Connect with us

Antarabangsa

Aliran bantuan kemanusiaan di Gaza perlahan, WFP kritik pemeriksaan terlalu ketat di Rafah

Pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP), Cindy McCain mengkritik kaedah pemeriksaan yang terlalu ketat ke atas trak di persimpangan Rafah dari Mesir ke Gaza sehingga memperlahankan aliran bantuan kemanusiaan.

Wartawan TMT

Published

on

Aliran bantuan kemanusiaan di Gaza perlahan, WFP kritik pemeriksaan terlalu ketat di Rafah
Foto: Pengarah Eksekutif Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP), Cindy McCain.
  • Pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP), Cindy McCain mengkritik kaedah pemeriksaan yang terlalu ketat ke atas trak di persimpangan Rafah dari Mesir ke Gaza sehingga memperlahankan aliran bantuan kemanusiaan.
  • Pintu sempadan Rafah telah menjadi titik utama penyampaian bantuan sejak Israel mengenakan ‘pengepungan menyeluruh’ ke atas Gaza pada 7 Oktober.
  • Amerika Syarikat (AS) mengetuai rundingan dengan Israel, Mesir dan PBB untuk cuba mewujudkan mekanisme penyampaian yang berterusan bagi bantuan kepada Gaza.
  • McCain berkata, setiap trak perlu menurunkan muatannya di pusat pemeriksaan untuk diperiksa, kemudian memuatkannya semula apabila pemeriksaan selesai.
  • McCain turut melabel birokrasi itu sebagai satu kegilaan walaupun memahami keperluan pemeriksaan.

WASHINGTON: Pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP), Cindy McCain mengkritik kaedah pemeriksaan yang terlalu ketat ke atas trak di persimpangan Rafah dari Mesir ke Gaza sehingga memperlahankan aliran bantuan kemanusiaan.

Pintu sempadan Rafah telah menjadi titik utama penyampaian bantuan sejak Israel mengenakan ‘pengepungan menyeluruh’ ke atas Gaza pada 7 Oktober.

Amerika Syarikat (AS) mengetuai rundingan dengan Israel, Mesir dan PBB untuk cuba mewujudkan mekanisme penyampaian yang berterusan bagi bantuan kepada Gaza.

Mereka bertelagah mengenai prosedur untuk memeriksa bantuan dan pengeboman di sebelah sempadan Gaza.

McCain berkata, pihaknya hanya dapat membawa masuk sebilangan kecil trak sedangkan terdapat keperluan kemanusiaan yang besar.

Katanya, WFP memerlukan akses selamat dan tidak dikawal ke Gaza supaya dapat memberikan makanan dan memastikan orang ramai tidak mati kebuluran.

Walaupun terdapat beberapa penghantaran makanan, air dan ubat-ubatan yang terhad sejak Sabtu, bahan api tidak dibenarkan masuk.

Israel bimbang tentang kemungkinan penghantaran bahan api dimanipulasi oleh Hamas.

Tiga trak WFP membawa kira-kira 60 tan makanan cukup untuk 200,000 orang sehari memasuki Gaza pada Sabtu.

Satu trak WFP sebagai tambahan turut telah melintasi sejak itu.

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin berkata, ia telah menerima 74 trak bantuan.

McCain berkata, setiap trak perlu menurunkan muatannya di pusat pemeriksaan untuk diperiksa, kemudian memuatkannya semula apabila pemeriksaan selesai.

McCain turut melabel birokrasi itu sebagai satu kegilaan walaupun memahami keperluan pemeriksaan.

Tambah McCain lagi, WFP perlu mengumpul AS$100 juta untuk memberi makan kepada lebih sejuta orang di Gaza hingga akhir tahun ini.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Louisiana negeri AS pertama wajibkan paparan Sepuluh Perintah Tuhan di kelas awam

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gabenor Republikan, Jeff Landry.

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Undang-undang ditandatangani Gabenor Republikan Jeff Landry pada Rabu itu mewajibkan paparan bersaiz poster tertulis butiran Sepuluh Perintah Tuhan menggunakan “tulisan besar dan mudah dibaca” di semua kelas awam, dari tadika sehingga ke universiti yang dibiayai kerajaan negeri.

Pembangkang mempersoalkan keabsahan undang-undang sedemikian dan berikrar untuk mencabarnya di mahkamah. 

Penyokong pula berkata langkah itu bukan semata-mata bersifat keagamaan, tetapi juga mempunyai kepentingan sejarah. 

Dalam bahasa undang-undang, Sepuluh Perintah Tuhan adalah “dokumen asas bagi kerajaan negeri dan negara kita.”

Poster-poster tersebut akan disertakan bersama empat perenggan “penjelasan konteks” menerangkan bagaimana Sepuluh Perintah Tuhan menjadi “bahagian penting dalam pendidikan awam Amerika selama hampir tiga abad,” yang mesti lengkap dipasang di bilik darjah menjelang awal 2025.

Di bawah undang-undang ini, dana negeri tidak akan digunakan bagi melaksanakan mandat tersebut tetapi poster-poster terbabit akan dibiayai melalui sumbangan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending