Connect with us

Terkini

Maidam mohon kuota khas haji untuk fakir, miskin, mualaf diperkenalkan semula

Lembaga Tabung Haji (TH) disaran memperkenalkan semula kuota khas haji seperti dilaksanakan pada tahun 2017 bagi membolehkan golongan fakir, miskin dan mualaf dari negeri ini menunaikan ibadah haji.

Wartawan TMT

Published

on

Maidam mohon kuota khas haji untuk fakir, miskin, mualaf diperkenalkan semula
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Lembaga Tabung Haji (TH) disaran memperkenalkan semula kuota khas haji seperti dilaksanakan pada tahun 2017 bagi membolehkan golongan fakir, miskin dan mualaf dari negeri ini menunaikan ibadah haji.
  • Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Datuk Shaikh Harun Shaikh Ismail berkata, Maidam bersedia membiayai kos menunaikan rukun Islam kelima itu jika TH bersetuju memperkenalkan semula kuota berkenaan.
  • “Beberapa ketetapan akan diambil kira termasuk berusia 50 tahun ke atas, sihat tubuh badan serta fasih membaca al-Quran,” katanya kepada media selepas merasmikan Majlis Anugerah Insentif Pakej Menunaikan Umrah Peserta Tilawah, Hafazan al-Quran, Azan dan Kuiz Saudara Kita, di Dewan Kompleks Darul Hidayah, di sini, semalam.

Kuala Terengganu: Lembaga Tabung Haji (TH) disaran memperkenalkan semula kuota khas haji seperti dilaksanakan pada tahun 2017 bagi membolehkan golongan fakir, miskin dan mualaf dari negeri ini menunaikan ibadah haji.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Datuk Shaikh Harun Shaikh Ismail berkata, Maidam bersedia membiayai kos menunaikan rukun Islam kelima itu jika TH bersetuju memperkenalkan semula kuota berkenaan.

“Beberapa ketetapan akan diambil kira termasuk berusia 50 tahun ke atas, sihat tubuh badan serta fasih membaca al-Quran,” katanya kepada media selepas merasmikan Majlis Anugerah Insentif Pakej Menunaikan Umrah Peserta Tilawah, Hafazan al-Quran, Azan dan Kuiz Saudara Kita, di Dewan Kompleks Darul Hidayah, di sini, semalam.

Turut hadir Ketua Penolong Setiausaha (Pengurusan Zakat) Maidam, Nazli Amirri Ngah.

Shaikh Harun berkata, Maidam akan mengadakan perbincangan dengan pengurusan TH bagi tujuan berkenaan.

“Kita akan bincang dan minta agar pengurusan TH meluluskan permohonan kuota tambahan menunaikan haji terutama kepada Maidam,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending