Connect with us

Antarabangsa

Pelampau Hindu hasut rusuhan antara kaum di Haryana ditangkap

Seorang lelaki yang dituduh menghasut dalam tragedi maut keganasan antara kaum di Haryana, India, ditahan pihak berkuasa.

Wartawan TMT

Published

on

Pelampau Hindu hasut rusuhan antara kaum di Haryana ditangkap
Foto: Ahli pasukan pertahanan lembu, Mohit Yadav atau lebih dikenali sebagai Monu Manesar.
 • Seorang lelaki yang dituduh menghasut dalam tragedi maut keganasan antara kaum di Haryana, India, ditahan pihak berkuasa.
 • Mohit Yadav atau lebih dikenali sebagai Monu Manesar, yang juga ahli pasukan pertahanan lembu, ditahan atas dakwaan memuat naik kenyataan menghasut menggunakan nama palsu di media sosial setelah insiden keganasan itu, demikian lapor AlJazeera memetik media India pada Selasa.
 • Insiden keganasan di Nuh, satu-satunya daerah majoriti Muslim Haryana kira-kira 100 kilometer (62 batu) dari New Delhi, bermula pada 31 Julai lalu selepas kumpulan sayap kanan Hindu mengadakan perarakan keagamaan di kawasan itu.
 • Dua hari sebelum perarakan itu, Manesar yang mengetuai unit perlindungan lembu tempatan Bajrang Dal, sayap pemuda Vishva Hindu Parishad (VHP), memuat naik video di Facebook mengatakan dia akan menghadiri perarakan sambil menggesa penganut Hindu yang lain untuk turut serta.
 • Penduduk Nuh berkata video itu menimbulkan kemarahan kerana Manesar, 28, adalah antara 21 individu yang dinamakan dalam laporan maklumat pertama polis berkaitan pembunuhan dua lelaki Muslim pada Februari tahun ini.
 • Pada 16 Februari lalu, mayat Junaid Khan, 35, dan sepupunya, Nasir Hussain, 27, kedua-duanya dari Rajasthan, ditemui hangus dalam sebuah kereta di daerah Bhiwani Haryana.

Seorang lelaki yang dituduh menghasut dalam tragedi maut keganasan antara kaum di Haryana, India, ditahan pihak berkuasa.

Mohit Yadav atau lebih dikenali sebagai Monu Manesar, yang juga ahli pasukan pertahanan lembu, ditahan atas dakwaan memuat naik kenyataan menghasut menggunakan nama palsu di media sosial setelah insiden keganasan itu, demikian lapor AlJazeera memetik media India pada Selasa.

Insiden keganasan di Nuh, satu-satunya daerah majoriti Muslim Haryana kira-kira 100 kilometer (62 batu) dari New Delhi, bermula pada 31 Julai lalu selepas kumpulan sayap kanan Hindu mengadakan perarakan keagamaan di kawasan itu.

Dua hari sebelum perarakan itu, Manesar yang mengetuai unit perlindungan lembu tempatan Bajrang Dal, sayap pemuda Vishva Hindu Parishad (VHP), memuat naik video di Facebook mengatakan dia akan menghadiri perarakan sambil menggesa penganut Hindu yang lain untuk turut serta.

Penduduk Nuh berkata video itu menimbulkan kemarahan kerana Manesar, 28, adalah antara 21 individu yang dinamakan dalam laporan maklumat pertama polis berkaitan pembunuhan dua lelaki Muslim pada Februari tahun ini.

Pada 16 Februari lalu, mayat Junaid Khan, 35, dan sepupunya, Nasir Hussain, 27, kedua-duanya dari Rajastha, ditemui hangus dalam sebuah kereta di daerah Bhiwani Haryana.

Puluhan Muslim diserang dan dibunuh dalam dekad lalu oleh kumpulan pengawal lembu itu atas dakwaan penyembelihan lembu iaitu haiwan yang dianggap suci oleh penganut Hindu.

Menurut laporan media tempatan, Manesar berkemungkinan diserahkan kepada Polis Rajasthan.

Kumpulan Hindu berkata perarakan mereka di Nuh diserang oleh penduduk Muslim yang menolak dakwaan itu dan mengatakan keganasan, yang menyaksikan enam individu maut itu, dirancang pihak tertentu.

Sumber: Al Jazeera 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Modi mengaku diutus tuhan

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.
 • Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.
 • Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.
 • “Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 
 • “Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 
 • “Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.
 • Modi dilaporkan berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.
 • “Perdana Menteri (Modi) yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh.

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.

Free Press Kashmir melaporkan Modi berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.

Dalam temu bual dengan News18 pada 14 Mei lalu, sebelum memfailkan kertas pencalonan Lok Sabha (Dewan Rakyat India) bagi kawasan Varanasi, Modi membuat kenyataan mengaitkan hubungan ketuhanan membabitkan dirinya.

“Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 

“Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 

“Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.

Modi sebelum ini menyebut dirinya sebahagian daripada rancangan tuhan, tetapi komen dibuat dalam tempoh kempen pilihan raya yang semakin sengit menarik perhatian ramai.

Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh mengkritik kenyataan Modi dan menyifatkannya sebagai cerminan “khayalan dan keangkuhan yang belum pernah berlaku sebelum ini”, mencadangkan perkara itu sebagai indikasi kekalahannya akan datang. 

“Perdana Menteri yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ramesh. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending