Connect with us

Terkini

(VIDEO) KPT didakwa sekat IPTA sertai program kerajaan negeri, EXCO Kedah tuntut penjelasan 

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) didakwa melarang Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) merangkumi universiti, politeknik dan kolej komuniti di Kedah daripada bekerjasama atau membenarkan pelajar IPTA terbabit daripada mengikuti mana-mana program anjuran Kerajaan Negeri Kedah.

Hidayah Sani

Published

on

(VIDEO) KPT didakwa sekat IPTA sertai program kerajaan negeri, EXCO Kedah tuntut penjelasan 
Foto: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jitra, Dr Haim Hilman Abdullah.
  • Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) didakwa melarang Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) merangkumi universiti, politeknik dan kolej komuniti di Kedah daripada bekerjasama atau membenarkan pelajar IPTA terbabit daripada mengikuti mana-mana program anjuran Kerajaan Negeri Kedah.
  • Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) Industri dan Pelaburan, Pengajian Tinggi; Sains, Teknologi dan Inovasi Kedah, Dr Haim Hilman Abdullah menyifatkan tindakan itu sebagai merugikan dan malang buat generasi muda di negeri itu sekiranya dakwaan terbabit adalah benar.
  • Haim Hilman, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jitra dan lebih dikenali dengan panggilan ‘Prof Hilman’, menuntut kementerian berkenaan untuk memberikan penjelasan berhubung perkara itu.
  • “Sekiranya ini benar maka ia adalah sesuatu yang malang buat anak-anak kita, anak muda kita yang harus kita persiapkan dan perbezaan politik antara Kerajaan Negeri dengan Kerajaan Pusat, sepatutnya tidak menjadi halangan buat kita bekerjasama kerana kita bukan bercerita tentang politik kita bercerita tentang anak bangsa kita, anak muda kita yang harus dipersiapkan,” katanya dalam kenyataan video di Facebook bertajuk ‘Benarkah KPT menghalang IPTA iaitu universiti, politeknik dan kolej komuniti dari bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Kedah?’ dimuat naik pada 13 September lalu.
  • Perbezaan politik harus diketepikan demi kelangsungan masa depan anak  muda khususnya dalam pendidikan, kata Haim Hilman yang juga bekas Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM). 

KUALA LUMPUR — Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) didakwa melarang Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) merangkumi universiti, politeknik dan kolej komuniti di Kedah daripada bekerjasama atau membenarkan pelajar IPTA terbabit daripada mengikuti mana-mana program anjuran Kerajaan Negeri Kedah.

Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) Industri dan Pelaburan, Pengajian Tinggi; Sains, Teknologi dan Inovasi Kedah, Dr Haim Hilman Abdullah menyifatkan tindakan itu sebagai merugikan dan malang buat generasi muda di negeri itu sekiranya dakwaan terbabit adalah benar.

Haim Hilman, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jitra dan lebih dikenali dengan panggilan ‘Prof Hilman’, menuntut kementerian berkenaan untuk memberikan penjelasan berhubung perkara itu.

Katanya, KPT seharusnya berlapang dada bekerjasama dalam bidang pendidikan dan memberi keutamaan kepada masa depan generasi anak muda berbanding perbezaan politik.

“Baru-baru ini saya telah menjemput institusi ini (merujuk kepada IPTA) untuk bersama dalam program berkaitan dengan mahasiswa Kedah iaitu Mahasiswa Anak Kedah, namun demikian saya difahamkan institusi ini tidak dibenarkan oleh kementerian ataupun jabatan yang bertanggungjawab untuk melibatkan diri.

“Sekiranya ini benar maka ia adalah sesuatu yang malang buat anak-anak kita, anak muda kita yang harus kita persiapkan dan perbezaan politik antara Kerajaan Negeri dengan Kerajaan Pusat, sepatutnya tidak menjadi halangan buat kita bekerjasama kerana kita bukan bercerita tentang politik kita bercerita tentang anak bangsa kita, anak muda kita yang harus dipersiapkan,” katanya dalam kenyataan video di Facebook bertajuk ‘Benarkah KPT menghalang IPTA iaitu universiti, politeknik dan kolej komuniti dari bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Kedah?’ dimuat naik pada 13 September lalu. 

Haim Hilman yang juga bekas Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata, adalah sesuatu yang merugikan apabila di saat Kerajaan Negeri Kedah bersedia dan mahu bekerjasama dengan Kerajaan Pusat dalam agenda pembangunan sumber manusia, namun ia tidak mendapat sokongan sebaiknya daripada IPTA.

Katanya, perbezaan politik harus diketepikan demi kelangsungan masa depan anak  muda khususnya dalam pendidikan.

“Sekiranya tidak benar saya bersyukur, saya berharap KPT akan mengeluarkan kenyataan dan mengatakan universiti awam ataupun politeknik dan kolej komuniti sentiasa bersedia untuk bekerjasama dengan kerajaan Negeri walaupun ia tidak sama politik dengan pusat.

“Kita tidak cakap tentang politik di sini kita bercakap tentang masa depan anak-anak kita masa depan pendidikan bangsa kita jadi mari kita ketepikan perbezaan itu demi kelangsungan masa depan mereka.

“Saya yakin dan percaya sekiranya kita matang dalam perkara ini Malaysia akan lebih berjaya dan sejahtera,” katanya. — The Merdeka Times

 

Sumber : Facebook Haim Hilman Abdullah

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending