Connect with us

Terkini

Tiga mufti gesa haramkan orang Islam terlibat perkhidmatan arak

Tiga orang mufti di Malaysia sebulat suara menggesa dan mewajibkan kerajaan untuk mengharamkan penglibatan orang Islam dalam perkhidmatan minuman keras.

Hidayah Sani

Published

on

Tiga mufti gesa haramkan orang Islam
Foto: Dari kiri, Mufti Negeri Pulau Pinang, Dato’ Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Nor, Mufti Pahang, Dato’ Sri Dr. Hj. Abdul Rahman Hj. Osman, Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd Asri Zainul Abidin.
 • Tiga orang mufti di Malaysia sebulat suara menggesa dan mewajibkan kerajaan untuk mengharamkan penglibatan orang Islam dalam perkhidmatan minuman keras.
 • Pendirian mereka berasaskan kepada pengharamannya secara mutlak menerusi firman Allah SWT dalam surah Al-Maidah: 90 yang bermaksud; “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.”
 • “hendaklah kamu menjauhinya” merupakan arahan supaya jauhkan diri dari arak adalah lebih kuat daripada tegahan meminumnya.
 • Pekerja Muslim yang tidak mahu terlibat dalam mengendalikan arak sewaktu bekerja sepatutnya dipelihara haknya kerana ia manifestasi beragama berdasarkan dalil dalam ajaran Islam.
 • Kerajaan sepatutnya memberi keutamaan dalam perkara ini dan sekali gus merangka dasar selain melindungi hak-hak pekerja muslim.
 • Mufti Pulau Pinang,Datuk Seri Dr Wan Salim turut meluahkan rasa kesal kerana  hingga kini negara masih belum memiliki sebarang polisi atau undang-undang yang melarang majikan daripada mendiskriminasi hak pekerja muslim.

KUALA LUMPUR – Tiga orang mufti di Malaysia sebulat suara menggesa dan mewajibkan kerajaan untuk mengharamkan penglibatan orang Islam dalam perkhidmatan minuman keras.

Pandangan senada itu dikeluarkan Mufti Negeri Pulau Pinang, Dato’ Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Nor serta Mufti Pahang, Dato’ Sri Dr. Hj. Abdul Rahman Hj. Osman di mana ia dibangkitkan terlebih dahulu oleh Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd Asri Zainul Abidin pada awal tahun ini.

Terdahulu, The Merdeka Times melaporkan Jabatan Mufti Perlis memohon Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) agar membuat polisi yang jelas bagi melarang mana-mana syarikat perniagaan atau perkhidmatan membabitkan pekerja muslim dalam urusan penjualan atau perkhidmatan arak.

Pendirian mereka berasaskan kepada pengharamannya secara mutlak menerusi firman Allah SWT dalam surah Al-Maidah: 90 yang bermaksud;

“Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.”

Surat Mufti Pahang sokong gubal polisi arak

Menurut Mufti Pahang, “hendaklah kamu menjauhinya” merupakan arahan supaya jauhkan diri dari arak adalah lebih kuat daripada tegahan meminumnya. Hal ini kerana tegahan sahaja tidak termasuk tegahan lain yang berkaitan dengannya, seperti melayan seseorang minum, membeli atau menjualnya.

Sementara, arahan menjauhinya pula bermaksud, amaran supaya menjauhi segala perkara yang berkaitan dengan arak, termasuk minum dan sebagainya.

Menurut mereka, para pekerja Muslim yang tidak mahu terlibat dalam mengendalikan arak sewaktu bekerja sepatutnya dipelihara haknya kerana ia adalah sebuah manifestasi beragama berdasarkan dalil dalam ajaran Islam.

Surat Mufti Pulau Pinang tentang gubah polisi arak

Mufti Pulau Pinang,Datuk Seri Dr Wan Salim turut meluahkan rasa kesal kerana  hingga kini negara masih belum memiliki sebarang polisi atau undang-undang yang melarang majikan daripada mendiskriminasi hak pekerja muslim.

Tegas mereka, kerajaan sepatutnya memberi keutamaan dalam perkara ini dan sekali gus merangka dasar selain melindungi hak-hak pekerja muslim.

Author

Antarabangsa

Enjin carian dikuasakan AI kemungkinan langgar hak cipta kandungan berita – Media Jepun

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.
 • Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.
 • Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.
 • Persatuan media itu menyatakan kebimbangan tentang “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”, sekali gus boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita”.
 • Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Media Jepun pada Rabu membangkitkan kebimbangannya mengenai penggunaan kecerdasan buatan (AI), sekali gus menggesa semakan segera undang-undang hak cipta.

Sebuah badan mewakili media massa di negara ‘Matahari Terbit’ itu berkata syarikat yang mengendalikan enjin carian dikuasakan AI seperti Google LLC dan Microsoft Corp. harus mendapatkan persetujuan daripada organisasi berita untuk kandungan.

Persatuan Penerbit dan Editor Akhbar Jepun berkata penggunaan AI oleh syarikat-syarikat itu “berkemungkinan melanggar hak cipta,” lapor Kyodo News yang berpangkalan di Tokyo, dipetik agensi berita Anadolu.

Persatuan itu juga menyatakan kebimbangan mengenai “kemungkinan ketidaktepatan dalam respons yang dihasilkan enjin carian AI”.

Ia boleh membahayakan artikel sumber itu sendiri sebagai “salah dan merosakkan kredibiliti organisasi berita,” katanya.

“Enjin carian AI kadangkala mengembalikan respons yang tidak tepat kerana mereka menggunakan semula atau mengubah suai artikel secara tidak wajar,” kata persatuan itu.

Persatuan itu berkata syarikat harus memastikan ketepatan dan kebolehpercayaan perkhidmatan mereka sebelum pelancaran.

Menyatakan situasi terbabit sebagai “perkara mendesak,” persatuan itu turut menggesa kerajaan Jepun “menyemak undang-undang yang berkaitan dengan harta intelek, seperti akta hak cipta”.

Kenyataan itu turut menunjukkan “isu ‘carian sifar klik’, di mana pengguna tidak melawat sumber asal (artikel/kandungan)”.

“Kekurangan trafik boleh membawa kepada pengurangan aktiviti pelaporan organisasi berita, yang kemudiannya akan memberi kesan negatif kepada demokrasi dan budaya,” kata persatuan itu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending