Connect with us

Terkini

Kuil dituduh diskriminasi OKU sedia akses sementara pengguna kerusi roda – NGO

Sebuah kuil di Petaling Jaya yang dituduh melakukan diskriminasi terhadap orang kurang upaya akan mempunyai laluan akses sementara untuk pengguna kerusi roda, dakwa sebuah NGO.

Wartawan TMT

Published

on

Kuil dituduh diskriminasi OKU sedia akses sementara pengguna kerusi roda - NGO
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sebuah kuil di Petaling Jaya dituduh melakukan diskriminasi terhadap OKU akan mempunyai laluan akses sementara untuk pengguna kerusi roda.
  • Presiden Malaysia Hindhudharma Maamandram A Radhakrishnan berkata  NGOnya dan Malaysia Hindu Sangam telah bertemu pengerusi Maha Sivan Alayam untuk membincangkan perkara itu.
  • Pengerusi kuil bertegas pengguna kerusi roda hanya dibenarkan berada di luar kawasan sembahyang dalam pertemuan itu.
  • “Bagaimanapun, dia memberi jaminan kepada kami bahawa kuil akan diakses oleh semua penganut OKU menggunakan kerusi roda selepas selesai kerja kuil untuk ‘kumbabhishegam’ (penyucian),” katanya.

 

Sebuah kuil di Petaling Jaya yang dituduh melakukan diskriminasi terhadap orang kurang upaya akan mempunyai laluan akses sementara untuk pengguna kerusi roda, dakwa sebuah NGO.

Presiden Malaysia Hindhudharma Maamandram A Radhakrishnan berkata wakil daripada NGOnya dan Malaysia Hindu Sangam telah bertemu dengan pengerusi Maha Sivan Alayam pada Isnin untuk membincangkan perkara itu.

Dalam pertemuan itu, dia mendakwa pengerusi kuil itu bertegas bahawa pengguna kerusi roda hanya dibenarkan berada di luar kawasan sembahyang.

“Kami tidak dapat menerima keputusannya dan apa yang dipanggil dasar kuil.

“Bagaimanapun, dia telah memberi jaminan kepada kami bahawa kuil itu akan dapat diakses oleh semua penganut OKU menggunakan kerusi roda selepas selesai kerja kuil untuk ‘kumbabhishegam’ (penyucian),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia menambah bahawa kumpulan itu kemudian mendesak pihak kuil untuk mewujudkan akses sementara untuk pengguna kerusi roda, dan mereka dilaporkan diberi jaminan bahawa ia akan dilakukan dalam tempoh dua minggu.

Pada 25 Dis lalu, tular klip video seorang wanita yang bertengkar dengan pengurusan kuil Maha Sivan Alayam kerana tidak membenarkan orang kurang upaya memasuki kawasan sembahyang kuil itu.

Kuil itu sebelum ini melarang pengguna kerusi roda dari kawasan sembahyang pada 2014 juga, tetapi ia ditarik balik selepas senator orang kurang upaya ketika itu K Bathmavathi campur tangan.

Kuil dan tempat ibadat dianggap sebagai kawasan awam di bawah undang-undang dan, oleh itu, tertakluk kepada peraturan seperti Undang-undang Kecil Bangunan Seragam yang mewajibkan kawasan awam menyediakan kemudahan untuk menjadikannya mudah diakses oleh orang kurang upaya.

 

Sumber: Malaysiakini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kolumnis

Bukankah sambut hari raya Aidilfitri sehari sahaja, bukan sebulan?

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Research And Development MRM

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.

SEAKAN menjadi adat tradisi di Malaysia, Hari Raya Aidilfitri amat sinonim dengan ‘perayaan sebulan’ di mana ia akan diraikan selama sebulan setelah sebulan berpuasa pada bulan Ramadan.

Ia merupakan musim perayaan yang sangat dinantikan dan dirai penuh kegembiraan di mana waktu ini digunakan untuk menziarahi ke rumah keluarga dan rakan-rakan bagi merapatkan lagi hubungan silaturrahim.

Selama sebulan juga, terutamanya masyarakat Melayu Muslim, rumah-rumah mereka akan ‘dibuka’ dengan menghidangkan pelbagai juadah dan rumah dihias cantik untuk menyambut tetamu yang datang.

Namun, persoalan yang sering timbul adalah ‘Adakah tradisi ‘raya sebulan’ ini bertepatan dengan syariat Islam? Bukankah Islam hanya menganjurkan sehari sahaja dalam menyambut Aidilfitri, bukannya sebulan?’

Menariknya, persoalan ini telahpun dijawab menerusi artikel ‘Irsyad Al-Fatwa Siri Ke-684: Bolehkah Menyambut Hari Raya selama Sebulan Syawal’ dan ‘Al-Kafi #1296: Sambut Hari Raya Sebulan itu Bid’ah?’ di laman sesawang rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Artikel itu mengatakan sememangnya Hari Raya Aidilfitri yang disyariatkan hanyalah pada satu Syawal. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW ketika baginda tiba di Madinah, penduduk Madinah menyambut dua perayaan. Lalu Baginda SAW bersabda,

“Sesungguhnya Allah telah menggantikan kepada kamu dua hari yang terbaik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha.” (Riwayat Ahmad, No. 12362)

Ini bermakna, hanya dua perayaan disyariatkan bagi umat Islam untuk dirayakan atas perintah Allah SWT.

Namun, apakah membezakan hari raya yang disyariatkan dengan hari-hari lain? Bezanya adalah pada amalan ibadat yang khusus diperintahkan untuk dilakukan pada hari tersebut.

Sebagai contoh, Hari Raya Aidilfitri disyariatkan melakukan ibadah solat hari raya, menunaikan zakat fitrah dan takbir yang hanya berlaku pada satu Syawal. Bahkan, pada hari tersebut umat Islam diharamkan berpuasa.

Dan sesudah hari tersebut tidak disyariatkan dengan apa-apa amalan ibadat khusus. Tiada lagi ibadat seperti solat sunat, mandi sunat dan takbir hari raya.

Maka, amalan ziarah-menziarahi sanak saudara bukanlah satu amalan ibadat yang dikhususkan dalam perayaan Aidilfitri. Ia hanyalah suatu tradisi yang baik dan diharuskan dalam Islam.

Mengikut Pejabat Mufti WP, mana-mana adat tradisi yang tidak bertentangan dengan nas-nas syarak, maka hukum asalnya adalah harus. Dalam kaedah Fiqh disebutkan:

“Asal bagi sesuatu perkara adalah harus sehinggalah datangnya dalil yang menunjukkan kepada keharaman (perkara tersebut)” (Al-Asyhbah wa al-Nazoir, ms. 60)

Bahkan tiada sesiapa pun mengikat amalan seperti ziarah-menziarahi, bermaafan, menjamu makan dan seumpamanya hanya mesti diadakan pada hari raya.

Ia sekadar tradisi diamalkan demi mengambil keberkatan bulan Syawal yang mulia.

Kesimpulannya, hari raya Aidilfitri yang disyariatkan sememangnya pada satu Syawal. Namun, tiada masalah untuk menyambut hari raya dengan melakukan ziarah-menziarahi sepanjang Syawal kerana ia merupakan kebiasaan yang baik dan ia diharuskan dalam Islam.

Malah, dalam satu hadis Rasulullah SAW pernah menceritakan betapa cintanya Allah SWT kepada mereka yang menziarahi orang lain. Sabdanya

“Seorang lelaki menziarahi saudaranya di satu perkampungan yang lain. Lalu Allah menghantar malaikat untuk berada di jalan ke kampung yang ingin dia tuju. Apabila lelaki itu sudah mendekat, malaikat itu bertanya: Ke manakah engkau mahu pergi? Jawab lelaki itu: Aku mahu menziarahi saudaraku yang ada di kampung ini. Malaikat berkata: Adakah engkau ada harta yang ingin diberikan kepadanya? Lelaki itu berkata: Tidak. Sesungguhnya aku mencintainya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku adalah utusan Allah yang dihantar kepada engkau. Allah mencintai engkau sebagaimana engkau mencintai saudara engkau itu.” (Riwayat Muslim, No. 6714) –The Merdeka Times

Penafian: Artikel yang disiarkan The Merdeka Times ini adalah pandangan peribadi penulis. Ia tidak semestinya menggambarkan pendirian Editorial The Merdeka Times dalam isu yang dikupas.

Author

Teruskan Membaca

Trending