Connect with us

Terkini

Usah bimbang, Pelancong bukan Islam tidak terikat etika pemakaian – Exco Terengganu

Pelancong bukan Islam tidak perlu bimbang untuk berkunjung ke Terengganu kerana mereka tidak terikat dengan etika pemakaian yang ditetapkan dalam Garis Panduan Hiburan, Persembahan Kebudayaan dan Sukan Negeri Terengganu.

Wartawan TMT

Published

on

Usah bimbang, Pelancong bukan Islam tidak terikat etika pemakaian - Exco Terengganu
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pelancong bukan Islam tidak perlu bimbang untuk berkunjung ke Terengganu kerana mereka tidak terikat dengan etika pemakaian yang ditetapkan dalam Garis Panduan Hiburan, Persembahan Kebudayaan dan Sukan Negeri Terengganu. 
  • Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim negeri, Datuk Razali Idris berkata, etika pemakaian itu hanya tertakluk kepada pelancong Islam sahaja.
  • Beliau berkata, pelancong bukan Islam mestilah menghormati budaya dan adab masyarakat Melayu Islam di Terengganu dengan tidak melampaui batas.
  • “Contohnya kalau hendak mandi di pulau-pulau peranginan, boleh lah pakai sut renang, tapi janganlah pakai di tempat awam seperti Pasar Besar Payang, itu memang tak boleh,” katanya.

KUALA TERENGGANU: Pelancong bukan Islam tidak perlu bimbang untuk berkunjung ke Terengganu kerana mereka tidak terikat dengan etika pemakaian yang ditetapkan dalam Garis Panduan Hiburan, Persembahan Kebudayaan dan Sukan Negeri Terengganu. 

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim negeri, Datuk Razali Idris berkata, etika pemakaian itu hanya tertakluk kepada pelancong Islam sahaja.

Bagaimanapun, beliau berkata, pelancong bukan Islam mestilah menghormati budaya dan adab masyarakat Melayu Islam di Terengganu dengan tidak melampaui batas.

“Pelancong bukan Islam boleh berpakaian seperti biasa yang bersesuaian dengan aktiviti yang hendak mereka lakukan.

“Contohnya kalau hendak mandi di pulau-pulau peranginan, boleh lah pakai sut renang, tapi janganlah pakai di tempat awam seperti Pasar Besar Payang, itu memang tak boleh,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pesta Peranakan Cina Terengganu 2023 di Kuala Terengganu City Centre, di sini, malam tadi.

Mengulas lanjut, Razali berkata, etika pemakaian yang ditetapkan dalam garis panduan tersebut bertujuan mendidik pelancong Islam agar mematuhi pemakaian seperti mana yang disyariatkan Islam.

“Hingga hari ini, tiada seorang pun pelancong Islam pernah dihukum kerana melanggar etika pemakaian itu…ini bermaksud, kerajaan negeri masih dalam fasa mendidik, bukan mahu menghukum atau mengenakan denda.

“Dalam masa sama, pemain industri pelancongan juga perlu memainkan peranan mereka dengan mengingatkan pelancong agar sentiasa berpakaian sopan dan tidak mencolok mata sepanjang berada di Terengganu,” katanya.

Terdahulu, dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu,  baru-baru ini, kerajaan negeri diminta lebih tegas untuk menguatkuasakan pematuhan etika pakaian oleh pelancong Islam yang datang ke negeri ini.

Ahli DUN Ladang, Zuraida Md. Noor pada sesi perbahasan, berkata, pemantauan pelaksanaan patuh syariah di seluruh negeri perlu dilakukan meliputi hotel, rumah peranginan, pulau, pantai, pusat hiburan, pawagam dan lokasi lain oleh semua portfolio, agensi dan jabatan kerajaan di Terengganu. – UTUSAN

Sumber : Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

SPM 2023: Trend pelajar ambil subjek Matematik Tambahan, Sains Tulen menurun

Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.
  • Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 
  • “Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

KUALA LUMPUR — Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mendapati trend pelajar mengambil mata pelajaran seperti Matematik Tambahan dan tiga subjek sains tulen iaitu Fizik, Kimia dan Biologi merekodkan penurunan susulan pengumuman keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2023 semalam.

MOSTI berkata semua mata pelajaran itu antara menjadi prasyarat membolehkan pelajar sambung pembelajaran di peringkat pengajian tinggi dalam aliran teknologi tinggi seperti bidang perubatan, kejuruteraan, farmasi, bioteknologi dan cabang jurusan berkaitan.

Trend itu berdasarkan bilangan pelajar yang menduduki mata pelajaran Sains Tulen (Matematik Tambahan, Fizik, Kimia dan Biologi) dalam SPM 2023 yang merekodkan penurunan 3.33 peratus bagi Matematik Tambahan, Biologi (2.2 peratus), Fizik (1.42 peratus) dan Kimia (1.42 peratus) berbanding tahun 2022. 

“Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, YB Chang Lih Kang menekankan bahawa berdasarkan kepada trend penurunan pelajar yang mengambil subjek sains tulen ini, MOSTI memerlukan strategi dan sinergi bersepadu dari semua pihak berkepentingan melalui pendekatan quadraple helix agar bakat dalam bidang STI (sains, teknologi dan inovasi) dapat dibangunkan untuk mencapai misi dan aspirasi negara maju berteknologi tinggi menjelang tahun 2030 kelak,” katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

MOSTI bagaimanapun memaklumkan semua empat mata pelajaran elektif STEM membabitkan Sains Tulen (Fizik, Kimia dan Biologi) serta Matematik Tambahan menunjukkan peningkatan prestasi berbanding tahun sebelumnya. 

Katanya, mata pelajaran Fizik mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 0.22 dan menjadi mata pelajaran berprestasi terbaik dalam kumpulan elektif STEM dengan Gred Purata Mata Pelajaran (GPMP) 4.15 mata.

“Pembelajaran fizik adalah amat penting dalam pelbagai bidang sains, justeru murid yang menguasai bidang ini berpotensi menjadi bakat dalam bidang kejuruteraan, sains perubatan dan pelbagai bidang teknologi. 

“Ujian Amali Sains (UAS) sebagai satu daripada kertas peperiksaan Fizik, Kimia, Biologi dan Sains Tambahan pula, adalah selari strategi memartabatkan pendidikan STEM di bawah Teras 4 Dasar Sains, Teknologi dan Inovasi Negara (DSTIN) 2021-2030; untuk membina Bakat STI yang Adaptif,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending