Connect with us

Antarabangsa

Aliran bantuan kemanusiaan di Gaza perlahan, WFP kritik pemeriksaan terlalu ketat di Rafah

Pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP), Cindy McCain mengkritik kaedah pemeriksaan yang terlalu ketat ke atas trak di persimpangan Rafah dari Mesir ke Gaza sehingga memperlahankan aliran bantuan kemanusiaan.

Wartawan TMT

Published

on

Aliran bantuan kemanusiaan di Gaza perlahan, WFP kritik pemeriksaan terlalu ketat di Rafah
Foto: Pengarah Eksekutif Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP), Cindy McCain.
  • Pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP), Cindy McCain mengkritik kaedah pemeriksaan yang terlalu ketat ke atas trak di persimpangan Rafah dari Mesir ke Gaza sehingga memperlahankan aliran bantuan kemanusiaan.
  • Pintu sempadan Rafah telah menjadi titik utama penyampaian bantuan sejak Israel mengenakan ‘pengepungan menyeluruh’ ke atas Gaza pada 7 Oktober.
  • Amerika Syarikat (AS) mengetuai rundingan dengan Israel, Mesir dan PBB untuk cuba mewujudkan mekanisme penyampaian yang berterusan bagi bantuan kepada Gaza.
  • McCain berkata, setiap trak perlu menurunkan muatannya di pusat pemeriksaan untuk diperiksa, kemudian memuatkannya semula apabila pemeriksaan selesai.
  • McCain turut melabel birokrasi itu sebagai satu kegilaan walaupun memahami keperluan pemeriksaan.

WASHINGTON: Pengarah eksekutif Program Makanan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (WFP), Cindy McCain mengkritik kaedah pemeriksaan yang terlalu ketat ke atas trak di persimpangan Rafah dari Mesir ke Gaza sehingga memperlahankan aliran bantuan kemanusiaan.

Pintu sempadan Rafah telah menjadi titik utama penyampaian bantuan sejak Israel mengenakan ‘pengepungan menyeluruh’ ke atas Gaza pada 7 Oktober.

Amerika Syarikat (AS) mengetuai rundingan dengan Israel, Mesir dan PBB untuk cuba mewujudkan mekanisme penyampaian yang berterusan bagi bantuan kepada Gaza.

Mereka bertelagah mengenai prosedur untuk memeriksa bantuan dan pengeboman di sebelah sempadan Gaza.

McCain berkata, pihaknya hanya dapat membawa masuk sebilangan kecil trak sedangkan terdapat keperluan kemanusiaan yang besar.

Katanya, WFP memerlukan akses selamat dan tidak dikawal ke Gaza supaya dapat memberikan makanan dan memastikan orang ramai tidak mati kebuluran.

Walaupun terdapat beberapa penghantaran makanan, air dan ubat-ubatan yang terhad sejak Sabtu, bahan api tidak dibenarkan masuk.

Advertisement

Israel bimbang tentang kemungkinan penghantaran bahan api dimanipulasi oleh Hamas.

Tiga trak WFP membawa kira-kira 60 tan makanan cukup untuk 200,000 orang sehari memasuki Gaza pada Sabtu.

Satu trak WFP sebagai tambahan turut telah melintasi sejak itu.

Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin berkata, ia telah menerima 74 trak bantuan.

McCain berkata, setiap trak perlu menurunkan muatannya di pusat pemeriksaan untuk diperiksa, kemudian memuatkannya semula apabila pemeriksaan selesai.

McCain turut melabel birokrasi itu sebagai satu kegilaan walaupun memahami keperluan pemeriksaan.

Advertisement

Tambah McCain lagi, WFP perlu mengumpul AS$100 juta untuk memberi makan kepada lebih sejuta orang di Gaza hingga akhir tahun ini.

Sumber: Astro Awani

Author

Antarabangsa

AS hantar 15,000 bom, 57,000 peluru meriam kepada rejim penjajah zionis Israel

Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.
  • Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.
  • Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Gaza: Sejak 7 Oktober, Amerika Syarikat (AS) menghantar ribuan senjata dan artileri kepada negara sekutunya Israel dalam menentang Hamas.

Menurut Wall Street Journal, kemasukan senjata itu termasuk 15,000 bom dan 57,000 peluru meriam, yang dibawa pesawat kargo tentera C-17 sejurus selepas permulaan konflik di Semenanjung Gaza dan berterusan sejak beberapa hari lalu, kata laporan eksklusif itu, memetik sumber pegawai AS.

“AS sebelum ini tidak mendedahkan jumlah senjata dihantar ke Israel mahupun pemindahan 100 BLU-109, 2,000 paun bom bunker-buster,” katanya.

Bom bunker-buster terkenal dengan keupayaannya menembusi jauh ke dalam struktur yang padat sebelum meletup.

Senarai senjata api yang dihantar AS kepada Israel, terdiri daripada lebih 5,400 bom MK84, 5,000 bom MK82 tidak berpandu, 1,000 bom berdiameter kecil GBU-39 dan 3,000 JDAM yang menukar bom tidak berpandu kepada peluru berpandu tepat, katanya.

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Semenanjung Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan jeda kemanusiaan selama seminggu.

Sekurang-kurangnya 193 rakyat Palestin terbunuh dan 652 cedera dalam serangan udara itu, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Advertisement

Sejak 7 Oktober, lebih 15,000 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita terbunuh dalam serangan kejam Israel, sebagai membalas serangan mengejut Hamas.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending