Connect with us

Antarabangsa

Israel tolak tekanan antarabangsa, nekad “berdiri teguh menentang dunia jika perlu”

Pemimpin rejim pengganas Israel yang bertanggungjawab terhadap perang di Gaza berikrar Sabtu lalu untuk meneruskan serangan ketenteraan bagi menumpaskan Hamas sekaligus menolak tekanan antarabangsa untuk memperlahankan atau menghentikan pembunuhan besar-besaran terhadap rakyat Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Israel tolak tekanan antarabangsa, nekad “berdiri teguh menentang dunia jika perlu”
Foto: Perdana Menteri rejim zionis, Benjamin Netanyahu.
  • Dalam sidang akhbar bersama yang diadakan Perdana Menteri rejim zionis Benjamin Netanyahu dengan Menteri Pertahanannya Yoav Gallant dan Menteri Benny Gantz itu turut bertegas dan berjanji akan “berdiri teguh menentang dunia jika ia diperlukan.
  • Netanyahu turut membidas Presiden Perancis Emmanuel Macron berhubung kenyataannya yang dianggap menghina Israel sehari sebelumnya.
  • Perdana Menteri itu juga menyatakan bahawa Israel akan menentang kepulangan Pihak Berkuasa Palestin (PA) ke Gaza – matlamat yang baru-baru ini diisytiharkan Washington. 

Pemimpin rejim pengganas Israel yang bertanggungjawab terhadap perang di Gaza berikrar Sabtu lalu untuk meneruskan serangan ketenteraan bagi menumpaskan Hamas sekaligus menolak tekanan antarabangsa untuk memperlahankan atau menghentikan pembunuhan besar-besaran terhadap rakyat Palestin.

Dalam sidang akhbar bersama yang diadakan Perdana Menteri rejim zionis Benjamin Netanyahu dengan Menteri Pertahanannya Yoav Gallant dan Menteri Benny Gantz itu turut bertegas dan berjanji akan “berdiri teguh menentang dunia jika ia diperlukan.”

Kenyataan ini susulan kritikan antarabangsa yang semakin meningkat terhadap genosid dicetuskan negara penjajah.

Pemimpin negara pengganas ini turut menggesa pemimpin barat untuk menyatakan sokongan kepada negara Yahudi, kerana kemenangan zionis akan dianggap kemenangan kebebasan seluruh dunia.

Dalam sidang akhbar itu, Netanyahu turut membidas Presiden Perancis Emmanuel Macron berhubung kenyataannya yang dianggap menghina Israel apabila Macron mengatakan “tiada justifikasi” bagi Israel untuk mengebom “bayi-bayi, wanita-wanita, orang-orang tua,”.

Macron turut mengulangi gesaannya untuk gencatan senjata di Gaza.

“Tiada sebab untuk (dilakukan perkara) itu dan tiada legitimasi (untuk semua itu). Jadi kami menggesa Israel untuk berhenti,” tegas Macron.

Washington turut dikritik rejim pengganas itu apabila menyatakan pandangan bahawa Pihak Berkuasa Palestin (PA) perlu kembali ke Gaza untuk mentadbir semenanjung tersebut bukannya Israel.

Dengan penuh angkuh, Netanyahu menegaskan Gaza akan sepenuhnya berada dalam kawalan dan penjagaan Israel sebaik perang selesai.

Pernyataan itu disampaikan setelah beberapa negara pada hujung minggu lalu menyatakan kebimbangan terhadap keadaan kemanusiaan yang semakin merosot dan korban awam yang meningkat di Semenanjung Gaza.

Sumber: The Times Of Israel

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending