Connect with us

Terkini

KPDN jamin minyak masak bersubsidi cukup – Salahuddin Ayub

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memberi jaminan bekalan minyak masak bersubsidi tetap mencukupi biarpun sentiasa berdepan aktiviti penyelewengan barangan itu ke Thailand.

Wartawan TMT

Published

on

KPDN jamin minyak masak bersubsidi cukup – Salahuddin Ayub
Foto: Datuk Seri Salahuddin Ayub.
  • Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memberi jaminan bekalan minyak masak bersubsidi tetap mencukupi biarpun sentiasa berdepan aktiviti penyelewengan barangan itu ke Thailand.
  • Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub tidak menafikan berlaku aktiviti jualan minyak masak paket bersubsidi ke negara jiran namun pada masa sama menegaskan tindakan penguatkuasaan sentiasa dijalankan dengan giat dari semasa ke semasa.
  • “Setakat ini, saya beri jaminan bekalan (minyak masak) cukup dan tidak berlaku krisis. Kalau berlaku di mana-mana, boleh buat aduan sekarang dan kita akan selesaikan dalam tempoh terdekat,” katanya kepada pemberita di sini malam tadi.

KOTA BHARU: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) memberi jaminan bekalan minyak masak bersubsidi tetap mencukupi biarpun sentiasa berdepan aktiviti penyelewengan barangan itu ke Thailand.

Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub tidak menafikan berlaku aktiviti jualan minyak masak paket bersubsidi ke negara jiran namun pada masa sama menegaskan tindakan penguatkuasaan sentiasa dijalankan dengan giat dari semasa ke semasa.

Katanya, pasukan penguat kuasa sentiasa menjalankan tugas mereka, mengawal, berkeras, tangkap, rampas dan ini berlaku di seluruh negara namun begitu, setakat pemerhatiannya selama dua bulan di kementerian ini, ia belum menjadi tahap krisis.

“Kita ada terima laporan barangan kita dijual di sempadan, memang ada kes dan berlaku rampasan namun pasukan penguat kuasa kita sentiasa mengambil tanggungjawab.

“Setakat ini, saya beri jaminan bekalan (minyak masak) cukup dan tidak berlaku krisis. Kalau berlaku di mana-mana, boleh buat aduan sekarang dan kita akan selesaikan dalam tempoh terdekat,” katanya kepada pemberita di sini, malam tadi.

Salahuddin berkata, jika wujud juga isu kekurangan minyak masak di pasaran, ia adalah disebabkan peniaga kecil yang turut membuat pembelian dalam kuantiti banyak.

Begitu juga faktor yang berpunca daripada pihak pasar raya itu sendiri yang kemungkinan besar sedang membuat kawalan dalaman premisnya yang menyebabkan barangan subsidi itu dihadkan jualan.

Advertisement

“Kita cuma terima (aduan) di tempat tertentu dan jika kekurangan bekalan (berlaku), kita akan minta penguat kuasa pergi periksa dan (pastikan) bekalan minyak masak akan pulih secepat mungkin.

“Pastinya pemantauan berterusan kita jalankan tambahan pula sekarang sedang berlangsung Ops TIRIS bagi membanteras penyelewengan diesel bersubsidi dan pada masa sama boleh juga pantau berkaitan minyak masak paket bersubsidi,” katanya.

Terdahulu, beliau hadir di Pantai Timor Hipermarket di Taman Bendahara, Pengkalan Chepa di sini ketika melakukan Walkabout sempena pelancaran Pakej Jualan Rahmah yang disediakan premis berkenaan.

Salahuddin berkata, sudah banyak pasar raya yang mengambil bahagian dalam menyediakan Pakej Jualan Rahmah iaitu dengan pengurangan harga antara tiga hingga 30 peratus.

“Sebanyak 14 barangan dipilih untuk dimasukkan dalam pakej itu dan kita sangat berharap inisiatif sebegini dapat membantu mengurangkan kos sara hidup rakyat,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Advertisement

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending