Connect with us

Terkini

Filem La Luna perlekeh Islam, bawa ideologi liberal – Penulis Skrip

Filem La Luna yang kini mencuri tumpuan di media sosial didakwa secara halus membawa penghinaan kepada Islam dan Melayu kerana didapati ada unsur liberal dan memperlihatkan agama Islam cuba diperlekehkan.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Poster Filem La Luna.
  • Penulis skrip, Zabidi Mohamed berkata selepas menonton filem itu beliau berpendapat secara subteks (tersirat) ia mempunyai elemen penghinaan ke atas agama Islam dan penamat filem juga seolah-olah menunjukkan Islam ditewaskan pemikiran liberal.
  • Filem itu berkisarkan tentang Hanie yang membuka kedai jual baju dalam wanita (bra) dan dapat tentangan Penghulu Tok Hassan di mana bra secara semiotik adalah tanda atau lambang (sign) ‘freedom of expression’ dalam filem berkenaan.
  • “Hanie yang ‘free hair’ digambarkan sebagai seorang wanita yang progresive, advance thinking, free thought, kind thinking dan liberal attitude. Tok Hassan pula berjubah, berserban, berjanggut dan perokok tegar secara konotasi digambar sebagai seorang yang warak dan alim di kampungnya tapi bersikap konservatif, berpemikiran jumud, perasuah dan busuk hati.
  • “Penghujung dan penamat cerita Tok Hassan ‘kalah’ apabila dihukum masuk penjara dan Hanie ‘menang’ apabila kewujudannya diterima baik penduduk kampung,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Ahad lalu.
  • “Ikut kajian saya sejak 2013 hingga December 2023 saya telah jumpa sekitar 18 filem-filem yang diterbitkan di Malaysia mengandungi elemen penghinaan ke atas agama Islam. Ianya sudah makin dinormalisasikan. Puak-puak liberal dalam filem tanah air makin berani dan makin rancak,” kata Zabidi.
  • Pengarah filem La Luna, M Raihan Halim dilaporkan hari ini menyangkal dakwaan Zabidi yang mengatakan naskhah tersebut mempunyai unsur pemikiran liberal serta menghina agama Islam, sebaliknya ia dihasilkan bagi membincangkan isu penunggang agama secara kritis di layar.

KUALA LUMPUR — Filem La Luna yang kini mencuri tumpuan di media sosial didakwa secara halus membawa penghinaan kepada Islam dan Melayu kerana didapati ada unsur liberal dan memperlihatkan agama Islam cuba diperlekehkan.

Penulis skrip, Zabidi Mohamed berkata selepas menonton filem itu beliau berpendapat secara subteks (tersirat) ia mempunyai elemen penghinaan ke atas agama Islam dan penamat filem juga seolah-olah menunjukkan Islam ditewaskan pemikiran liberal.

Menurutnya, filem itu berkisarkan tentang Hanie yang membuka kedai jual baju dalam wanita (bra) dan dapat tentangan Penghulu Tok Hassan di mana bra secara semiotik adalah tanda atau lambang (sign) ‘freedom of expression’ dalam filem berkenaan.

“Hanie yang ‘free hair’ digambarkan sebagai seorang wanita yang progresive, advance thinking, free thought, kind thinking dan liberal attitude. Tok Hassan pula berjubah, berserban, berjanggut dan perokok tegar secara konotasi digambar sebagai seorang yang warak dan alim di kampungnya tapi bersikap konservatif, berpemikiran jumud, perasuah dan busuk hati.

“Penghujung dan penamat cerita Tok Hassan ‘kalah’ apabila dihukum masuk penjara dan Hanie ‘menang’ apabila kewujudannya diterima baik penduduk kampung.

“Tidak saya nafikan ada golongan agamawan Islam dan asatizah tanah air ada yang terlibat dalam salah laku sivil dan jenayah. 

“Tetapi untuk menggambarkan konflik pertembungan pemikiran antara golongan agamawan dan golongan fahaman liberal adalah niat nyata penerbit dan pengarahnya untuk meremeh-remeh, memperlecehkan, memperolok, memperlekeh dan merendah-rendahkan agama Islam,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Ahad lalu.

Zabidi berkata antara babak dalam filem itu yang mengganggu fikiran beliau adalah apabila watak Tok Hassan berserban, berjubah kencing berdiri dalam tandas ketika Hanie datang masuk menerjah untuk mempertikai Tok Hassan.

Namun dalam babak itu, Tok Hassan ditonjolkan bersikap bersahaja dan membiarkan Hanie menceroboh masuk ke dalam tandas lelaki.

Babak kedua pula adalah berkenaan Azura (16 tahun) membuat cadangan supaya para isteri tidak melayan nafsu suami atas ranjang, jika suami mereka tidak menarik diri dari petisyen dibuat Tok Hassan untuk menutup perniagaan bra Hanie.

“Puak-puak liberal dalam industri filem tempatan akan menggambarkan (portray) watak protagonist (watak utama) yang mewakili pemikiran liberal dengan ciri-ciri yang berperwatakkan: progressive, advance thinking, free thought, kind thinking dan liberal attitude. 

“Dan watak antagonis berwatakkan konservatif, old school dan  berpemikiran jumud. Itu polar penceritaan skrip mereka. Cuma pemikiran liberal itu disuntik secara halus dalam subtext. Yang menonton tanpa menilai dan mengukur dari sudut pandang (POV) Islam tidak akan dapat mengesannya.

“Ikut kajian saya sejak 2013 hingga December 2023 saya telah jumpa sekitar 18 filem-filem yang diterbitkan di Malaysia mengandungi elemen penghinaan ke atas agama Islam. Ianya sudah makin dinormalisasikan. Puak-puak liberal dalam filem tanah air makin berani dan makin rancak,” kata Zabidi.

Beliau juga mengingatkan masyarakat Muslim untuk menunjukkan sikap dan menyatakan pendirian mereka dalam hal itu sebagai tanggungjawab pada agama Islam.

Dalam pada itu, pengarah filem La Luna, M Raihan Halim dilaporkan hari ini menyangkal dakwaan Zabidi yang mengatakan naskhah tersebut mempunyai unsur pemikiran liberal serta menghina agama Islam. 

Raihan berkata filem La Luna dihasilkan dengan niat baik iaitu membincangkan isu penunggang agama secara kritis di layar.

“Saya menghargai pandangan dan ulasan dikongsikan beliau secara terperinci. Sebagai pengkarya, saya berbesar hati menerima apa sahaja maklum balas.

“Cuma, saya ingin menegaskan La Luna tidak mempunyai elemen liberal mahupun anti agama Islam seperti didakwa. 

“Filem ini menceritakan bagaimana seorang individu menggunakan agama untuk kepentingan peribadi. Ini cerita tentang istilah penunggang agama,” katanya dipetik Utusan Malaysia, semalam. — The Merdeka Times

Author

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending