Connect with us

Terkini

Majlis Media Malaysia, tentukan laporan beretika atau sebaliknya

Rang Undang-undang penubuhan Majlis Media Malaysia yang dijangka dibentang di Parlimen pada Mac tahun depan, antara lain akan merangkumi satu mekanisma aduan bagi membolehkan sebarang ketidakpuasan hati mana-mana pihak terhadap sesuatu berita, diadukan kepada majlis berkenaan.

Wartawan TMT

Published

on

Majlis Media Malaysia, tentukan laporan beretika atau sebaliknya
Foto: Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital, Teo Nie Ching.
  • Rang Undang-undang penubuhan Majlis Media Malaysia akan merangkumi satu mekanisma aduan bagi membolehkan sebarang ketidakpuasan hati mana-mana pihak terhadap sesuatu berita, diadukan kepada majlis berkenaan.
  • Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching berkata Majlis Media Malaysia boleh mewujudkan satu jawatankuasa untuk meneliti aduan itu serta mengeluarkan keputusan sama ada laporan berita yang diadukan itu melanggar etika kewartawanan atau sebaliknya.
  • “Dengan Majlis Media Malaysia, kita dapat mewujudkan pengamal media lebih bertanggungjawab dan ada satu badan jadi pihak berkuasa untuk membuat keputusan sama ada sesuatu artikel itu beretika atau kurang beretika, atau dengan sengaja membuat tajuk untuk clickbait kerana hendak sensasikan emosi masyarakat,” katanya.

KUALA LUMPUR — Rang Undang-undang penubuhan Majlis Media Malaysia yang dijangka dibentang di Parlimen pada Mac tahun depan, antara lain akan merangkumi satu mekanisma aduan bagi membolehkan sebarang ketidakpuasan hati mana-mana pihak terhadap sesuatu berita, diadukan kepada majlis berkenaan.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Digital Teo Nie Ching berkata Majlis Media Malaysia boleh mewujudkan satu jawatankuasa untuk meneliti aduan itu serta mengeluarkan keputusan sama ada laporan berita yang diadukan itu melanggar etika kewartawanan atau sebaliknya.

“Dengan Majlis Media Malaysia, kita dapat mewujudkan pengamal media lebih bertanggungjawab dan ada satu badan jadi pihak berkuasa untuk membuat keputusan sama ada sesuatu artikel itu beretika atau kurang beretika, atau dengan sengaja membuat tajuk untuk clickbait kerana hendak sensasikan emosi masyarakat,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, bagi menjawab soalan tambahan Wong Shu Qi (PH-Kluang) berhubung peranan Majlis Media Malaysia dalam memastikan pengamal media mampu untuk kawal selia kendiri dalam melaporkan berita sahih dan tidak menyebarkan berita kurang tepat.

Berhubung soalan asal Wong berkenaan status terkini penubuhan Majlis Media Malaysia, Teo berkata kementerian itu sedang meneliti dan memuktamadkan kandungan rang undang-undang berkaitan penubuhan majlis berkenaan dengan mengadakan beberapa siri perbincangan secara berkala bersama Jawatankuasa Protem Majlis Media Malaysia (Jawatankuasa Kerja Sementara).

“Sesi perbincangan telah diadakan bagi memastikan peruntukan-peruntukan yang dipersetujui dalam kandungan Rang Undang-Undang Majlis Media Malaysia adalah jelas dan mencapai kesepakatan antara semua pihak.

“Antara perkara yang dibincangkan secara lebih teliti dan perlu dipersetujui adalah berhubung beberapa takrifan yang akan dimasukkan dalam rang undang-undang ini, penguatkuasaan yang dimiliki oleh Majlis Media Malaysia dan beberapa isu lain,” kata Teo.

Mengulas cadangan Datuk Mumtaz Md Nawi yang berharap Majlis Media Malaysia berperanan meningkatkan literasi media dalam kalangan masyarakat, Teo berkata majlis berkenaan sememangnya akan melaksanakan tanggungjawab berkaitan hal itu.

“Malah, ada juga banyak badan bukan kerajaan menjalankan aktiviti untuk meningkatkan literasi media dan kementerian sudi untuk bekerjasama dengan mereka,” katanya. — BERNAMA

Sumber: Bernama

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Russia haramkan pengambilan anak angkat bagi negara mesra transgender

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.
  • RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.
  • Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.
  • “Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.
  • Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.
  • Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.
  • Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.

Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.

“Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.

Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.

Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.

Amerika Syarikat (AS) dan ramai sekutunya menerima prosedur sedemikian beberapa tahun kebelakangan ini dan menggelarnya “pengesahan jantina”.

Ramai pegawai awam di seluruh barat berikrar menyokong perjuangan LGBT pada “Hari Antarabangsa menentang Homophobia, Biphobia & Transphobia” (IDAHOBIT) minggu lalu.

Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Gereja Ortodoks Russia sejak itu mencadang diharamkan pengambilan anak angkat peringkat antarabangsa oleh negara-negara yang membenarkan prosedur “perubahan jantina,” yang kemudiannya diberi perhatian Ahli Parlimen. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending