Connect with us

Terkini

Hukuman lelaki buat hantaran jelik kalimah Allah dibatalkan

Hukuman penjara enam bulan dan denda RM12,000 terhadap seorang juruteknik aplikasi sosial yang dikenakan sebelum ini susulan mengaku bersalah membuat hantaran bersifat jelik berkaitan kalimah Allah dibatalkan Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Chiok Wai Loong, 34 (baju merah).
  • Hukuman penjara enam bulan dan denda RM12,000 terhadap seorang juruteknik aplikasi sosial yang dikenakan sebelum ini susulan mengaku bersalah membuat hantaran bersifat jelik berkaitan kalimah Allah dibatalkan Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.
  • Hakim Datuk Ahmad Bache membuat keputusan itu selepas membenarkan semakan difailkan tertuduh, Chiok Wai Loong, 34, supaya pengakuan salah dibuatnya atas pertuduhan berkenaan sebelum ini adalah bukan akuan jelas, tanpa bersyarat dan tidak boleh diterima. 
  • Selepas mendengar hujahan pihak-pihak (pembelaan tertuduh dan pendakwaan), mahkamah membatalkan keputusan Hakim Mahkamah Sesyen terhadap sabitan dan hukuman. 
  • “Tertuduh diarah dipertuduhkan semula tetapi di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen berlainan dalam kadar segera,” katanya dipetik Berita Harian hari ini.
  • Pada 22 Mac lalu, Hakim Suzana Hussin dilaporkan menjatuhkan hukuman itu terhadap Wai Loong yang mendakwa hanya menjadi ‘keyboard warrior’ dan tidak mengetahui kalimah Allah ditulis menghina agama Islam.

KUALA LUMPUR — Hukuman penjara enam bulan dan denda RM12,000 terhadap seorang juruteknik aplikasi sosial yang dikenakan sebelum ini susulan mengaku bersalah membuat hantaran bersifat jelik berkaitan kalimah Allah dibatalkan Mahkamah Tinggi di sini, hari ini.

Hakim Datuk Ahmad Bache membuat keputusan itu selepas membenarkan semakan difailkan tertuduh, Chiok Wai Loong, 34, supaya pengakuan salah dibuatnya atas pertuduhan berkenaan sebelum ini adalah bukan akuan jelas, tanpa bersyarat dan tidak boleh diterima. 

Selepas mendengar hujahan pihak-pihak (pembelaan tertuduh dan pendakwaan), mahkamah membatalkan keputusan Hakim Mahkamah Sesyen terhadap sabitan dan hukuman. 

Dengan itu, tertuduh diarahkan ke Mahkamah Sesyen untuk dibicarakan secara penuh.

“Tertuduh diarah dipertuduhkan semula tetapi di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen berlainan dalam kadar segera,” katanya dipetik Berita Harian hari ini.

Pada 22 Mac lalu, Hakim Suzana Hussin dilaporkan menjatuhkan hukuman itu terhadap Wai Loong yang mendakwa hanya menjadi ‘keyboard warrior’ dan tidak mengetahui kalimah Allah ditulis menghina agama Islam. 

Lelaki itu didakwa membuat dan memulakan penghantaran komunikasi jelik dengan niat menyakitkan hati orang lain melalui Facebook (FB) menggunakan nama profil ‘Chiok Wai Loong’ pada 18 Mac lalu.

Wai Loong dilaporkan tampil membuat permohonan maaf di FB menerusi satu klip video selepas ditemui pengguna FB Tok Panglima Aduka yang mencari Wai Loong di rumah ibu bapa lelaki itu susulan hantaran FB ditulis Wai Loong tular di media sosial.

Wai Loong sebelum ini menulis dua hantaran berbeza yang menyentuh sensitiviti masyarakat Islam iaitu berkenaan insiden stoking tertera tulisan kalimah Allah yang dilihat menambah ketegangan orang ramai, termasuk memuat naik gambar stoking yang mempunyai wajahnya sendiri dengan hantaran, ‘Saya hina saya sendiri…siapa nak beli?…’.

Kedua-dua hantaran itu didapati sudah dipadamkan di FB Wai Loong, bagaimanapun tangkap layar hantaran berkenaan tetap ‘menular’ di media sosial, terutama FB. — The Merdeka Times

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Jordan, Palestin dan Israel ‘bersama di langit’ untuk saya – Narendra Modi

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mendakwa Jordan, Palestin dan Israel mempunyai perbezaan ketara tetapi negara itu “bersama di langit” untuk dirinya.

Modi berkata demikian dalam temubual eksklusif “The Biggest Interview Of 2024” bersama India Today disiarkan hari ini di platform Youtube.

“Raja Jordan dapat tahu saya akan ke Palestin, dia jalur keturunan (Nabi) Muhammad, dia (Raja Jordan) berkata, “En Modi kamu tidak boleh ke sana begini, kamu tetamu saya. Kamu akan naik helikopter saya dan makan di rumah saya.”

“Saya pergi ke rumahnya, kami makan dan berbual. (Dengan) Helikopter Jordan, destinasi Palestin dan iringan jet Israel. Dunia (adalah) berbeza buat tiga negara ini, tetapi untuk Modi, semuanya bersama di langit,” dakwa Perdana Menteri India itu.

Dalam wawancara itu, Modi turut berkongsi usahanya untuk menghentikan pertempuran di Gaza pada Ramadan dan Israel cuba untuk akur yang akhirnya menyebabkan mereka hanya bertempur dua atau tiga hari sahaja.

“Di Gaza ketika Ramadan, saya hantar perutusan khas ke Israel. Dia berjumpa dengan Perdana Menteri Israel dan memberitahunya bahawa tidak sepatutnya Gaza dibom ketika Ramadan.

“Beliau (Israel) cuba akur. Mereka hanya bertempur dua tiga hari di bulan Ramadan. Tetapi saya telah menghantar utusan khas.

“Di sini (India) kamu menuduh saya bermain politik terhadap Muslim. Tapi Modi berusaha untuk hentikan pengeboman di Gaza. Saya tidak mahu publisiti untuk hal ini,” kata Modi.

India kini berdepan pilihanraya umum dan kenyataan Modi dipercayai bertujuan untuk memancing pengundi Muslim di negara majoriti Hindu itu. – The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending