Connect with us

Antarabangsa

Sekatan Israel halang akses penjagaan kesihatan Palestin – Bank Dunia

Sekatan Israel dan tekanan kewangan yang meningkat di wilayah Palestin memberi kesan serius terhadap keadaan ekonomi penduduk Palestin dan menghalang akses untuk mendapatkan rawatan kesihatan, kata Bank Dunia pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Sekatan Israel halang akses penjagaan kesihatan Palestin – Bank Dunia
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekatan Israel dan tekanan kewangan yang meningkat di wilayah Palestin memberi kesan serius terhadap keadaan ekonomi penduduk Palestin dan menghalang akses untuk mendapatkan rawatan kesihatan, kata Bank Dunia pada Isnin.
  • Dalam laporan bertajuk “Racing Against Time,” Bank Dunia menyatakan secara keseluruhan ekonomi Palestin menunjukkan prestasi di bawah potensi dengan pendapatan per kapita dijangka terbantut.
  • “Sekatan kewangan sangat membebankan sistem kesihatan Palestin terutama dalam menangani penyakit tidak berjangkit,” kata Pengarah Bank Dunia Tebing Barat dan Gaza, Stefan Emblad, dalam kenyataan yang dikeluarkan bersama laporan tersebut. 
  • Ribuan rakyat Palestin dari Tebing Barat dan Semenanjung Gaza melintasi Israel setiap tahun untuk mendapatkan rawatan perubatan yang tidak tersedia di wilayah Palestin yang dijajah rejim Israel.

JERUSALEM – Sekatan Israel dan tekanan kewangan yang meningkat di wilayah Palestin memberi kesan serius terhadap keadaan ekonomi penduduk Palestin dan menghalang akses untuk mendapatkan rawatan kesihatan, kata Bank Dunia pada Isnin.

Dalam laporan bertajuk “Racing Against Time,” Bank Dunia menyatakan secara keseluruhan ekonomi Palestin menunjukkan prestasi di bawah potensi dengan pendapatan per kapita dijangka terbantut.

Kemiskinan di wilayah Palestin semakin meningkat, satu daripada empat rakyat Palestin berada di bawah garis kemiskinan, kata pemberi pinjaman global berpangkalan di Washington itu dipetik Arab News.

Sekatan Israel terhadap pergerakan dan perdagangan di Tebing Barat, sekatan yang dikenakan ke atas Semenanjung Gaza dan jurang pemisah antara dua wilayah Palestin antara faktor yang meletakkan ekonomi Palestin pada risiko tinggi, kata laporan itu.

“Sekatan kewangan sangat membebankan sistem kesihatan Palestin terutama dalam menangani penyakit tidak berjangkit,” kata Pengarah Bank Dunia Tebing Barat dan Gaza, Stefan Emblad, dalam kenyataan yang dikeluarkan bersama laporan tersebut. 

Akses perubatan luar untuk rawatan kanser, penyakit jantung dan keadaan ibu dan anak terjejas dengan ketara disebabkan sekatan fizikal dan pentadbiran, kata kenyataan itu.

“Keadaan ini sangat kritikal di Gaza yang mengalami kapasiti sistem kesihatan terhad, di mana pesakit perlu mendapatkan permohonan permit keluar perubatan dengan cepat,” katanya.

Advertisement

Hasil penyelidikan mendapati sekatan terhadap Gaza memberikan kesan kepada angka kematian kerana sesetengah pesakit meninggal sebelum permit diluluskan. 

Ribuan rakyat Palestin dari Tebing Barat dan Semenanjung Gaza melintasi Israel setiap tahun untuk mendapatkan rawatan perubatan yang tidak tersedia di wilayah Palestin yang dijajah rejim Israel.

Sumber: Arab News

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending