Connect with us

Terkini

Tokong Gua Dhamma Sakyamuni kalah kes tuntutan tanah di Perak

Tokong Gua Dhamma Sakyamuni Gunung Kanthan, Perak, kalah dalam kes tuntutan tanah setelah Mahkamah Rayuan membatalkan penghakiman Mahkamah Tinggi dan memutuskan syarikat kuari Associated Pan Malaysia Cement Sdn Bhd (APMC) berhak mengambil balik tanah itu.

Adam Tan

Published

on

Tokong Gua Dhamma Sakyamuni kalah kes tuntutan tanah di Perak
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Tokong Gua Dhamma Sakyamuni Gunung Kanthan, Perak, kalah dalam kes tuntutan tanah setelah Mahkamah Rayuan membatalkan penghakiman Mahkamah Tinggi dan memutuskan syarikat kuari Associated Pan Malaysia Cement Sdn Bhd (APMC) berhak mengambil balik tanah itu.
  • Menurut Sin Chew Daily, peguam yang mewakili Tokong Gua Dhamma Sakyamuni, Leong Cheok Keng berkata keputusan Mahkamah Tinggi pada 4 Oktober tahun lalu memihak kepada mereka.
  • Cheok Keng berkata pihaknya memohon secara lisan penangguhan pelaksanaan keputusan, tetapi Mahkamah Rayuan mengarahkan mereka mengemukakan permohonan secara bertulis.
  • “Penghakiman semasa tidak memihak kepada kami dan kami akan membuat permohonan bertulis untuk penangguhan pelaksanaan dan kebenaran merayu kepada Mahkamah Persekutuan secepat mungkin,” kata Cheok Keng.

KUALA LUMPUR – Tokong Gua Dhamma Sakyamuni Gunung Kanthan, Perak, kalah dalam kes tuntutan tanah setelah Mahkamah Rayuan membatalkan penghakiman Mahkamah Tinggi dan memutuskan syarikat kuari Associated Pan Malaysia Cement Sdn Bhd (APMC) berhak mengambil balik tanah itu.

Menurut Sin Chew Daily, peguam yang mewakili Tokong Gua Dhamma Sakyamuni, Leong Cheok Keng berkata keputusan Mahkamah Tinggi pada 4 Oktober tahun lalu memihak kepada mereka.

Katanya, syarikat APMC telah mengemukakan rayuan kepada Mahkamah Rayuan.

“Ini adalah situasi yang jarang berlaku. Secara umumnya, Mahkamah Rayuan tidak akan membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi. 

“Bagaimanapun, kali ini Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan mengisytiharkan bahawa kes itu tidak perlu melalui perbicaraan penuh berdasarkan afidavit kedua-dua pihak,” kata Cheok Keng dipetik media.

Tokong itu diarahkan membuat pemindahan antara tahun 2013 dan 2015, tetapi mereka mendapat kelulusan daripada kerajaan negeri ketika itu untuk kekal di lokasi asal.

Syarikat APMC memfailkan saman pada 27 Januari 2021 untuk  mengambil balik kawasan seluas 146 hektar yang termasuk Tokong Gua Dhamma Sakyamuni.

Advertisement

Cheok Keng berkata pihaknya memohon secara lisan penangguhan pelaksanaan keputusan, tetapi Mahkamah Rayuan mengarahkan mereka mengemukakan permohonan secara bertulis.

“Penghakiman semasa tidak memihak kepada kami dan kami akan membuat permohonan bertulis untuk penangguhan pelaksanaan dan kebenaran merayu kepada Mahkamah Persekutuan secepat mungkin,” katanya. – The Merdeka Times

Sumber: Sin Chew Daily

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending