Connect with us

Antarabangsa

Mangsa gempa Afghanistan terima bantuan

Kerajaan Afghanistan pada Sabtu berjanji mereka tidak akan campur tangan dalam usaha antarabangsa untuk mengagihkan bantuan kepada puluhan ribu penduduk..

Wartawan TMT

Published

on

mangsa gempa Afghanistan
  • Hampir 10,000 rumah musnah, 1,000 nyawa terkorban.
  • Proses agihan bantuan sukar kerana masalah logistik.
  • WFP dan UNICEF akan salurkan bantuan sendiri.
  • Wakil Emiriah Islam hanya akan membantu program mereka.

KABUL – Kerajaan Afghanistan pada Sabtu berjanji mereka tidak akan campur tangan dalam usaha antarabangsa untuk mengagihkan bantuan kepada puluhan ribu penduduk di kawasan terpencil di Afghanistan yang terjejas gempa berkekuatan 5.9 magnitud Rabu lalu.

“Segala bantuan akan disalurkan sendiri oleh badan antarabangsa seperti Program Makanan Sedunia (WFP) dan Tabung Kecemasan Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF).

“Wakil Emiriah Islam hanya akan membantu program mereka,” jelas Khan Mohammad Ahmad yang merupakan pegawai kanan di wilayah Paktika yang teruk terjejas bencana itu.

Gempa Bumi di Afghanistan

Jaminan itu diberikan selepas agensi bantuan sebelum ini pernah mendakwa pihak berkuasa Afghanistan cuba mengalihkan bantuan ke kawasan yang menyokong gerakan mereka.

Gempa dahsyat itu menimbulkan cabaran logistik kepada pemerintah yang masih belum diiktiraf secara rasmi oleh mana-mana negara setelah ia gagal menunaikan janji untuk memberikan hak sama rata kepada golongan wanita.

Tetapi, isu tersebut diketepikan buat sementara waktu apabila komuniti antarabangsa bertindak segera menyalurkan bantuan kepada golongan memerlukan.

“Kami masih belum menerima bantuan. Rumah dan kesemua barangan kami sudah tertimbus. Kami tinggal sehelai sepinggang.

“Ketika ini, kami sangat memerlukan bantuan wang untuk membeli barang keperluan seperti pakaian, tilam dan bekalan makanan,” kata Said Wali, penduduk di Serai iaitu sebuah perkampungan kecil berhampiran pusat gempa yang terletak kira-kira 200 kilometer di tenggara Kabul.

Sementara itu, penduduk di Wuchkai yang hanya dapat diakses menerusi laluan sempit dan boleh dilalui sebuah kenderaan pada satu-satu masa turut terkesan bencana tersebut.

Penduduk yang terselamat kini cuba mencari tempat perlindungan di tapak rumah mereka yang musnah dan terpaksa bergantung sepenuhnya kepada konvoi bantuan yang mula tiba di kawasan tersebut.

“Saya berharap komuniti antarabangsa dapat menyediakan keperluan asas kepada kami untuk meneruskan hidup,” kata Raqim Jan, 23, yang kehilangan seramai 11 ahli keluarganya setelah kediaman satu tingkat didiami mereka runtuh.

Dia kini tinggal bersama empat keluarga lain termasuk 15 wanita dan kira-kira 20 kanak-kanak di bawah tiga khemah besar yang didirikan berhampiran tapak rumah mereka.

Gempa Bumi di Afghanistan

Menurutnya, bantuan telah tiba, namun dia bimbang sampai bila ia dapat bertahan.

“Khemah, bekalan makanan dan tepung yang kami terima tidak mencukupi untuk tempoh beberapa minggu akan datang,” ujarnya dalam nada sedih.

Usaha penghantaran bantuan kepada penduduk di perkampungan terpencil dikatakan berdepan kesukaran kerana kawasan tersebut dilanda hujan lebat berterusan dan mengakibatkan aliran lumpur dan runtuhan batu di lereng gunung sehingga menutup jalan utama.

Talian komunikasi juga terputus selepas menara dan tiang kuasa runtuh akibat gempa kuat tersebut yang meragut lebih 1,000 nyawa.

Selain itu, hampir 10,000 rumah penduduk yang kebanyakannya diperbuat daripada batu bata lumpur dilaporkan musnah. – AFP/ Sinar Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Dituduh angkut lembu, pemandu trak Sikh diserang kumpulan pelampau di India

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Sebuah video tular memaparkan seorang pemandu trak beragama Sikh diserang kumpulan pelindung lembu (cow vigilantes) di Haryana, India.

Video dimuat naik HindutvaWatch di platform X itu meletakkan keterangan hantaran, “pengawal lembu menyerang seorang pemandu trak Sikh dan menggunakan serbannya untuk mengikat kakinya kerana mengangkut lembu”.

Video itu dimuat naik pada hari ini yang merujuk kepada insiden yang berlaku di Sonipat, Haryana pada 17 April lalu.

Di dalam sedutan video itu, penganut Sikh tersebut dilihat membawa sebuah lori di tempat duduk pemandu memakai turban berwarna safron bercakap pada arah video yang sedang merakamnya.

Rakaman itu kemudiannya disusuli tindakan seorang lelaki berbaju merah cuba bertindak memberhentikan atau membuka pintu tempat duduk lelaki tersebut.

Dalam sedutan lain, gambar individu Sikh di dalam video itu menunjukkannya duduk dengan turban safron yang pada asalnya dipakai, akhirnya digunakan untuk dililit kakinya, dengan sedikit tompokan darah darah pada pakaiannya.

Dalam keadaan itu, individu Sikh itu dilihat tenang dan tidak berkata apa-apa.

Pengguna platform X memberi komentar mengutuk tindakan menyasarkan pemandu trak beragama sikh itu dengan pelbagai keluhan.

“Sangat menjijikkan. Mereka melampau dalam bertindak atas perkara sebegini,” kata Faisal Siraj.

Sebuah akaun lain dengan nama Pakistan Times juga berkata “Malah Sikh pun tidak selamat di India.” – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending