Connect with us

Antarabangsa

Netanyahu, kerajaan baharu rejim Israel akan terus ceroboh Palestin

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu akan meneruskan dasar memperluaskan pencerobohan haram penempatan di Tebing Barat, maklum parti Likud semalam ketika pemimpin itu bersedia untuk mendedahkan senarai Kabinet baharunya.

Wartawan TMT

Published

on

Netanyahu, kerajaan baharu rejim Israel akan terus ceroboh Palestin
Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu
  • PM Israel, Benjamin Netanyahu akan meneruskan dasar meluaskan pencerobohan haram penempatan di Tebing Barat.
  • Netanyahu merupakan bekas PM yang mendapat mandat membentuk kerajaan disokong parti Yahudi ultra-Ortodok dan blok sayap ekstrim kanan.
  • Pembentukan kerajaan baharu itu mencetuskan kebimbangan berlaku ketegangan membabitkan tentera di Tebing Barat, di tengah-tengah keganasan terburuk susulan pencerobohan haram Israel ke atasan wilayah Palestin hampir 20 tahun.
  • “Orang Yahudi mempunyai hak eksklusif dan tidak boleh dipinggirkan ke seluruh bahagian Tanah Israel.”- PM Israel, Benjamin Netanyahu.

 

BAITULMAQDIS: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu akan meneruskan dasar memperluaskan pencerobohan haram penempatan di Tebing Barat, maklum parti Likud semalam ketika pemimpin itu bersedia untuk mendedahkan senarai Kabinet baharunya.

Selepas memperoleh kemenangan pilihan raya pada 1 November lalu, Netanyahu yang juga bekas Perdana Menteri mendapat mandat untuk membentuk kerajaan yang disokong parti Yahudi ultra-Ortodok dan blok sayap ekstrim kanan.

Pembentukan kerajaan baharu itu ternyata mencetuskan kebimbangan berlaku ketegangan membabitkan tentera di Tebing Barat, di tengah-tengah keganasan terburuk susulan pencerobohan haram Israel ke atasan wilayah Palestin hampir 20 tahun.

“Orang Yahudi mempunyai hak eksklusif dan tidak boleh dipinggirkan ke seluruh bahagian Tanah Israel.

“Kerajaan akan menggalakkan dan membangunkan penempatan di semua bahagian Tanah Israel di Galilea, Negev, Golan, Yudea dan Samariah.

“Kerajaan akan berusaha untuk mengukuhkan pasukan keselamatan dan menyokong pejuang serta polis untuk memerangi dan menumpaskan keganasan,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan parti Likud. 

Kenyataan itu menyusul selepas Netanyahu mengumumkan pelantikan bekas jeneral, Voav Galant sebagai menteri pertahanan.

Galant adalah anggota parti Likud dan sekutu rapat Netanyahu diberikan portfolio utama itu sehari sebelum Kabinet dijangka mengangkat sumpah sebelum persidangan Parlimen.

Bekas komander wilayah selatan Israel itu juga pernah berkhidmat dalam beberapa jawatan menteri dalam Kabinet di bawah pentadbiran Netanyahu.

Dilahirkan pada 1958 dan terselamat dalam tragedi holocaust Poland, Galand memiliki kerjaya panjang dalam ketenteraan.

Pernah dilantik sebagai jeneral pada 2002 dan menjadi atase tentera kepada bekas Perdana Menteri, Ariel Sharon.

Ketua formasi ekstrim kanan Religious Zionism, Bezalel Smotrich, disebut-sebut bakal menjadi menteri yang mengawal hal ehwal sivil di Tebing Barat yang lazimnya dipertanggungjawabkan kepada menteri pertahanan.

Netanyahu juga dijangka mengumumkan Speaker Parlimen baharu, Amir Ohana yang pada 2019, menjadi ahli Parlimen gay pertama dilantik sebagai menteri. – AFP. 

 

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Pintas serangan Iran, hubungan Jordan-Israel masih kukuh?

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu (kiri) & Raja Jordan, king Abdullah II ibn Al-Hussein (kanan).
  • Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.
  • Felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata,campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan.Sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel. – Ghaith al-Omari
  • Pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Israel menyifatkan pintasan dron Iran yang dilancarkan tentera udara Jordan pada malam Sabtu membuktikan hubungan dua negara masih kukuh.

Menurut portal berita online zionis, Times Of Israel, walaupun bantuan ketenteraan yang diberikan Amman kepada Israel mengejutkan ramai penduduknya namun ia tetap disambut penuh semangat di negara jajahan Yahudi tersebut.

Bagi sesetengah pengulas, campur tangan Amman pada malam Sabtu tidak mengejutkan. Ghaith al-Omari, warga asal Jordan yang juga seorang felo kanan senior di The Washington Institute for Near East Policy berkata, sokongan dramatik kerajaan itu membuktikan kekuatan pakatan keselamatan antara Amman dan Israel.

“Walaupun terdapat ketegangan politik antara Jordan dan Israel, hubungan ketenteraan dan perisikan tidak pernah berhenti,” katanya. 

“Sebenarnya, semakin politik memburuk, semakin rapatlah tentera, kerana mereka berdua memahami keperluan untuk mengekalkan hubungan ini. Ini sebahagian daripada doktrin ketenteraan Jordan dan doktrin ketenteraan Israel,” kata al-Omari dipetik TOI.

Seorang pegawai kanan bersara dan pakar tentera, Mahmoud Ridasat yang berpangkalan di ibu negara Amman bagaimanapun berkata, laporan berita ini tidak lebih daripada propaganda Israel.

Jelasnya, apa yang berlaku pada malam Sabtu lalu, tidak boleh dikira sebagai mempertahankan Israel, sebaliknya mempertahankan kedaulatan Jordan dan ruang udara negara tersebut.

Pada 1994, Jordan menjadi negara Arab kedua yang menjalin hubungan diplomatik dengan Israel (selepas Mesir pada 1979). Jordan melihat dirinya sebagai penjaga tapak suci umat Islam di Kota Lama Baitulmaqdis termasuk perkarangan Al-Aqsa dan kedua-dua negara itu juga mempunyai kerjasama keselamatan dan perisikan yang kukuh. 

Hubungan itu bagaimanapun mulai tegang sejak tercetusnya Taufan Al-Aqsa pada 7 Oktober tahun lalu.– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending