Connect with us

Antarabangsa

LGBT: Ribuan di Dublin protes undang-undang jenayahkan pengkritik ‘ideologi jantina’ 

Ribuan rakyat Dublin, termasuk aktivis hak wanita, berkumpul pada 16 September lalu bagi memprotes undang-undang ucapan kebencian yang menjenayahkan tindakan mengkritik ‘ideologi jantina’.

Wartawan TMT

Published

on

LGBT: Ribuan di Dublin protes undang-undang jenayahkan pengkritik ‘ideologi jantina’
Foto: Penunjuk perasaan wanita membantah perhimpunan Pro Transgender di luar Rumah Leinster di Dublin.
  • Ribuan rakyat Dublin, termasuk aktivis hak wanita, berkumpul pada 16 September lalu bagi memprotes undang-undang ucapan kebencian yang menjenayahkan tindakan mengkritik ‘ideologi jantina’.
  • Kumpulan wanita terlibat serta penyokong perhimpunan itu secara bergilir-gilir menyuarakan kebimbangan berkenaan paksaan ideologi trans berhaluan kiri menerusi penggubal undang-undang Ireland. 
  • Himpunan itu dianjurkan aktivis hak asasi wanita antarabangsa Kellie-Jay Keen dari Let Women Speak.
  • Protes itu cuba disabotaj pejuang hak trans, aktivis komunis, termasuk ahli kumpulan pelampau haluan kiri, Antifa dan Trantifa, sebelum berlakunya campur tangan polis. 

Ribuan rakyat Dublin, termasuk aktivis hak wanita, berkumpul pada 16 September lalu bagi memprotes undang-undang ucapan kebencian yang menjenayahkan tindakan mengkritik ‘ideologi jantina’.

Kumpulan wanita terlibat serta penyokong perhimpunan itu secara bergilir-gilir menyuarakan kebimbangan berkenaan paksaan ideologi trans berhaluan kiri menerusi penggubal undang-undang Ireland. 

Himpunan itu dianjurkan aktivis hak asasi wanita antarabangsa Kellie-Jay Keen dari Let Women Speak.

Foto: Kempen anti-trans, Posie Parker berucap pada perhimpunan di Dataran Merrion, Dublin.

Protes itu cuba disabotaj pejuang hak trans, aktivis komunis, termasuk ahli kumpulan pelampau haluan kiri, Antifa dan Trantifa, sebelum berlakunya campur tangan polis. 

“Bandar kamu telah menyerap sepenuhnya kultus pembenci wanita yang tidak jujur, lagi merosakkan,” kata Kellie dilihat berucap kepada ribuan yang hadir berdasarkan video dikongsikan The Post Milennial.

Ucapan disampaikan mereka termasuk perkongsian peribadi berserta dakwaan dijadikan mangsa serangan seksual ketika kanak-kanak selain kerisauan penerimaan golongan trans yang ekstrem menimbulkan risiko keselamatan dalam kalangan wanita.

Advertisement

Ucapan pemprotes lain mengutuk pemikiran yang mengatakan transgender harus diterima sebagai wanita dan menjelaskan aktivisme ideologi jantina radikal sebenarnya menyakiti komuniti LGBT dan kumpulan terdedah lain.

Pemprotes turut menegaskan mereka tidak mahu ‘lelaki biologi’ dibenarkan memasuki tandas, bilik persalinan dan penjara wanita selain turut mendakwa aktivis trans menyasarkan kanak-kanak yang lemah sebagai mangsa.

Sumber: Human Events, X – The Post Milennial

Author

Advertisement

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending