Connect with us

Terkini

Diliwat di asrama punca ramai lelaki jadi homoseks

Ramai netizen lelaki di Twitter mengaku terjebak hubungan homoseksual hingga ada di antaranya menghidap HIV ekoran pernah menjadi mangsa gangguan seksual kaum sejenis semasa sekolah berasrama.

Hidayah Sani

Published

on

Diliwat di asrama punca ramai lelaki jadi homoseks
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Apa menyedihkan ada di antara mereka menjadi mangsa seksual keluarga sendiri dan individu yang bergelar guru.
  • Pendedahan itu dicetuskan pemilik akaun Twitter @danielhvqeem yang menulis ciapan terkait satu klip drama memaparkan pelajar sekolah jadi mangsa seksual pelajar lain.
  • @danielhvqeem dakwa asrama lelaki khususnya adalah lubuk gangguan seksual sekiranya kita betul-betul meneliti kes berkenaan.
  • “Sisi gelap asrama yang quite famous tapi kurang dilaporkan. Tapi ada side lain juga, yang suka sama suka itu lagi banyak dari yang kena paksa. Itu belum masuk part tenaga pengajar lagi,” ulang ciap @achhkoenmgi.

KUALA LUMPUR – Ramai netizen lelaki di Twitter mengaku terjebak hubungan homoseksual hingga ada di antaranya menghidap HIV ekoran pernah menjadi mangsa gangguan seksual kaum sejenis semasa sekolah berasrama.

Apa menyedihkan ada di antara mereka menjadi mangsa seksual keluarga sendiri dan individu yang bergelar guru.

Pendedahan itu dicetuskan pemilik akaun Twitter @danielhvqeem yang menulis ciapan terkait satu klip drama memaparkan pelajar sekolah menjadi mangsa seksual pelajar lain.

@danielhvqeem mendakwa asrama lelaki khususnya adalah lubuk gangguan seksual sekiranya kita betul-betul meneliti kes berkenaan.

Katanya, semoga ada cahaya di penghujung terowong bagi mereka yang pernah menghadapi pengalaman sebegitu.

“Sisi gelap asrama yang quite famous tapi kurang dilaporkan. Tapi ada side lain juga, yang suka sama suka itu lagi banyak dari yang kena paksa. Itu belum masuk part tenaga pengajar lagi,” ulang ciap @achhkoenmgi.

“Memang sampai mampus aku takkan hantar anak aku masuk asrama dengan pendedahan sekarang yang mana semua di hujung jari, lagi bahaya dari yang sedia ada. 

“Siapa yang melalui situasi buruk ini, so sorry this happen to you but never too late to seek help,”  ulang ciap @nrhytrjb.

Antara tangkapan layar ulang ciap di Twitter: 

Apa yang menakutkan apabila mangsa gangguan seksual ini dari rasa terpaksa berubah kepada suka hingga akhirnya mereka pula menjadi ‘pemangsa’.

Pada 2018, Penolong Pengarah Kanan Cawangan Sosial, Bahagian Pembangunan Keluarga, Sosial dan Komuniti Jakim, Dr Mohd Izwan Mohd Yusof ketika itu dilaporkan berkata sebanyak 310,000 golongan homoseksual dicatatkan pada tahun tersebut.

Beliau dalam kenyataan itu, mencadangkan ibu bapa tidak menghantar anak-anak berumur di bawah 16 tahun ke asrama memandangkan kes-kes gay dan lesbian banyak berlaku di asrama terutamanya di sekolah satu jantina sahaja.

Menurutnya, pada peringkat umur 12 ke 15 tahun golongan ini tidak matang dan tidak tahu membezakan mana sentuhan yang boleh, mana sentuhan yang tidak boleh.

Statisitik Kementerian Kesihatan (KKM) pada 2021 mendapati 63 peratus jangkitan HIV dilaporkan adalah menerusi hubungan homoseksual dan biseksual, manakala 33 peratus disebabkan hubungan heteroseksual. – The Merdeka Times

Sumber : Twitter @danielhvqeem

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending