Connect with us

Antarabangsa

Pekerja masjid dipenjara kerana ambil dadah, simpan campuran ganja di bilik wuduk

Seorang penyelenggara fasiliti di sebuah masjid menyimpan peralatan dadah dan campuran ganja di tempat ibadat dan mengambil methamphetamine untuk lebih ‘tenaga’ sebelum bekerja, ditahan pegawai Biro Narkotik Pusat Singapura (CNB).

Wartawan TMT

Published

on

Pekerja masjid dipenjara kerana ambil dadah, simpan campuran ganja di bilik wuduk
Foto: Masjid Yushof Ishak di 10 Woodlands Drive, Singapura.
  • Seorang penyelenggara fasiliti di sebuah masjid menyimpan peralatan dadah dan campuran ganja di tempat ibadat dan mengambil methamphetamine untuk lebih ‘tenaga’ sebelum bekerja, ditahan pegawai Biro Narkotik Pusat Singapura (CNB).
  • Mohammad Asyrafuddin Jupri, 31, dijatuhi hukuman penjara setahun pada Rabu (21 Jun 2023) atas pertuduhan memiliki dan mengambil dadah dengan tiga lagi pertuduhan sedang diambil kira.
  • Menurut laporan CNA, mahkamah diberitahu bahawa Asyrafuddin, yang juga penyelamat bebas separuh masa, bekerja di Masjid Yushof Ishak di 10 Woodlands Drive, Singapura.
  • Penggeledahan dilakukan CNB di aras 5 masjid tempat Asyrafuddin menginap dan petugas menemui beberapa barang dari ruang rehat tertuduh di bilik wuduk, kubikel dan loker besi peribadinya.

SINGAPURA – Seorang penyelenggara fasiliti di sebuah masjid menyimpan peralatan dadah dan campuran ganja di tempat ibadat dan mengambil methamphetamine untuk lebih ‘tenaga’ sebelum bekerja, ditahan pegawai Biro Narkotik Pusat Singapura (CNB).

Mohammad Asyrafuddin Jupri, 31, dijatuhi hukuman penjara setahun pada Rabu (21 Jun 2023) atas pertuduhan memiliki dan mengambil dadah dengan tiga lagi pertuduhan sedang diambil kira.

Menurut laporan CNA, mahkamah diberitahu bahawa Asyrafuddin, yang juga penyelamat bebas separuh masa, bekerja di Masjid Yushof Ishak di 10 Woodlands Drive, Singapura.

Dia ditahan berhampiran masjid oleh pegawai CNB pada 28 Oktober 2022.

Sebelum ini, penggeledahan dilakukan di aras 5 masjid tempat Asyrafuddin menginap dan petugas menemui beberapa barang dari ruang rehat tertuduh di bilik wuduk, kubikel dan loker besi peribadinya.

Ini termasuk bahan berkaitan ganja yang dibalut dengan foil, paket bahan kristal, peralatan dadah (kaca dan logam) dan tin logam mengandungi bahan berkaitan ganja.

Bahan bukti itu dihantar ke Penguasa Sains Kesihatan (HSA) untuk dianalisis dan dua daripadanya didapati mengandungi 15.53g campuran ganja dan 14.99g campuran ganja.

Asyrafuddin mengaku memiliki barang itu, yang diketahuinya mengandungi ‘Ice’ iaitu nama jalanan bagi dadah terkawal Kelas A.

Susulan itu, dia dibawa ke Ibu Pejabat Bahagian Polis Pusat untuk siasatan lanjut di mana sampel air kencingnya didapati positif methamphetamine.

Asyrafuddin kemudiannya mengakui dia menghisap kira-kira 5g Ice pada setiap bulan.

Lelaki itu berkata dia berbuat demikian kerana merasakan Ice akan memberinya tenaga yang diperlukan untuk bekerja.

Timbalan Pendakwa Raya, Chong Kee En meminta penjara lapan bulan bagi pertuduhan memiliki dadah dan penjara setahun untuk kesalahan penggunaan dadah, dengan tanpa bantahan untuk ia berjalan serentak.

Peguam bela, Riko Isaac bersetuju dan berkata anak guamnya mengambil dadah itu kerana dia “ingin bekerja lebih masa dan memberikan dirinya lebih tenaga supaya boleh memperoleh lebih banyak pendapatan untuk dirinya sendiri”.

Sumber: CNA

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending