Connect with us

Antarabangsa

Pelampau Hindu hasut rusuhan antara kaum di Haryana ditangkap

Seorang lelaki yang dituduh menghasut dalam tragedi maut keganasan antara kaum di Haryana, India, ditahan pihak berkuasa.

Wartawan TMT

Published

on

Pelampau Hindu hasut rusuhan antara kaum di Haryana ditangkap
Foto: Ahli pasukan pertahanan lembu, Mohit Yadav atau lebih dikenali sebagai Monu Manesar.
 • Seorang lelaki yang dituduh menghasut dalam tragedi maut keganasan antara kaum di Haryana, India, ditahan pihak berkuasa.
 • Mohit Yadav atau lebih dikenali sebagai Monu Manesar, yang juga ahli pasukan pertahanan lembu, ditahan atas dakwaan memuat naik kenyataan menghasut menggunakan nama palsu di media sosial setelah insiden keganasan itu, demikian lapor AlJazeera memetik media India pada Selasa.
 • Insiden keganasan di Nuh, satu-satunya daerah majoriti Muslim Haryana kira-kira 100 kilometer (62 batu) dari New Delhi, bermula pada 31 Julai lalu selepas kumpulan sayap kanan Hindu mengadakan perarakan keagamaan di kawasan itu.
 • Dua hari sebelum perarakan itu, Manesar yang mengetuai unit perlindungan lembu tempatan Bajrang Dal, sayap pemuda Vishva Hindu Parishad (VHP), memuat naik video di Facebook mengatakan dia akan menghadiri perarakan sambil menggesa penganut Hindu yang lain untuk turut serta.
 • Penduduk Nuh berkata video itu menimbulkan kemarahan kerana Manesar, 28, adalah antara 21 individu yang dinamakan dalam laporan maklumat pertama polis berkaitan pembunuhan dua lelaki Muslim pada Februari tahun ini.
 • Pada 16 Februari lalu, mayat Junaid Khan, 35, dan sepupunya, Nasir Hussain, 27, kedua-duanya dari Rajasthan, ditemui hangus dalam sebuah kereta di daerah Bhiwani Haryana.

Seorang lelaki yang dituduh menghasut dalam tragedi maut keganasan antara kaum di Haryana, India, ditahan pihak berkuasa.

Mohit Yadav atau lebih dikenali sebagai Monu Manesar, yang juga ahli pasukan pertahanan lembu, ditahan atas dakwaan memuat naik kenyataan menghasut menggunakan nama palsu di media sosial setelah insiden keganasan itu, demikian lapor AlJazeera memetik media India pada Selasa.

Insiden keganasan di Nuh, satu-satunya daerah majoriti Muslim Haryana kira-kira 100 kilometer (62 batu) dari New Delhi, bermula pada 31 Julai lalu selepas kumpulan sayap kanan Hindu mengadakan perarakan keagamaan di kawasan itu.

Dua hari sebelum perarakan itu, Manesar yang mengetuai unit perlindungan lembu tempatan Bajrang Dal, sayap pemuda Vishva Hindu Parishad (VHP), memuat naik video di Facebook mengatakan dia akan menghadiri perarakan sambil menggesa penganut Hindu yang lain untuk turut serta.

Penduduk Nuh berkata video itu menimbulkan kemarahan kerana Manesar, 28, adalah antara 21 individu yang dinamakan dalam laporan maklumat pertama polis berkaitan pembunuhan dua lelaki Muslim pada Februari tahun ini.

Pada 16 Februari lalu, mayat Junaid Khan, 35, dan sepupunya, Nasir Hussain, 27, kedua-duanya dari Rajastha, ditemui hangus dalam sebuah kereta di daerah Bhiwani Haryana.

Puluhan Muslim diserang dan dibunuh dalam dekad lalu oleh kumpulan pengawal lembu itu atas dakwaan penyembelihan lembu iaitu haiwan yang dianggap suci oleh penganut Hindu.

Advertisement

Menurut laporan media tempatan, Manesar berkemungkinan diserahkan kepada Polis Rajasthan.

Kumpulan Hindu berkata perarakan mereka di Nuh diserang oleh penduduk Muslim yang menolak dakwaan itu dan mengatakan keganasan, yang menyaksikan enam individu maut itu, dirancang pihak tertentu.

Sumber: Al Jazeera 

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
 • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
 • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
 • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
 • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending