaku keesokan harinya?, IDF (tentera rejim zionis Israel) memasuki pejabat pegawai DCIP, rampas komputer mereka, dan isytiharkan mereka sebagai sebuah entiti pengganas,” katanya kepada Amanpour.

Paul berkata kekejaman tidak sepatutnya berlaku kepada sesiapa pun, samada kekejaman pencabulan seksual atau apa sahaja pencabulan melampau hak asasi manusia.

Statistik DCIP menunjukkan, setakat hari ini, 156 kanak-kanak ditahan atas sebab “keselamatan”, 23 kanak-kanak ditahan atas sebab undang-undang dengan catatan kemas kini terakhir pada September lalu.

Manakala jumlah kematian kanak-kanak pada 2023 disebabkan peluru hidup dilaporkan DCIP adalah 92 mangsa dengan kemas kini terakhir pada bulan ini. – The Merdeka Times

Sumber: Youtube – CNN, Defence for Children International Palestine

 

View this post on Instagram

 

Advertisement

A post shared by THE MERDEKA TIMES (TMT) (@themerdekatimes)

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending