Connect with us

Terkini

Sekatan demi sekatan, wujudkah kebebasan media di Malaysia?

Apa sudah jadi dengan kebebasan media di Malaysia?

Lidah Pengarang

Published

on

Apa sudah jadi dengan kebebasan media di Malaysia?
Foto: Gambar sekadar hiasan.

Apa sudah jadi dengan kebebasan media di Malaysia?

Tahun ini sahaja sudah beberapa kejadian yang terlihat seakan cahaya kebebasan media di Malaysia makin kelam.Jika diimbas pada Mac tahun ini, Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJM) menyuarakan bantahan keras terhadap Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil yang menyelar laporan analisis Berita Harian (BH) bertarikh 30 Mac mengenai Kadar Dasar Semalam (OPR).

Presidennya, Farah Marshita Abdul Patah berkata laporan BH itu adalah berdasarkan ramalan OPR yang memetik pakar kewangan.

Menurut beliau adalah menjadi amalan media di seluruh dunia untuk menyiarkan berita berdasarkan pendapat dan unjuran pakar industri.

Foto: Keratan artikel “NUJM bantah keras tindakan Fahmi Fadzil selar laporan analisis BH mengenai OPR”. 

“Tindakan beliau bukan saja menjejaskan laporan BH, malah komen yang ditulis dengan menggelar laporan itu sebagai ‘fitnah dan pembohongan’ telah menimbulkan persepsi negatif dalam kalangan pembaca terhadap media,” memetik kenyataan itu.

Tidak terhenti di situ, beberapa agensi media juga telah dikenakan sekatan oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM). 7 Ogos lalu, media melaporkan kerajaan telah menyekat akses ke laman web UtusanTV.com kepada sesetengah pengguna internet di Malaysia.

Percubaan untuk mengakses laman web itu tertera notis yang menyatakan bahawa “laman sesawang ini tidak dapat diakses di Malaysia kerana melanggar undang-undang negara”.

Notis itu bagaimanapun tidak menghuraikan sifat pelanggaran yang didakwa dan butang yang dikatakan memaut kepada maklumat lanjut apabila diklik tidak berfungsi.

Sebelum kejadian tersebut, pada Jun pula kumpulan wartawan, Gerakan Media Merdeka (Geramm) menggesa kerajaan perpaduan memberi penjelasan berhubung sekatan untuk pengguna mengakses portal berita MalaysiaNow.

Ia berikutan terdapat dakwaan sekatan terhadap portal berita itu yang disifatkan melanggar kebebasan media secara terang-terangan.

“Geramm memandang serius berhubung dakwaan laporan akses yang disyaki disekat ke portal berita dalam talian MalaysiaNow.

“Sebarang langkah sedemikian jika terbukti benar akan menjadi satu bentuk penapisan tidak langsung kerajaan ke atas saluran berita dan pelanggaran kebebasan akhbar secara terang-terangan,” katanya dalam satu kenyataan.

Terbaru, TV Pertiwi.

Pada 18 Ogos lepas, portal berita TV Pertiwi dilaporkan disekat oleh SKMM, dua hari selepas akaun TikTok miliknya disekat.

Kali ini SKMM secara terbuka menyatakan kerajaan terpaksa mengambil tindakan terhadap TV Pertiwi di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM 1998).

SKMM dalam satu kenyataan secara tegas memberi peringatan bahawa pihaknya kekal teguh dalam menghalang sebarang perlakuan atau percubaan melakukan kesalahan terutama yang berkaitan dengan kandungan yang palsu atau jelik.

TV Pertiwi bagaimanapun menerusi Ketua Pegawai Operasinya, Mohd Firdaus Salleh menegaskan tidak akan menurunkan(memadam) enam kandungan yang didakwanya telah diminta MCMC untuk melakukan demikian.

Beliau berkata ini kerana pihaknya tidak diberi penjelasan secara terperinci berkaitan kesalahan dan pelanggaran undang-undang yang dilakukan TV Pertiwi.

Sekali lagi Gerakan Media Merdeka (Geramm) dalam satu kenyataan mengecam tindakan SKMM yang disifatkan sebagai satu bentuk ancaman terhadap kebebasan media di Malaysia.

“Geramm tegas dengan pendirian sebarang bentuk sekatan terhadap portal berita – kejadian ketiga dalam masa tiga bulan – adalah merupakan ancaman terhadap kebebasan media Malaysia.

“Sebarang pertikaian melibatkan etika media perlu diselesaikan secara kendiri, telus dan bebas seiring langkah penubuhan Majlis Media Malaysia yang dijangka dibentang di Dewan Rakyat pada sidang pertama tahun depan,” katanya.

Kumpulan itu turut menggesa supaya SKMM memaklumkan pihak pengurusan media yang terlibat sebelum sebarang sekatan dikenakan terhadap mereka.

Pusat Kewartawanan Bebas, atau CIJ, pula menggesa SKMM selaku pihak berkuasa yang menyelia undang-undang komunikasi mengamalkan sikap lebih telus dalam menjalankan tanggungjawab mereka.

“Sebagai badan kawal selia, SKMM perlu berpegang kepada prinsip keadilan dengan memberikan notis secukupnya kepada entiti media sebelum menyekat akses kepada laman sesawang mereka serta bersikap lebih telus dan memberikan justifikasi di sebalik tindakan mereka menyekat akses portal terbabit,” jelas Pengarah Eksekutifnya, Wathshlah Naidu

Malangnya kesemua insiden ini langsung tidak menterjemahkan pencapaian cemerlang Malaysia dalam Indeks Kebebasan Media Dunia 2022 dikeluarkan oleh Reporters Without Borders (RSF) pada Mei lalu apabila kedudukan Malaysia meningkat kepada 113 dengan 51.55 mata berbanding tahun sebelumnya, pada kedudukan 119 (60.53 mata).

Jaminan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyatakan industri kewartawanan negara bebas sepenuhnya tanpa campur tangan mana-mana pihak khasnya kerajaan turut mula diragui pengamal media apabila saban hari ada sahaja insiden yang membungkam kebebasan media di negara ini.

Foto: Keratan artikel “Media tidak perlu takut kritik kerajaan”.

Kami pengamal media amat berharap Perdana Menteri dapat menunaikan jaminan yang dibuat beliau pada Hari Wartawan Nasional (HAWANA) 2023 dimana Kerajaan Perpaduan termasuk dirinya menerima segala kritikan jika terdapat kelemahan juga sedia memohon maaf dan melakukan perubahan.

Bagaimana untuk kami menjadi wartawan yang berani , bukan sekadar pelapor berita jika saat berita diterbitkan, tindakan tegas sedang menanti?

Pulangkan kebebasan media kami. -The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Berhikmahkah baca ayat al-Quran di hadapan tempat ibadat agama lain?

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Tangkap layar video yang tular menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Beberapa hari lepas tular satu video menunjukkan seorang pelancong asing yang juga pempengaruh membaca petikan ayat al-Quran di sebuah kuil Hindu. 

Dalam video berkenaan, lelaki itu membaca ayat khusus yang berkaitan teguran Nabi Ibrahim kepada kaumnya yang menyembah berhala dalam Surah al-Anbiyaa’ 21:66-67

Nabi Ibrahim AS berkata: ‘Jika demikian, patutkah kamu menyembah yang lain dari Allah sesuatu yang tidak dapat mendatangkan faedah sedikitpun kepada kamu, dan juga tidak dapat mendatangkan mudarat kepada kamu? Jijik perasaanku terhadap kamu dan apa yang kamu sembah selain Allah! Maka mengapa kamu tidak mahu menggunakan akal fikiran kamu?’” 

Tidak dinafikan apa yang dimaksudkan ayat ini adalah benar dan merupakan fakta dalam ajaran Islam. 

Malah, tiada masalah sekalipun jikalau seseorang Muslim ingin membaca al-Qur’an kerana sememangnya ia perkara yang digalakkan dan diimani setiap Muslim.  

Penulis percaya barangkali niat pempengaruh itu adalah untuk menyampaikan mesej Tawhid dengan membaca petikan ayat al-Qur’an yang khusus menceritakan tentang sindiran Nabi Ibrahim AS kepada pengamal berhala. 

Meskipun niat tersebut mungkin baik, tindakan membaca al-Qur’an di rumah ibadat agama lain adalah tidak sesuai apatah lagi di hadapan patung berhala yang dianggap Tuhan oleh penganut agama terbabit. 

Lebih-lebih lagi, jika tindakan ini bertujuan untuk, konten dan meraih views di media sosial, ia menambahkan lagi ketidak sensitiviti terhadap keagamaan. Tanpa mengetahui realiti setempat, jelas ini bukan dakwah, ini adalah tindakan provokasi yang tidak sepatutnya berlaku.  

Berdakwah biarlah berhikmah 

Setiap daripada kita pasti memiliki pendekatan berdakwah yang pelbagai dalam usaha menarik golongan yang diseru kepada Islam.  

Namun, setiap pendekatan itu juga perlu digariskan mengikut saranan Allah yang menyuruh umat Islam supaya berdakwah secara berhikmah atau bijaksana. 

“Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik.” (Surah an-Nahl 16:125).

Hikmah dalam konteks ayat ini adalah meletakkan setiap sesuatu pada tempatnya dengan panduan akal. 

Sebagaimana  yang dinyatakan Ibnu Hajar dalam Fathul Bari (7/205), “Makna yang paling benar dari Al-Hikmah adalah bahwa Al-Hikmah adalah menempatkan sesuatu pada tempatnya.” 

Sa’id Hawwa pula mengatakan, al-hikmah itu ialah maqalah (pendapat atau perkataan) yang sahih dan jitu, iaitu dalil yang menerangkan kebenaran yang menghilangkan syubhat (kesamaran), atau khitab (ucapan, perkataan atau perbicaraan) yang munasabah kepada setiap golongan manusia berdasarkan kedudukan mereka.

Sebagai contoh, sesuaikah sekiranya kita berdakwah kepada orang bukan Muslim yang asing dan baru pertama kali berjumpa dengan membaca petikan ayat al-Qur’an seperti: 

“Sesungguhnya orang-orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami, Kami akan membakar mereka dalam api neraka. Tiap-tiap kali kulit mereka masak hangus, Kami gantikan untuk mereka yang lain supaya mereka dapat merasa azab sengsara itu.” (Surah An-Nisa’ 4:56)  

Sememangnya petikan ayat al-Qur’an ini adalah dalil yang sahih. Namun mari kita fikirkan secara logik, adakah bukan Muslim terbabit akan semakin mendekati Islam atau sebaliknya, menjauhi Islam? 

Dan bolehkah pendekatan dakwah sebegini kita katakan sebagai dakwah secara bijaksana yang meletakkannya di tempat yang sepatutnya? 

Sedangkan, kita perlu menggunakan pendekatan yang bersesuaian dengan audiens mengikut konteks sosial dan realiti setempat. Bukan main terjah berdakwah tanpa mengambil tahu latar belakang kepercayaan setempat. 

Dalam usaha berdakwah, amat penting untuk kita sentiasa mempertimbangkan sensitiviti agama lain dan menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka. 

“Dan janganlah kamu cerca benda-benda yang mereka sembah yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan.” (Surah Al-An’am 6:108) 

Tetapi, apakah menunjukkan penghormatan kepada kepercayaan mereka bermaksud Muslim menerima kepercayaan mereka? Sudah tentu tidak. Sebabnya jelas, akidah yang berbeza dan prinsip Islam juga jelas iaitu ‘bagi kamu agama kamu dan bagiku agamaku’. 

Pendekatan dakwah yang bijaksana dan penuh hikmah adalah pendekatan yang bukan sahaja mampu menyampaikan mesej Islam dengan lebih efektif, tetapi juga dapat mengukuhkan hubungan kewujudan bersama secara aman dengan penganut agama lain.

Kita harus sentiasa berhati-hati dan bijak dalam memilih cara berdakwah agar mesej yang disampaikan tidak menimbulkan salah faham mahupun ketegangan. – The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending